Halitoza – przyczyny zlokalizowane w jamie ustnej i poza nią

Nieświeży oddech (halitoza) bywa schorzeniem nawracającym lub przewlekłym. Najczęstszą przyczyną jest proces fermentacji resztek pokarmowych zachodzący w jamie ustnej pod wpływem beztlenowych bakterii gram-ujemnych. Powstają wówczas lotne związki siarki, jak siarczek wodoru i metylomerkaptan. W 85 % przypadków za nieświeży oddech odpowiadają schorzenia błony śluzowej jamy ustnej.

Bakterie odpowiedzialne za ten proces występują w okolicy zmienionych chorobowo dziąseł lub innych struktur przyzębia i bytują głęboko w kieszonkach zębodołowych. U osób ze zdrowym przyzębiem mogą bytować na tylnym odcinku języka. Wśród przyczyn przerostu flory bakteryjnej wymienia się upośledzenie wydzielania śliny, jej zagęszczenie i wzrost pH.

Przyczyny zlokalizowane w jamie ustnej:

  • schorzenia dziąseł i choroby przyzębia,
  • palenie tytoniu,
  • spożywanie pokarmów wydzielających nieprzyjemne zapachy np. cebula, czosnek, alkohol,
  • nowotwór w obrębie jamy ustnej.

Przyczyny zlokalizowane poza jamą ustną:

  • ciało obce w kanale nosowym – zwykle dotyczy to dzieci
  • zmiana nowotworowa zlokalizowana w nosogardzieli zmieniona martwiczo
  • choroby płuc – ropień, rozstrzenie, ciało obce
  • zapalenie zatok przynosowych
  • uchyłek Zenkera
  • choroby układowe – cukrzyca (kwasica ketonowa), niewydolność wątroby (mysi), niewydolność nerek
  • inne: psychogenne
Pamiętaj! Schorzenia układu pokarmowego rzadko są przyczyną cuchnącego oddechu, ponieważ fizjologicznie światło przełyku ulega zapadnięciu.

W ocenie klinicznej halitozy wykorzystuje się tzw. test węchowy. Polega on na analizie wydychanego powietrza. Zasadniczo, jeśli, cuchnący oddech jest wywołany patologią jamy ustnej, zapach jest gnijący i ostry, natomiast w przebiegu schorzeń układowych bardziej delikatny. Przez 48h przed badaniem pacjent powinien unikać jedzenia czosnku, cebuli, natomiast 2h przed badaniem nie powinien nic jeść, żuć, pić, palić, płukać gardła i jamy ustnej. Podczas badania pacjent wydycha powietrze 10 cm od nosa osoby badającej, początkowo przez usta, a następnie przez nos. Bardziej nieprzyjemny zapach z ust sugeruje schorzenie w obrębie jamy ustnej, natomiast gorszy zapach z nozdrzy wskazuje na patologię w obrębie kanałów nosowych lub zatok. Podobny zapach niezależnie od drogi wydychania wiąże się ze schorzeniem układowym lub płucnym. Jeśli po wykonaniu testu przyczyna cuchnącego oddechu wciąż pozostaje niejasna, należy pobrać zeskrobiny z tylnej powierzchni języka za pomocą szpatułki. Po 5 s szpatułkę należy powąchać, trzymając ją 5 cm od nosa.

Do objawów alarmujących należy: gorączka, ropna wydzielina z nosa lub ropna plwocina, wyczuwalne lub widoczne zmiany w obrębie jamy ustnej.

Badania dodatkowe

Nie ma konieczności wykonywania licznych badań dodatkowych, chyba, że wywiad i badanie wskazują na konkretną chorobę. Dostępne są przenośne analizatory stężenia siarczanów, chromatografy gazowe i badania biochemiczne zeskrobin z języka. Ich wykonanie należy pozostawić stomatologom specjalizującym się w diagnostyce cuchnącego oddechu.

Leczenie

Zależne od przyczyny schorzenia. Jeśli punktem wyjścia jest patologia w obrębie jamy ustnej pacjent powinien udać się do stomatologa w celu profesjonalnego oczyszczenia zębów oraz leczenia schorzeń dziąseł i próchnicy. W warunkach domowych należy dokładnie szczotkować i nitkować zęby. Nie należy zapominać również o szczotkowaniu języka. Cuchnący oddech o podłożu psychogennym należy leczyć psychiatrycznie.


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus