Kamień nazębny. Skąd się bierze, jak zapobiegać, jak leczyć
Joanna Łuniewska-Rajch

Kamień nazębny. Skąd się bierze, jak zapobiegać, jak leczyć

Kamień nazębny jest problemem, z którym boryka się wielu pacjentów. Często zastanawiają się oni, skąd kamień nazębny właściwie się bierze i jak formuje się na powierzchni zębów oraz jak jemu zapobiegać.

Najważniejszą, aby unikać tworzenia się kamienia nazębnego, jest prawidłowa higiena jamy ustnej – dokładne, codzienne oczyszczanie powierzchni zębów znacząco pomaga. Jednak wszyscy pacjenci powinni również zgłaszać się regularnie na oczyszczanie powierzchni zębów przez lekarza dentystę, czyli tzw. skaling.

Skąd się bierze kamień nazębny?

W kilka minut po zakończeniu mycia zębów na ich powierzchni zaczyna się odkładać płytka nazębna. Jest to miękki osad, który w znacznej mierze składa się z bakterii. Bakterie dzięki swoim specjalnym „zdolnościom” oraz przy pomocy składników zawartych w ślinie łączą się z powierzchnią zębów, a następnie ze sobą nawzajem, co powoduje stopniowe narastanie objętości płytki nazębnej. Płytka nazębna, obecna u każdego z nas, jest na szczęście bardzo łatwa do usunięcia. Z powodu bycia miękkim, lekko utrzymującym się osadem powierzchnię zębów można z niej oczyścić podczas klasycznego szczotkowania i nitkowania zębów. Jednakże nieusuwana płytka nazębna przekształca się w kamień nazębny. Dochodzi do tego poprzez stopniowe wysycanie płytki nazębnej związkami mineralnymi zawartymi w ślinie – m. in. fosforanami wapnia. Ten proces, mocno kłopotliwy dla pacjentów w założeniu ma służyć ochronie zębów przed próchnicą – zasadowe związki wbudowujące się w płytkę nazębną przeciwdziałają kwasom wytwarzanym przez bakterie. Dlatego też, bardzo często, nawet pod obfitym kamieniem nazębnym próchnica się nie rozwija. Z powodu, że wspomniane fosforany wapnia pochodzą ze śliny, kamień nazębny rozwija się najszybciej w okolicy ujść gruczołów ślinowych. Są to językowe powierzchnie zębów siecznych żuchwy oraz policzkowe powierzchnie zębów trzonowych szczęki. Kamień nazębny, jako twardy i zmineralizowany osad, nie jest możliwy do usunięcia podczas domowych zabiegów higienizacyjnych. 

Jak zapobiegać kamieniowi nazębnemu?

Jak zostało wspomniane wcześniej, najważniejszym w zapobieganiu kamieniowi nazębnemu jest prowadzenie prawidłowej, codziennej higieny jamy ustnej. Powinna polegać ona nie tylko na dokładnym szczotkowaniu powierzchni zębów, ale również regularnym nitkowaniu – w celu oczyszczenia powierzchni stycznych, które są niemożliwe do oczyszczenia podczas szczotkowania. Bardzo pomocne w prewencji są także współczesne urządzenia takie jak irygatory (do oczyszczania powierzchni międzyzębowych) oraz szczoteczki elektryczne i soniczne. Dodatkowo, korzystne jest stosowanie płukanek do zębów po zjedzeniu posiłków, kiedy umycie zębów jest niemożliwe. 

Powiązane produkty

Jak „leczyć” z kamienia nazębnego?

Niemożliwym jest usunięcie kamienia nazębnego samemu w warunkach domowych. Istotnym jest również regularne oczyszczenie zębów z powstającego kamienia nazębnego – nawet przy dokładnie prowadzonej higienie jamy ustnej na zębach, poddziąsłowo, może osadzać się płytka, a następnie kamień, którego nie jesteśmy w stanie usunąć sami. Dlatego też, co pół roku powinno się zgłaszać na profesjonalne oczyszczanie zębów (czyli skaling) do lekarza dentysty. Osoby o bardziej kwasowym pH śliny, mniej podatne na powstawanie kamienia nazębnego, prowadzące prawidłowo higienę, mogą to czynić w odstępach rocznych. Natomiast osoby o silnie zasadowych pH śliny, często wymagają nawet częstszego oczyszczania powierzchni zębów. 

Czemu należy usuwać kamień nazębny?

Kamień nazębny ma bardzo negatywny wpływ na stan naszego uzębienia. Pierwszym powodem, dla którego większość pacjentów chce go usuwać są względy estetyczne – kamień obecny na zębach siecznych żuchwy, który występuje bardzo często, jest widoczny i kłopotliwy. Dodatkowo kamień nazębny jest przyczyną nieprzyjemnego zapachu z jamy ustnej. Jednak z medycznego punktu widzenia kamień nazębny jest również bardzo niekorzystny – poprzez obecność w nim licznych bakterii powoduje stan zapalny przyzębia, który skutkuje „obniżaniem się” poziomu dziąseł (również w wyniku ucisku kamienia), a następnie nawet rozchwianie i utratę zębów. Również bez dokładnego, regularnego skalingu nie można zapobiegać takim objawom zapalenia dziąseł, jak ich krwawienie podczas szczotkowania.  

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak poprawnie suplementować witaminę D?

    Witamina D3 odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu, a jej prawidłowy poziom jest niezbędny dla zachowania zdrowia. Witamina D3 jest przede wszystkim znana z regulowania poziomu wapnia i fosforu, co warunkuje zachowanie zdrowych kości oraz zapobiega osteoporozie i krzywicy. Jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, krążenia i zachowania zdrowia psychicznego. Może być również pomocna w terapiach chorób skórnych. Pomimo że witamina D może być wytwarzana naturalnie w organizmie ludzkim poprzez syntezę skórną, często okazuje się to niewystarczające – wówczas należy rozpocząć jej suplementację.

  • Tabletki antykoncepcyjne jedno- i dwuskładnikowe – które wybrać? Jaka jest różnica?

    Tabletki antykoncepcyjne to jedna z najpopularniejszych metod zapobiegania ciąży. Występują głównie w dwóch rodzajach: tabletki jednoskładnikowe, które zawierają wyłącznie progestagen, oraz tabletki dwuskładnikowe – mają w składzie estrogen i progesteron. Które są skuteczniejsze? Jakie mają zalety i wady?

  • Omega-3 – właściwości, źródła, zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3

    Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Nie są wytwarzane w organizmie, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Do najważniejszych kwasów omega-3 zalicza się: EPA, DHA i ALA. Kwasy omega-3 zwykle są stosowane w celu prewencji chorób sercowo-naczyniowych.

  • Jaka jest rola żywienia medycznego w chorobie nowotworowej?

    Optymalnie zbilansowana dieta u osób z chorobą nowotworową zmniejsza ryzyko rozwoju niedożywienia, co z kolei może ograniczać dolegliwości związane z chemio- i radioterapią czy występowanie powikłań pooperacyjnych. Wsparciem dla organizmu może być specjalne żywienie medyczne. Czym jest ten rodzaj żywności? Jakie ma zalety? Kiedy zacząć je stosować?

  • Nowe wytyczne w sprawie przyjmowania witaminy B6. Jak teraz ją dawkować?

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinię naukową dotyczącą nowego schematu dawkowania witaminy B6. Badania EFSA wpłynęły na decyzję Zespołu ds. Suplementów Diety, o czym poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Jaka jest obecnie dopuszczalna maksymalna dawka witaminy B6, która może znaleźć się w suplementach diety?

  • Probiotyki i prebiotyki – kiedy je stosować? Czy trzeba to robić cały czas?

    Zgodnie z definicją Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które przyjmowane w zalecanej i właściwej dawce przynoszą pozytywne rezultaty dla zdrowia gospodarza. Stosowanie probiotyków jest uznawane za bezpieczne i dobrze tolerowane.

  • Łupież w ciąży – przyczyny. Jak sobie radzić? Czym myć głowę?

    W okresie ciąży następuje szereg zmian w organizmie kobiety, np. zmiany hormonalne czy stres, które mogą prowadzić do pojawienia się łupieżu. Wówczas można rozpocząć samodzielną terapię poprzez stosowanie delikatnych dermokosmetyków o działaniu przeciwłupieżowym lub naturalnych metod, które mogą okazać się skuteczne i wystarczające. Jednak niekiedy pomimo stosowanych preparatów i kuracji przeciwłupieżowych problem nie znika. Należy wtedy skonsultować się z dermatologiem, znaleźć przyczynę choroby i dobrać właściwe leczenie.

  • Arginina – działanie, właściwości i efekty stosowania

    Arginina to aminokwas endogenny, którego najważniejszą rolą jest udział w syntezie tlenku azotu. Ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i usprawniające przepływ krwi. Z tego względu korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca i układu krążenia. Chętnie sięgają po nią również sportowcy oraz pacjenci z zaburzeniami erekcji. W jakich pokarmach znajduje się arginina? Kto powinien rozważyć jej suplementację i z jakimi potencjalnymi skutkami ubocznymi wiąże się przyjmowanie argininy?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.