Krezka oficjalnie nowym organem w ludzkim organizmie
Katarzyna Szulik

Krezka oficjalnie nowym organem w ludzkim organizmie

Znana od dawna anatomom krezka została formalnie uznana za narząd. Wszystko to za sprawą badań prowadzonych przez prof. J. Calvina Coffey’a, naukowca z irlandzkiego University Hospital Limerick. Wyniki są jednoznaczne – zlokalizowana w jamie brzusznej krezka może odgrywać istotną rolę dla ludzkiego ciała.

Pierwszych wzmianek na temat krezki (z ang. messentery) dokonał już Leonardo da Vinci, jednak teoria renesansowego uczonego przez lata nie była uznawana przez współczesnych naukowców. Sytuacja zmieniła się w 2012 roku, gdy krezką na powrót zainteresował się zespół irlandzkich naukowców. Badania prowadzone nieprzerwanie od 2012 do 2016 roku przez zespół specjalistów z Univeristy Hospital Limerick pod przewodnictwem Johna Calvina Coffey’iego zaowocowały publikacją „The mesentery: structure, function, and role in disease”. Zgodnie z nią krezka została ujęta jako 79 narząd w organizmie człowieka. Powodem decyzji było dowiedzenie, iż posiada ona regularną, jednolitą strukturę, a nie jak wcześniej uważano, budowę wieloelementową. Jak przekonuje prof. Calvin, to odkrycie wkrótce stanie się powodem powstania nowej dziedziny medycyny.

Jak zbudowana jest krezka?

Ostatnie doniesienia sprawiły, iż zaktualizowano definicję krezki w jednym z najbardziej znanych podręczników medycznych, Gray's Anatomy. Wszystko to za sprawą struktury, przez której ciągłość może być sklasyfikowana jako narząd. Krezka jest błoną łącznotkankową pokrytą nabłonkiem, a jej podstawową rolą jest stabilizowanie poszczególnych organów zlokalizowanych w jamie brzusznejjajników, jajowodów, przewodu pokarmowego, naczyń krwionośnych, elementów układu wydalniczego i nerwowego. Mówiąc inaczej, to podwójny fałd otrzewnej, czyli wyściółki jamy brzusznej, który utrzymuje jej całkowitą stabilność. U człowieka krezka przybiera formę podwójnej blaszki, która wyścieła jamę brzuszną oraz pokrywa narządy błony. Między tymi blaszkami mieszczą się naczynia krwionośne oraz nerwy, a także węzły limfatyczne i naczynia. 

Rola krezki w organizmie

Choć lekarze od dawna zaznajomieni byli z tematyką zagrożenia życia powodowanym przez zator tętnicy krezkowej czy zawał niedokrwienny krezki, to jej rola dla organizmu człowieka miała marginalne znaczenie dla badań naukowców. Odkrycie prof. Coffeya to przełom dla diagnostyki i leczenia chorób jamy brzusznej oraz układu pokarmowego. Jako przykład wskazuje się dotychczas nie do końca zbadaną dolegliwość obejmującą rozległy stan zapalny układu pokarmowego, czyli chorobę Leśniowskiego-Crohna. Prócz usprawnienia diagnostyki, to krok naprzód w zrozumieniu patologii jamy brzusznej. Co więcej, zmianom ulegnie również klasyfikacja wybranych dolegliwości jamy brzusznej oraz sposobów ich leczenia. Uznanie krezki za narząd to także szansa na stworzenie innowacyjnych oraz mniej inwazyjnych technik w zakresie chirurgii. 

Co dalej?

Włączenie krezki do spisu organów ludzkiego organizmu to dopiero początek prac z nią związanych. Jak twierdzi irlandzki badacz J. Calvin Coffey, pierwszym poczynionym już krokiem było poznanie jej struktury oraz anatomii, kolejnym będzie odkrycie dokładnej funkcji, by następnie przyjrzeć się również dysfunkcjom i określić chorobę. Zwieńczeniem całości może być powstanie zupełnie nowej dyscypliny badawczej. 

Źródła: Medexpress, PAP, Gazeta Wyborcza, Rynek Zdrowia, Business Insider Polska 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Jak odchudzić stół wielkanocny?

    Święta wielkanocne to wprawdzie tylko dwa dni biesiadowania, ale za to hucznego – do stołu zazwyczaj siadamy rano i nie wstajemy do wieczora, co nie sprzyja zdrowej diecie. Święta rządzą się własnymi prawami, więc w tym okresie wielu z nas chce sobie pofolgować. Jeśli nieco odchudzimy potrawy, można to zrobić z czystym sumieniem.

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij