Młoda dziewczyna siedzi przed komputerem, jedząc i pijąc niezdrowe produkty, ultra-przetworzone
Arkadiusz Dąbek

Ultraprzetworzona żywność związana ze zwiększonym ryzykiem śmierci z powodu raka piersi i jajnika

Przez wiele lat naukowcy łączyli zdrową dietę z obniżonym ryzykiem wystąpienia niektórych chorób. Badacze z Imperial College London odkryli, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności zwiększa ogólne ryzyko zachorowania na raka, w szczególności raka jajnika i mózgu. Odkryto także, że spożywanie takich pokarmów zwiększa ryzyko śmierci z powodu wszystkich nowotworów, zwłaszcza raka jajnika i piersi.

Lekarze i specjaliści ds. odżywiania i zdrowia publicznego już od pewnego czasu wiedzą, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasz ogólny stan zdrowia. Organizm potrzebuje określonych składników odżywczych do wykonywania swoich rutynowych zadań – prowadzenia procesów metabolicznych i fizjologicznych. Zdrowa dieta wiąże się z obniżeniem ryzyka wystąpienia niektórych chorób, w tym także schorzeń układu krążenia, cukrzycy typu 2 i raka, ale także wspomaga lepszą kondycję psychiczną.

Teraz naukowcy z Imperial College London twierdzą, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności zwiększa ryzyko rozwoju wszystkich nowotworów, w szczególności raka jajnika i mózgu. Co więcej, te pokarmy zwiększają również ryzyko śmierci z powodu raka, zwłaszcza raka jajnika i piersi. Badanie zostało niedawno opublikowane w czasopiśmie „eClinical Medicine”.

Czym jest żywność ultrarzetworzona?

Żywność ultraprzetworzona stanowi czwartą kategorię systemu klasyfikacji żywności NOVA. System NOVA został zaproponowany w 2019 przez FAO (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa). NOVA dzieli żywność na cztery grupy – żywność nieprzetworzona i minimalnie przetworzona, przetworzone dodatki kulinarne, żywność przetworzona oraz żywność wysokoprzetworzona.

Zgodnie z tym systemem klasyfikacji żywność uważana jest za ultraprzetworzoną, jeśli:

  • produkty są wykonane w całości lub w większości z substancji ekstrahowanych z żywności, takich jak oleje, tłuszcze, cukry, skrobie, przeciwutleniacze, stabilizatory i konserwanty,
  • obejmuje substancje spożywcze, które zwykle nie występują w preparatach kulinarnych, takie jak uwodornione oleje i skrobie modyfikowane,
  • zawiera dodatki, których głównym celem jest naśladowanie aspektów naturalnej żywności, takich jak aromaty, barwniki i emulgatory.

Przykłady ultraprzetworzonej żywności obejmują:

  • napoje gazowane i napoje „energetyczne” lub sportowe,
  • pakowane ciasteczka, ciasta,
  • cukierki,
  • dania gotowe, takie jak pizza, zapiekanki, makarony czy paczkowane mięso,
  • niektóre jogurty słodzone i smakowe,
  • zupy „błyskawiczne” i inne mieszanki gotowych „proszków”,
  • słodzone soki – nektary,
  • pieczywo z dodatkiem uwodornionego tłuszczu roślinnego, emulgatorów i innych dodatków.

Poprzednie badania wykazały, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności zwiększa ryzyko otyłości i może przyspieszyć biologiczne starzenie się człowieka. Ponadto wiąże się z wyższym ryzykiem chorób serca, raka jelita grubego, demencji i śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny.

Żywność ultraprzetworzona i ogólne ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej

W badaniu naukowcy wykorzystali dane pochodzące z brytyjskiego Biobanku. Przeanalizowano diety 200 000 dorosłych osób w średnim wieku. Naukowcy dokonali przeglądu stanu zdrowia pacjentów z okresu 10 lat, chcąc sprawdzić, czy rozwinęły się u nich 34 różne rodzaje raka.

Po dokonaniu przeglądu zespół badawczy stwierdził, że pacjenci, którzy deklarowali wyższe spożycie ultraprzetworzonej żywności mieli ogólnie wyższe ryzyko zachorowania na raka. Każdy 10-procentowy wzrost ultraprzetworzonej żywności w diecie łączył się z ogólnym zwiększeniem ryzyka zachorowania na raka o 2%. Ponadto naukowcy odkryli, że każde 10% wzrostu spożycia ultraprzetworzonej żywności podnosi ogólne ryzyko zgonu z powodu raka o kolejne 6%.

Według badaczy istnieje wiele potencjalnych sposobów, w jakie ultraprzetworzona żywność może zwiększać ryzyko raka, i potrzebne są dalsze badania, aby lepiej je zrozumieć.

Powiązane produkty

Jaki jest związek diety z rakiem jajnika?

Oprócz ogólnego ryzyka zachorowania na raka zespół badawczy odkrył również, że każde dodatkowe 10% ultraprzetworzonej żywności w diecie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jajnika o 19%, a ryzyko śmierci z jego powodu aż o 30%.

Żywność ultraprzetworzona może również sprzyjać stanom zapalnym, które mogą przyczyniać się do wyższego ryzyka rozwoju raka. Ponadto w grę wchodzą niektóre czynniki potencjalnie rakotwórcze, takie jak akrylamid, które mogą powstawać podczas przetwarzania żywności.

Zwiększone ryzyko śmierci z powodu raka piersi

Naukowcy odkryli również, że każde 10% wzrostu ultraprzetworzonej żywności w diecie danej osoby zwiększało śmiertelność z powodu raka piersi o 16%. Według danych statystycznych rak piersi występuje częściej u pacjentek z nadwagą, ponieważ mogą mieć wyższy poziom estrogenu, co zwiększa ryzyko raka piersi. Nadwagę wiąże się z brakiem higienicznego trybu życia, w tym z niezdrowymi nawykami żywieniowymi.

  1. Ultra-processed food consumption, cancer risk and cancer mortality: a large-scale prospective analysis within the UK Biobank, The Lancet [online] https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(23)00017-2/fulltext [dostęp:] 1.02.2023.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Ospa alaskańska – pierwsza ofiara śmiertelna. Jak objawia się tajemniczy wirus?

    W Stanach Zjednoczonych odnotowano pierwszy śmiertelny przypadek tzw. ospy alaskańskiej. Wirus ją powodujący – Alaskapox Virus – został zidentyfikowany w 2015 roku i do tej pory powodował łagodnie przebiegające, niegroźne dla zdrowia infekcje. Co wiemy o wirusie alaskańskim? W jaki sposób można się nim zarazić?

  • Tabletka „dzień po” – znamy decyzję Sejmu

    Sejm uchwalił nowelizację Prawa farmaceutycznego. Projekt ustawy zakłada dostępność bez recepty antykoncepcji awaryjnej na bazie octanu uliprystalu (EllaOne) dla osób powyżej 15. roku życia.

  • Saunowanie może pomóc w leczeniu depresji?

    Leczenie depresji w wielu przypadkach jest długotrwałe i wymaga ogromnego wysiłku. Czasami terapię antydepresyjną można wspierać poprzez techniki niefarmakologiczne. Naukowcy właśnie udowodnili, że  saunowanie lub gorące kąpiele mogą być w tym pomocne. Dlaczego ogrzanie ciała będzie powodowało obniżenie temperatury organizmu i co to ma wspólnego z depresją?

  • Sztuczna inteligencja rozpoznała różnice w mózgach kobiety i mężczyzny

    Czy mózg ma płeć? To pytanie od lat dzieli specjalistów z dziedziny neuronauki na skrajne obozy. Jedni twierdzą, że mózgi kobiet i mężczyzn znacząco różnią się budową, podczas gdy oponenci próbują dowieść, że organy te są niemal identyczne. Najnowsze badanie naukowców z Uniwersytetu Stanforda może położyć kres tym sporom.

  • Długość palca serdecznego świadczy o stanie zdrowia

    Im większy stosunek długości palca serdecznego do wskazującego, tym lepsze wykorzystanie tlenu w organizmie – donoszą naukowcy z Uniwersytetu w Swansea. Taki układ palców jest wynikiem działania testosteronu w okresie płodowym. To kolejne badanie dowodzące, że proporcje między palcem serdecznym a wskazującym mogą świadczyć o stanie zdrowia i kondycji organizmu.

  • Witamina z grupy B może przyczyniać się do chorób serca

    Witamina B3 (niacyna, witamina PP) zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Jeden z jej metabolitów – 4PY – prowadzi do zapalenia naczyń, a wtórnie do miażdżycy. Naukowcy z Cleveland Clinic jako pierwsi opisali ten szlak metaboliczny. Po raz kolejny podważono stosowanie niacyny w profilaktyce chorób układu krążenia.

  • Wirus opryszczki dwukrotnie zwiększa ryzyko demencji

    Przebyte zakażenie wirusem opryszczki pospolitej podwaja ryzyko demencji u dorosłych – wynika z obszernego badania naukowców z Uniwersytetu w Uppsali. To potwierdzenie wcześniejszych badań wskazujących wirus opryszczki jako potencjalny czynnik ryzyka chorób otępiennych.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij