Młoda dziewczyna siedzi przed komputerem, jedząc i pijąc niezdrowe produkty, ultra-przetworzone
Arkadiusz Dąbek

Ultraprzetworzona żywność związana ze zwiększonym ryzykiem śmierci z powodu raka piersi i jajnika

Przez wiele lat naukowcy łączyli zdrową dietę z obniżonym ryzykiem wystąpienia niektórych chorób. Badacze z Imperial College London odkryli, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności zwiększa ogólne ryzyko zachorowania na raka, w szczególności raka jajnika i mózgu. Odkryto także, że spożywanie takich pokarmów zwiększa ryzyko śmierci z powodu wszystkich nowotworów, zwłaszcza raka jajnika i piersi.

Lekarze i specjaliści ds. odżywiania i zdrowia publicznego już od pewnego czasu wiedzą, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasz ogólny stan zdrowia. Organizm potrzebuje określonych składników odżywczych do wykonywania swoich rutynowych zadań – prowadzenia procesów metabolicznych i fizjologicznych. Zdrowa dieta wiąże się z obniżeniem ryzyka wystąpienia niektórych chorób, w tym także schorzeń układu krążenia, cukrzycy typu 2 i raka, ale także wspomaga lepszą kondycję psychiczną.

Teraz naukowcy z Imperial College London twierdzą, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności zwiększa ryzyko rozwoju wszystkich nowotworów, w szczególności raka jajnika i mózgu. Co więcej, te pokarmy zwiększają również ryzyko śmierci z powodu raka, zwłaszcza raka jajnika i piersi. Badanie zostało niedawno opublikowane w czasopiśmie „eClinical Medicine”.

Czym jest żywność ultrarzetworzona?

Żywność ultraprzetworzona stanowi czwartą kategorię systemu klasyfikacji żywności NOVA. System NOVA został zaproponowany w 2019 przez FAO (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa). NOVA dzieli żywność na cztery grupy – żywność nieprzetworzona i minimalnie przetworzona, przetworzone dodatki kulinarne, żywność przetworzona oraz żywność wysokoprzetworzona.

Zgodnie z tym systemem klasyfikacji żywność uważana jest za ultraprzetworzoną, jeśli:

  • produkty są wykonane w całości lub w większości z substancji ekstrahowanych z żywności, takich jak oleje, tłuszcze, cukry, skrobie, przeciwutleniacze, stabilizatory i konserwanty,
  • obejmuje substancje spożywcze, które zwykle nie występują w preparatach kulinarnych, takie jak uwodornione oleje i skrobie modyfikowane,
  • zawiera dodatki, których głównym celem jest naśladowanie aspektów naturalnej żywności, takich jak aromaty, barwniki i emulgatory.

Przykłady ultraprzetworzonej żywności obejmują:

  • napoje gazowane i napoje „energetyczne” lub sportowe,
  • pakowane ciasteczka, ciasta,
  • cukierki,
  • dania gotowe, takie jak pizza, zapiekanki, makarony czy paczkowane mięso,
  • niektóre jogurty słodzone i smakowe,
  • zupy „błyskawiczne” i inne mieszanki gotowych „proszków”,
  • słodzone soki – nektary,
  • pieczywo z dodatkiem uwodornionego tłuszczu roślinnego, emulgatorów i innych dodatków.

Poprzednie badania wykazały, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności zwiększa ryzyko otyłości i może przyspieszyć biologiczne starzenie się człowieka. Ponadto wiąże się z wyższym ryzykiem chorób serca, raka jelita grubego, demencji i śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny.

Żywność ultraprzetworzona i ogólne ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej

W badaniu naukowcy wykorzystali dane pochodzące z brytyjskiego Biobanku. Przeanalizowano diety 200 000 dorosłych osób w średnim wieku. Naukowcy dokonali przeglądu stanu zdrowia pacjentów z okresu 10 lat, chcąc sprawdzić, czy rozwinęły się u nich 34 różne rodzaje raka.

Po dokonaniu przeglądu zespół badawczy stwierdził, że pacjenci, którzy deklarowali wyższe spożycie ultraprzetworzonej żywności mieli ogólnie wyższe ryzyko zachorowania na raka. Każdy 10-procentowy wzrost ultraprzetworzonej żywności w diecie łączył się z ogólnym zwiększeniem ryzyka zachorowania na raka o 2%. Ponadto naukowcy odkryli, że każde 10% wzrostu spożycia ultraprzetworzonej żywności podnosi ogólne ryzyko zgonu z powodu raka o kolejne 6%.

Według badaczy istnieje wiele potencjalnych sposobów, w jakie ultraprzetworzona żywność może zwiększać ryzyko raka, i potrzebne są dalsze badania, aby lepiej je zrozumieć.

Polecane dla Ciebie

Jaki jest związek diety z rakiem jajnika?

Oprócz ogólnego ryzyka zachorowania na raka zespół badawczy odkrył również, że każde dodatkowe 10% ultraprzetworzonej żywności w diecie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jajnika o 19%, a ryzyko śmierci z jego powodu aż o 30%.

Żywność ultraprzetworzona może również sprzyjać stanom zapalnym, które mogą przyczyniać się do wyższego ryzyka rozwoju raka. Ponadto w grę wchodzą niektóre czynniki potencjalnie rakotwórcze, takie jak akrylamid, które mogą powstawać podczas przetwarzania żywności.

Zwiększone ryzyko śmierci z powodu raka piersi

Naukowcy odkryli również, że każde 10% wzrostu ultraprzetworzonej żywności w diecie danej osoby zwiększało śmiertelność z powodu raka piersi o 16%. Według danych statystycznych rak piersi występuje częściej u pacjentek z nadwagą, ponieważ mogą mieć wyższy poziom estrogenu, co zwiększa ryzyko raka piersi. Nadwagę wiąże się z brakiem higienicznego trybu życia, w tym z niezdrowymi nawykami żywieniowymi.

  1. Ultra-processed food consumption, cancer risk and cancer mortality: a large-scale prospective analysis within the UK Biobank, The Lancet [online] https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(23)00017-2/fulltext [dostęp:] 1.02.2023.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Probiotyki i kiszonki lekiem na halitozę

    Najnowsze badania nad problemem halitozy pokazują, że stosowanie probiotyków w formie bakterii Gram-dodatnich może pomóc w walce z tą przykrą przypadłością. Czy drobnoustroje probiotyczne rozwiązują problem raz na zawsze?

  • Dlaczego wciąż nie ma tabletek antykoncepcyjnych dla mężczyzn?

    Doustne tabletki antykoncepcyjne dla kobiet są używane od lat 60. XX wieku, być może też z tego powodu wciąż pojawia się pytanie – dlaczego nadal nie ma doustnych środków antykoncepcyjnych dla mężczyzn? Pomimo wielu lat obiecujących badań i wyników prób laboratoryjnych wydaje się, że świat nauki nie zbliżył się w sposób znaczący do osiągnięcia tego celu. Dlaczego?

  • Suplementy, które mogą zmniejszyć uczucie lęku – glicynian magnezu, szafran, witamina D (część 1.)

    Suplementy nie zastąpią kompleksowego leczenia zaburzeń lękowych, niemniej istnieją takie, którymi dobrze jest wspierać swój organizm podczas terapii – niezależnie od tego, jaką wybierzemy. Jeśli obserwujemy u siebie poważne objawy lęku, warto skonsultować się z lekarzem, psychologiem lub innym specjalistą, który pomoże opracować indywidualny plan leczenia, w tym ewentualne stosowanie suplementacji. Które suplementy mogą wesprzeć pacjenta w walce z zaburzeniami lękowymi?

  • Karmienie piersią – weganizm nie zmniejsza ilości niektórych składników odżywczych

    Naukowcy twierdzą, że mleko matki będącej na diecie wegańskiej zawiera wystarczającą ilość witaminy B2 i karnityny. Badania przeciwstawiają się wcześniejszym wynikom eksperymentów, które wykazały, że mleko mam weganek nie zawiera niektórych niezbędnych składników odżywczych. Eksperci uważają jednak, że matki na diecie wegańskiej nadal muszą się upewniać, że spożywają odpowiednią ilość kalorii, składników odżywczych oraz witamin i minerałów, które są niezbędne dla zdrowia niemowlęcia i ich samych.

  • Czy nanokryształy celulozy ochronią nas przed komarami?

    Komary są nosicielami wielu groźnych dla człowieka chorób, dlatego też naukowcy nie ustają w poszukiwaniu sposobów na ograniczenie ich rozprzestrzeniania się. Dostępne na rynku repelenty, choć odstraszają owady, nie mają stuprocentowej skuteczności. Być może już niedługo będziemy mogli korzystać z niezawodnych preparatów na komary zawierających nanokryształy celulozy. Dowiedz się, jak one działają.

  • Niedobór witaminy D związany ze zwiększonym ryzykiem rozwoju długiego COVID-19

    Wyniki najnowszego badania jasno wskazują, że osoby z niskim poziomem witaminy D, będące po hospitalizacji z powodu zakażenia koronawirusem, są bardziej narażone na długi COVID-19 w porównaniu do pacjentów bez niedoboru tej witaminy. Eksperyment został zaplanowany w taki sposób, aby usunąć jak najwięcej nieznanych zmiennych, które mogłyby wpłynąć na efekt końcowy. Dzięki temu wyniki analiz są dużo bardziej wiarygodne niż poprzednie badania prowadzone w tym zakresie. Niekontrolowane zmienne w badaniach nad witaminą D i długotrwałym COVID-19 są trudne do wyjaśnienia.

  • Jakie są alternatywy dla picia kawy?

    Kawa jest dla wielu ludzi pierwszym napojem, po który sięgają zaraz po przebudzeniu. Zdarza się, że kofeina zawarta w kawie wywołuje nerwowość i nadmierne pobudzenie, kłopoty z trawieniem lub bóle głowy, a to tylko początek często wymienianych minusów związanych z piciem tego popularnego napoju. Dla tych osób, które chciałyby spróbować zamienić kawę na coś innego, przygotowaliśmy zestawienie zdrowszych alternatyw.

  • Makroelementy – jaką rolę odgrywają w organizmie człowieka?

    Makroelementy to termin odnoszący się do składników odżywczych, których organizm potrzebuje w większych ilościach, aby funkcjonować prawidłowo. Należą do nich na przykład węglowodany, białka i tłuszcze. Są kluczowymi składnikami diety i pełnią istotne role. Inne ważne dla człowieka makroelementy to: magnez, potas czy wapń.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij