Młoda dziewczyna siedzi przed komputerem, jedząc i pijąc niezdrowe produkty, ultra-przetworzone
Arkadiusz Dąbek

Ultraprzetworzona żywność związana ze zwiększonym ryzykiem śmierci z powodu raka piersi i jajnika

Przez wiele lat naukowcy łączyli zdrową dietę z obniżonym ryzykiem wystąpienia niektórych chorób. Badacze z Imperial College London odkryli, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności zwiększa ogólne ryzyko zachorowania na raka, w szczególności raka jajnika i mózgu. Odkryto także, że spożywanie takich pokarmów zwiększa ryzyko śmierci z powodu wszystkich nowotworów, zwłaszcza raka jajnika i piersi.

Lekarze i specjaliści ds. odżywiania i zdrowia publicznego już od pewnego czasu wiedzą, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasz ogólny stan zdrowia. Organizm potrzebuje określonych składników odżywczych do wykonywania swoich rutynowych zadań – prowadzenia procesów metabolicznych i fizjologicznych. Zdrowa dieta wiąże się z obniżeniem ryzyka wystąpienia niektórych chorób, w tym także schorzeń układu krążenia, cukrzycy typu 2 i raka, ale także wspomaga lepszą kondycję psychiczną.

Teraz naukowcy z Imperial College London twierdzą, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności zwiększa ryzyko rozwoju wszystkich nowotworów, w szczególności raka jajnika i mózgu. Co więcej, te pokarmy zwiększają również ryzyko śmierci z powodu raka, zwłaszcza raka jajnika i piersi. Badanie zostało niedawno opublikowane w czasopiśmie „eClinical Medicine”.

Czym jest żywność ultrarzetworzona?

Żywność ultraprzetworzona stanowi czwartą kategorię systemu klasyfikacji żywności NOVA. System NOVA został zaproponowany w 2019 przez FAO (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa). NOVA dzieli żywność na cztery grupy – żywność nieprzetworzona i minimalnie przetworzona, przetworzone dodatki kulinarne, żywność przetworzona oraz żywność wysokoprzetworzona.

Zgodnie z tym systemem klasyfikacji żywność uważana jest za ultraprzetworzoną, jeśli:

  • produkty są wykonane w całości lub w większości z substancji ekstrahowanych z żywności, takich jak oleje, tłuszcze, cukry, skrobie, przeciwutleniacze, stabilizatory i konserwanty,
  • obejmuje substancje spożywcze, które zwykle nie występują w preparatach kulinarnych, takie jak uwodornione oleje i skrobie modyfikowane,
  • zawiera dodatki, których głównym celem jest naśladowanie aspektów naturalnej żywności, takich jak aromaty, barwniki i emulgatory.

Przykłady ultraprzetworzonej żywności obejmują:

  • napoje gazowane i napoje „energetyczne” lub sportowe,
  • pakowane ciasteczka, ciasta,
  • cukierki,
  • dania gotowe, takie jak pizza, zapiekanki, makarony czy paczkowane mięso,
  • niektóre jogurty słodzone i smakowe,
  • zupy „błyskawiczne” i inne mieszanki gotowych „proszków”,
  • słodzone soki – nektary,
  • pieczywo z dodatkiem uwodornionego tłuszczu roślinnego, emulgatorów i innych dodatków.

Poprzednie badania wykazały, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności zwiększa ryzyko otyłości i może przyspieszyć biologiczne starzenie się człowieka. Ponadto wiąże się z wyższym ryzykiem chorób serca, raka jelita grubego, demencji i śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny.

Żywność ultraprzetworzona i ogólne ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej

W badaniu naukowcy wykorzystali dane pochodzące z brytyjskiego Biobanku. Przeanalizowano diety 200 000 dorosłych osób w średnim wieku. Naukowcy dokonali przeglądu stanu zdrowia pacjentów z okresu 10 lat, chcąc sprawdzić, czy rozwinęły się u nich 34 różne rodzaje raka.

Po dokonaniu przeglądu zespół badawczy stwierdził, że pacjenci, którzy deklarowali wyższe spożycie ultraprzetworzonej żywności mieli ogólnie wyższe ryzyko zachorowania na raka. Każdy 10-procentowy wzrost ultraprzetworzonej żywności w diecie łączył się z ogólnym zwiększeniem ryzyka zachorowania na raka o 2%. Ponadto naukowcy odkryli, że każde 10% wzrostu spożycia ultraprzetworzonej żywności podnosi ogólne ryzyko zgonu z powodu raka o kolejne 6%.

Według badaczy istnieje wiele potencjalnych sposobów, w jakie ultraprzetworzona żywność może zwiększać ryzyko raka, i potrzebne są dalsze badania, aby lepiej je zrozumieć.

Powiązane produkty

Jaki jest związek diety z rakiem jajnika?

Oprócz ogólnego ryzyka zachorowania na raka zespół badawczy odkrył również, że każde dodatkowe 10% ultraprzetworzonej żywności w diecie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jajnika o 19%, a ryzyko śmierci z jego powodu aż o 30%.

Żywność ultraprzetworzona może również sprzyjać stanom zapalnym, które mogą przyczyniać się do wyższego ryzyka rozwoju raka. Ponadto w grę wchodzą niektóre czynniki potencjalnie rakotwórcze, takie jak akrylamid, które mogą powstawać podczas przetwarzania żywności.

Zwiększone ryzyko śmierci z powodu raka piersi

Naukowcy odkryli również, że każde 10% wzrostu ultraprzetworzonej żywności w diecie danej osoby zwiększało śmiertelność z powodu raka piersi o 16%. Według danych statystycznych rak piersi występuje częściej u pacjentek z nadwagą, ponieważ mogą mieć wyższy poziom estrogenu, co zwiększa ryzyko raka piersi. Nadwagę wiąże się z brakiem higienicznego trybu życia, w tym z niezdrowymi nawykami żywieniowymi.

  1. Ultra-processed food consumption, cancer risk and cancer mortality: a large-scale prospective analysis within the UK Biobank, The Lancet [online] https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(23)00017-2/fulltext [dostęp:] 1.02.2023.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Nowy szczep koronawirusa – co wiemy o FLiRT?

    SARS-CoV-2, wirus wywołujący COVID-19, w dalszym ciągu mutuje, a jego najnowszy szczep o nazwie FLiRT rozprzestrzenia się właśnie w Stanach Zjednoczonych (według specjalistów podwariant KP.2 odpowiada obecnie za 25% wszystkich zakażeń w USA) i dociera do Europy. Jakie daje objawy?

  • Odkryto genetyczną przyczynę otyłości. Znaczenie ma grupa krwi

    Międzynarodowy zespół badaczy odkrył genetyczną przyczynę otyłości. Ludzie, którzy nie mają wariantu genetycznego SMIM1, zużywają mniej energii w spoczynku, więc mają predyspozycję do większej masy ciała. Gen SMIM1 jest natomiast związany z pewną grupą krwi.

  • Sprawdź, czy możesz wejść do lekarza bez kolejki. Pełna lista

    Nie każdy wie, ale istnieje lista osób, które mogą wejść do lekarza poza kolejką. Lista ta nie jest krótka i wciąż się zmienia. Ustala ją Narodowy Fundusz Zdrowia. Dotyczy ona nie tylko wizyt u specjalisty, ale także usług farmaceutycznych. Kto może skorzystać z przywileju i nie musi czekać w kolejce?  

  • Nowe zasady realizacji recept od 20 lipca 2024

    Od 20 lipca 2024 r. obowiązują nowe zasady realizacji recept, dzięki którym będzie można wydać pacjentowi lek nawet wtedy, kiedy lekarz błędnie zapisze schemat dawkowania preparatu. Jak dokładnie brzmi przepis i z jakimi zmianami muszą zapoznać się pracownicy aptek i pacjenci?

  • Istnieje 6 podtypów depresji. Nie każda osoba powinna być leczona tak samo

    Opublikowano wyniki badania, które mogą być przełomem w leczeniu depresji. Z analiz przeprowadzonych przez naukowców ze Stanford Medicine wynika, że istnieje sześć podtypów depresji, a każdy z nich wymaga określonego podejścia farmakologicznego i terapeutycznego. To odkrycie prawdopodobnie pomoże w leczeniu tzw. depresji lekoopornej.

  • Otyłość jedną z przyczyn nieskuteczności antykoncepcji awaryjnej

    Antykoncepcja awaryjna, popularnie nazywana tabletkami „dzień po”, skutecznie zapobiega ciąży po stosunku płciowym bez zabezpieczenia. Czasami, nawet mimo prawidłowego zastosowania, zawodzi. Stąd identyfikacja czynników wpływających na efektywność antykoncepcji awaryjnej stała się przedmiotem wielu badań. Dziś dzięki nim wiadomo, że otyłość jest jednym z nich.

  • Refundowana recepta farmaceutyczna na szczepionki. Resort Zdrowia przybliża szczegóły

    Ministerstwo Zdrowia pracuje nad wprowadzeniem refundowanej recepty farmaceutycznej na szczepionki. Dyrektor Departamentu Polityki Lekowej i Farmacji przewiduje, że nowe regulacje wejdą w życie jesienią 2024 roku. Oznacza to, że receptę z refundacją na szczepionki będzie mógł wystawić farmaceuta w aptece. 

  • Probiotyk hamuje wchłanianie alkoholu o 70%. Czy to sposób na kaca i zdrowszą wątrobę?

    Spożywanie alkoholu, nawet jeśli pojawia się w celach towarzyskich, może prowadzić do problemów zdrowotnych. Naukowcy ze Szwecji opracowali probiotyczny suplement diety, który ma zmniejszać wchłanianie alkoholu z przewodu pokarmowego i ograniczyć potencjalne konsekwencje zdrowotne spożycia. Warto dodać, że w rzeczywistości nie ma takiej ilości spożywanego alkoholu, który można by uznać za całkowicie wolny od ryzyka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij