Aspartam

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Diabetologia
Dietetyka
Encyklopedia leków Diabetologia
Dietetyka

Aspartam – syntetyczny środek używany jako środek słodzący w produktach spożywczych.

Aspartam jest znacznie słodszy od sacharozy, przy czym jego kaloryczność jest niemal równa zeru. Z tego względu jest często używany w miejsce cukru przez diabetyków, w napojach niskokalorycznych i gumach do żucia. Bywa także stosowany jako dodatek do leków.

Aspartam jest także przedmiotem wielu kontrowersji – w latach 90’ ubiegłego wieku ukazało się kilka publikacji naukowych dotyczących hipotetycznego związku jego stosowania z zwiększonym ryzykiem występowania nowotworów. Wnikliwa analiza badań wskazywała jednak wiele nieprawidłowości m.in. odmienne układy enzymatyczne ludzi i zwierząt laboratoryjnych, a także stosowanie znacznie większych dawek niż te używane w przemyśle spożywczym. Późniejsze doświadczenia wykazały, że nie ma powiązania między spożyciem aspartamu, a rozwojem nowotworów.