×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9

NNKT - Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to duża rodzina związków chemicznych o egzogennym charakterze – jej źródłem jest odpowiedni pokarm – organizm nie potrafi ich samodzielnie syntetyzować. Istotnymi związkami w tej grupie jest rodzina kwasów omega-3, która obejmuje m.in. DHA i EPA – ich źródłem jest olej rybi – tradycyjny tran, czyli olej z wątroby dorsza. Nie można zapominać o tym, że źródłem tychże kwasów może być olej lniany. Kwasy omega-3 są istotne dla profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych, wspieranie odpowiedniego poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Omega-3 są istotnym elementem dla rozwoju mózgu i układu nerwowego niemowląt, noworodków i dzieci. Odpowiedni poziom kwasów omega 3 powinien być obecny w diecie u kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią. Innymi przedstawicielami NNKT, inaczej zwanych PUFA (ang. polyunsaturated fatty acids) są kwasy: alfa-linolenowy – należy do omega 3. Przedstawicielami kwasów omega-6 jest kwas linolowy i gammalinolenowy. Wymienione związki znajdziemy m.in. w oleju z ogórecznika, oleju z wiesiołka – zarówno jako płyn do picia czy kapsułki. Oleje tego typu najczęściej są tłoczone na zimno, zawierają dodatek witaminy A i/lub E. Kwasy omega 6 biorą udział w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu. Wśród przedstawicieli omega 9 znajdziemy kwas oleinowy (występuje najczęściej w postaci estru). W tej kategorii znajdziemy produkty łączące kwasy omega 3 razem z omega 6 i niekiedy omega 9 w 1 kapsułce.
Produktów: 59
×

Kategorie produktów