×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Słodziki dla cukrzyków

Osoby chorujące na cukrzycę mogą zastąpić sacharozę popularnymi słodzikami, które nie wpływają na poziom glikemii (stężenie cukru) we krwi. Słodziki i substancje słodzące typu ksylitol czy erytrytol mogą być wykorzystywane również przez osoby odchudzające się czy na diecie nisko węglowodanowej. W tej kategorii znajdziesz słodziki w różnej postaci – w proszku (wyglądem przypominają cukier) czy w wygodnych tabletkach z dozownikiem. Wśród popularnych słodzików wyróżniamy te pochodzenia roślinnego jak ksylitol (z brzozy), stewia (roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej). Słodziki mogą być stosowane zarówno do pieczenia ciast jak i jako zastępstwo dla cukru do słodzenia kawy czy herbaty. W tej kategorii znajdziesz słodziki dla cukrzyków oraz dla diabetyków, a także słodziki typu cyklaminian, sacharynian. Substancje słodzące charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym i zawierają odpowiednio mniej kalorii (np. o 40% jak w przypadku ksylitolu; stevia praktycznie ich nie posiada). Słodki smak stewia zapewnia obecności glikozydów stewiolowych, stevia jest ok. 300 razy słodsza od tradycyjnej sacharozy. Popularne są ksylitol w proszku, stewia w proszku czy stewia tabletki.
Produktów: 9
×

Kategorie produktów