Bieganie a odżywianie

... czyli podstawa wytrzymałości każdego maratończyka.

Wzmożona aktywność fizyczna powoduje wzmożone zapotrzebowanie na energię. Dlatego tak ważne jest, by w naszej diecie znalazły się produkty bogate we właściwe substancje odżywcze. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne dorosłego człowieka wykonującego lekką pracę wynosi od 2100 do 2600 kcal. U osób aktywnych fizycznie w okresie intensywnego treningu to zapotrzebowanie kaloryczne może być nawet dwukrotnie większe!

Warunkiem dostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości energii jest zbilansowana i urozmaicona dieta, bogata w produkty zbożowe, makarony, owoce oraz warzywa strączkowe. Zdecydowanie powinniśmy ograniczać spożycie tłuszczów i potraw smażonych.

Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również jak i kiedy. Szybkie i nerwowe spożywanie jedzenia sprawia, że jest ono słabo pogryzione, przez co gorzej się trawi i może być przyczyną dolegliwości żołądkowych. Należy też pamiętać o tym, by posiłek spożywać na 2-4 godziny przed treningiem, ponieważ bieganie z pełnym żołądkiem jest zwyczajnie niezdrowe. Równie niezdrowe jest wykonywanie ćwiczeń o pustym żołądku. Może to doprowadzić do spalenia włókien mięśniowych, co jest nieodwracalne.

Pamiętaj też o nawadnianiu organizmu. Wraz z potem z naszego organizmu wydalamy wiele cennych elektrolitów i składników mineralnych. Dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, konieczne jest ich szybkie uzupełnianie. Bogatym źródłem elektrolitów i witamin są napoje izotoniczne, które można spożywać także w trakcie długiego biegu.
 


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus