Zmniejsz ryzyko raka – czynniki szkodliwe, których warto unikać

Wbrew obiegowym opiniom znaczny odsetek czynników rakotwórczych podlega naszej kontroli. Mimo że nie możemy być pewni, że nowotwór nigdy nie powstanie, troska o własne zdrowie może zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Tryb życia jaki prowadzimy ma bardzo duży wpływ na stan naszego zdrowia. Dbając o nie powinniśmy nie tylko wprowadzać zdrowe nawyki, ale również minimalizować kontakt z czynnikami szkodliwymi.

Uważaj na to, co jesz

Wykazanie zależności między dietą a rozwojem nowotworów nie jest proste, ponieważ jest to proces długoletni, a dawki szkodliwych substancji niewielkie.

Można jednak wykazać z dużym prawdopodobieństwem szkodliwość działania:

  • środków konserwujących i tzw. polepszaczy
  • pestycydów i herbicydów stosowanych do uprawy roślin
  • hormonów podawane zwierzętom hodowlanym

Mają one szczególnie negatywny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego (np. powodują przedostawanie się nadmiaru żółci i kwasów tłuszczowych do jelit), ponieważ mogą prowadzić do powstania szczepów bakteryjnych potencjalnie rakotwórczych, które pod wpływem sprzyjających czynników mogą się uaktywnić.

Dlatego tak ważna jest spożywanie błonnika, który działa ochronnie na jelita, ograniczając proces fermentacji, przyspieszając perystaltykę (nie dopuszcza do zalegania treści pokarmowej z jelitami), a także stymulując rozwój „dobrej” flory bakteryjnej.

Dlaczego palenie jest tak rakotwórcze?

Dym tytoniowy zawiera około 4000 składników, w tym wiele znanych kancerogenów. Groźne jest nie tylko palenie, ale również bierne wdychanie dymu papierosowego.

Raporty WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) nie pozostawiają złudzeń – rak występuje częściej u osób palących niż niepalących (przy ryzyko zachorowania jest duże, np. rak płuc pojawia się do 20 razy częściej u palaczy niż u osób, które stronią od papierosów).

Rzucenie palenia, niezależnie od wieku, w którym zaczęło się palić, przyniesie pozytywne skutki (tj. pogłębienie oddechu, wyostrzenie zmysłu zapachu i smaku, poprawa wyglądu skóry, zębów, bardziej świeży oddech), ale przede wszystkim zmniejszy zagrożenie rakiem.

Ryzykowna opalenizna

Promieniowanie ultrafioletowe stymuluje powstawanie wolnych rodników, które wywołują niekorzystne zmiany w DNA komórek organizmu. Promienie słoneczne obniżają również poziom witaminy C w skórze, która jest silnym przeciwutleniaczem i wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek organizmu.

Nadmierne opalanie powoduje zatem powstanie wielu uszkodzeń komórek jednocześnie, z których nie wszystkie są naprawiane, co sprzyja przedwczesnemu starzeniu się skóry, jak również stanowi ryzyko rozwoju raka. Uszkodzone komórki mogą bowiem przekształcić się w komórki nowotworowe.

Należy jednak pamiętać o korzyściach płynących z wpływ słońca na człowieka. Jedną z głównych zalet jest przekształcanie nieczynnej witaminy D w postać aktywną biologicznie.

Wśród innych zalet korzyści płynących z działania promieni słonecznych jest zmniejszanie bólu reumatycznego mięśni i stawów (na skutek tzw. wygrzewania) jak i wzrost wydzielania serotoniny, co przyczynia się do poprawy samopoczucia.

Nie należy więc za wszelką cenę unikać słońca, które niesie ze sobą wiele pozytywnych skutków, jednak umiejętnie się przed nim zabezpieczać używając preparatów z wysokimi filtrami.

O ile ekspozycja na promienie słoneczne niesie ze sobą liczne korzyści, o tyle opalanie się w solarium związane jest głównie z podwyższonym ryzykiem powstania nowotworów skóry.

Dowiedz się więcej o ryzyku płynącym z opalania w solarium.


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus