Babka płesznik – właściwości i zastosowanie nasion babki płesznik
Maria Dąbrowska

Babka płesznik – właściwości i zastosowanie nasion babki płesznik

Babka płesznik (łac. Plantago psyllium) to całoroczna roślina, której właściwości lecznicze znane są już od wielu stuleci. Jej jasnobrązowe ziarna charakteryzują się wysoką zawartością błonnika. Dlatego nasiona babki płesznik poleca się m.in. w dolegliwościach układu pokarmowego. Do czego warto je dodawać i gdzie jeszcze znajdą zastosowanie?

  1. Babka płesznik – właściwości
  2. Nasiona babki płesznik – jak stosować?
  3. Babka płesznik – przeciwwskazania 

Babka płesznik to roślina, którą warto na dobre włączyć do swojego jadłospisu. Jej drobne, niepozorne ziarenka mają w sobie ogromną moc i potrafią poprawić pracę całego organizmu. 

Babka płesznik – właściwości

Babka płesznik, znana też jako Plantago psyllium, pchlica, płesznik czy pchle nasienie, uprawiana jest głównie w basenie Morza Śródziemnego, krajach byłego Związku Radzieckiego, Indiach i Pakistanie. Właściwości lecznicze babki płesznik są znane i cenione już od czasów starożytnych. To niewielka, całoroczna roślina, której najcenniejszym elementem są małe, jasnobrązowe, charakterystycznie wklęśnięte ziarna.

Co czyni nasiona babki wyjątkowymi? Ich skład. W tych małych, kilkumilimetrowych ziarenkach znajdziemy białko, polisacharydy, tłuszcze, fitosterole. I przede wszystkim błonnik – na każde 100 g nasion przypada go prawie 70 g.

Właśnie zawartością błonnika babka płesznik bije na głowę siemię lniane, dużo bardziej popularne w Polsce, choć wykazujące podobne do babki właściwości. Cena babki płesznik nie różni się znacząco od ceny siemienia lnianego, dlatego można stosować ją jako zamiennik i uatrakcyjnienie diety. Mniej rozpoznawalna jest jej kuzynka – babka jajowata – która odznacza się podobnymi właściwościami.

Powiązane produkty

Babka płesznik na zaparcia, biegunki, zespół jelita drażliwego 

Skład babki płesznik sprawia, że jest ona doskonałym remedium na dolegliwości układu pokarmowego. To zasługa zawartego w jej powłoce nasiennej błonnika oraz śluzowatego polisacharydu, który skrywają łuski. Po spożyciu nasionek, w jelitach tworzy się śluz, który ułatwia przesuwanie mas kałowych i tym samym pomaga rozwiązać problem uciążliwych zaparć. A te w dobie wszechobecnej wysokoprzetworzonej żywności i siedzącego trybu życia są prawdziwą plagą. Babka płesznik przychodzi też z pomocą w przypadku biegunek – śluz zwiększa lepkość przesuwanej w jelitach treści, normalizuje jej przejście oraz częstotliwość wypróżnień. Wytwarzany przez babkę płesznik śluz działa też osłonowo i łagodząco, dlatego jest ona zalecana w leczeniu zespołu jelita wrażliwego. 

Babka płesznik a odchudzanie? Pęczniejące w żołądku nasionka sprawiają, że szybciej odczuwamy sytość. Ograniczają one wchłanianie tłuszczu oraz węglowodanów i przyspieszają przemianę materii. Babka płesznik to zatem obowiązkowy dodatek do diety, jeśli planujemy odchudzanie. Błonnik zawarty w babce poprawia wyniki stężenia glukozy oraz insuliny we krwi, a także reguluje cholesterol w organizmie – obniża poziom tego „złego”, a podnosi ten „dobry”. 

Babka płesznik zawiera też aukubinę, związek o właściwościach przeciwwirusowych, przeciwzapalnych i bakteriobójczych. Działa ona osłaniająco na wątrobę, łagodzi jej podrażnienia oraz przynosi ulgę w przypadku wrzodów żołądka

Babka płesznik w leczeniu AZS i łuszczycy 

Babka płesznik potrafi uzdrawiać nasz organizm nie tylko od wewnątrz. Napar z jej nasion ma działanie nawilżające i odżywcze, dlatego przyjdzie z pomocą suchej lub podrażnionej skórze. Można nim przemywać uszkodzenia skóry – przyspieszy gojenie, złagodzi stany zapalne, swędzenie i oparzenia. Babka płesznik pomaga też w chorobach, które potrzebują specjalistycznej pielęgnacji – łuszczycy, trądziku różowatym, atopowym zapalenie skóry. Również podrażniona skóra głowy oraz suche, rozdwajające się włosy skorzystają na kuracji płesznikiem.

PREPARATY Z BŁONNIKIEM

PROBIOTYKI

HERBATY ZIOŁOWE

Nasiona babki płesznik – jak stosować?

Jak zatem wykorzystać dobroczynne działanie babki płesznik i jak ją stosować, aby przyniosła najlepsze rezultaty? Wystarczy parę łyżeczek jej nasion zalać letnią wodą, zamieszać i odstawić na 10-15 minut. Powstały w tym czasie kleik z babki płesznik można wypić albo dodać do posiłku.

Każde spożycie ziaren płesznika należy koniecznie popić dużą ilością wody. Trzeba również zwracać uwagę na właściwe dawkowanie. Zalecana dzienna dawka ziaren babki dla dzieci to 2-3 łyżeczki, a dla dorosłych maksymalnie 8. Babkę płesznik spokojnie mogą przyjmować kobiety w ciąży, mając oczywiście na uwadze ewentualne skutki uboczne oraz przeciwwskazania. 

Do czego można zatem dodawać nasiona płesznika? Do wszystkiego – ograniczać nas tu może tylko wyobraźnia. Są one stosunkowo neutralne w smaku, więc urozmaicą dania zarówno słodkie, jak i słone: owsianki, jaglanki, jogurty, musli, koktajle, sałatki owocowe i warzywne, zupy, zapiekanki, desery, a także domowy wypiekany chleb. 

Na rynku dostępna jest również babka płesznik w formie zmielonej. Wykazuje podobne właściwości do babki w formie ziaren, ale dla niektórych forma mielona może się okazać prostsza lub szybsza w użyciu. W aptece znajdziemy również babkę płesznik w tabletkach. Będzie ona wygodnym rozwiązaniem dla osób, które np. nie lubią gotować, nie mają czasu lub nie akceptują smaku czy konsystencji babki. Takie preparaty warto jednak sprawdzić pod kątem ich składu – im prostszy i mniej „urozmaicony” sztucznymi dodatkami, tym lepiej. 

Kleik otrzymany z rozpuszczonych w wodzie ziaren płesznika ma również zastosowanie zewnętrzne. Wystarczy nasączyć nim wacik i przetrzeć podrażnione lub wymagające pielęgnacji miejsce. Kleik może być kuracją dla skóry głowy lub włosów. Jak ją przygotować? W wodzie rozpuścić 2-3 łyżki ziaren, najlepiej zmielonych, poczekać aż zgęstnieją, a następnie rozprowadzić na włosach i skórze głowy. Warto pozostawić całość na parę lub paręnaście minut i obficie spłukać.

Nasiona babki płesznik – źródło błonnika pokarmowego

Babka płesznik – przeciwwskazania 

Wartości odżywcze babki płesznik sprawiają, że jest ona rośliną ze wszech miar polecaną i wartą uwagi. Wysoka zawartość błonnika, która jest jej znakiem rozpoznawczym, może być jej zaletą, ale i znaczącą wadą. Właśnie z jej powodu babka płesznik nie jest polecana osobom, które cierpią na niedrożność jelit, stany skurczowe lub bóle brzucha niewiadomego pochodzenia. Nie jest ona wskazana również przy chorobach przełyku, wątroby czy układu pokarmowego, refluksie, zgadze, stomii lub silnych biegunkach. Jeśli planujemy w najbliższym czasie wykonanie zabiegu kolonoskopii, odstawmy na jakiś czas babkę płesznik – może ona zaburzać wizualizację. Przeciwwskazaniem jest również niedokrwistość – błonnik może bowiem utrudniać i spowalniać przyswajanie żelaza z posiłków. 

  1. D. Król, Babka płesznik – wartościowa roślina lecznicza, "Postępy Fitoterapii" nr 4 2009. 
  2. B. van Wyk, M. Wink, Rośliny lecznicze świata, MedPharm, Wrocław 2008. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Babka jajowata – właściwości i zastosowanie nasion i łuski babki jajowatej

    Babka jajowata (Plantago ovata) jest cennym źródłem błonnika, dlatego stosuje się ją głównie w dolegliwościach układu pokarmowego. Dzięki zawartości innych cennych składników wykorzystuje się ją także w medycynie naturalnej i przemyśle kosmetycznym. Łupiny babki jajowatej o działaniu osłonowym z powodzeniem można stosować przy chorobie wrzodowej. W jaki sposób stosować i dawkować babkę jajowatą? Kto nie powinien jej przyjmować? 

  • Błonnik witalny – co to jest i jakie ma zastosowanie

    Według informacji dostępnych na portalach, błonnik witalny ma wspomagać odchudzanie, usuwanie toksyn z organizmu i regulować poziom glukozy we krwi. Danych specjalistycznych na jego temat niestety na próżno szukać w literaturze naukowej – znacznie łatwiej znaleźć piśmiennictwo dotyczące samych składowych tego suplementu: babki płesznik oraz babki jajowatej. Spróbujmy przypatrzeć się temu, co o błonniku witalnym piszą portale zielarskie i jak to się ma do wiedzy naukowej.

  • Jak oczyścić organizm w 3 dni – przepisy dietetyka

    W okresie świątecznym często spożywamy więcej ciężkostrawnych, słodkich i tłustych posiłków niż zazwyczaj, co może prowadzić do zaburzeń trawiennych i gorszego samopoczucia. Czy po takim czasie powinniśmy oczyścić organizm specjalną dietą? Jak racjonalnie oczyścić organizm w 3 dni? Kto nie powinien korzystać z detoksów?

  • Dieta przed kolonoskopią – o czym warto wiedzieć? Co i kiedy można jeść przed i po badaniu?

    Kolonoskopia to badanie endoskopowe polegające na wprowadzeniu kolonoskopu do jelita grubego. Dzięki niemu możliwa jest ocena wnętrza dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Do badania należy się odpowiednio przygotować. Jednym z zaleceń jest zastosowanie właściwej diety, która pozwoli na oczyszczenie jelita. Co jeść i pić przed kolonoskopią? Jaką dietę należy zastosować i kiedy ją wdrożyć? Podpowiadamy.

  • Otręby – czym są? Rodzaje, wartości odżywcze, właściwości otrębów

    Otręby, mimo iż powstają jako produkt uboczny przemysłu młynarskiego, podczas produkcji mąk i kasz, stanowią bardzo ważny składnik naszej diety. Zawierają wiele cennych substancji i związków mineralnych. Szczególnie cenione są jako produkt stanowiący źródło błonnika pokarmowego. Jakie dokładnie posiadają wartości odżywcze, dlaczego warto je spożywać oraz w jaki sposób jest stosować?   

  • Ciecierzyca – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie. Zdrowe przepisy z cieciorką

    Rośliny strączkowe stanowią cenny element naszej diety. Oprócz urozmaicania naszego menu w smaczne potrawy dostarczają one również wielu ważnych składników odżywczych. Przykładem rośliny strączkowej jest ciecierzyca. Czym się charakteryzuje, dlaczego warto ją spożywać oraz w jaki sposób ją przyrządzać? 

  • Domowe sposoby na zaparcia – jak radzić sobie z problemami z wypróżnianiem? Zioła i leki na zaparcia

    Domowe sposoby na zaparcia, nazywane potocznie zatwardzeniem, obejmują przede wszystkim zmianę stylu życia – włączenie do diety większej ilości produktów zawierających błonnik, wypijanie większej ilości płynów oraz regularną aktywność fizyczną. Na problemy z wypróżnianiem można także zastosować preparaty ziołowe mające właściwości przeczyszczające (np. liście senesu, kłącze rzewienia). Wśród leków bez recepty na zaparcia znajdują się natomiast środki: pęczniejące (np. siemię lniane), osmotyczne (np. laktuloza), zmiękczające (np. glicerol) oraz drażniące (np. olej rycynowy).

  • Awokado – właściwości lecznicze i kalorie. Dlaczego warto jeść awokado?

    Awokado to dość dyskusyjny owoc – albo się go lubi, albo nie. Z jednej strony zawiera wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych, z drugiej zaś – według niektórych – smakuje nijako, niczym „mydło”. Czy warto je jeść? Tak. A jak przyrządzać, aby smakowało?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl