Dieta przed kolonoskopią – o czym warto wiedzieć? Co i kiedy można jeść przed i po badaniu?
Katarzyna Turek-Kawecka

Dieta przed kolonoskopią – o czym warto wiedzieć? Co i kiedy można jeść przed i po badaniu?

Kolonoskopia to badanie endoskopowe polegające na wprowadzeniu kolonoskopu do jelita grubego. Dzięki niemu możliwa jest ocena wnętrza dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Do badania należy się odpowiednio przygotować. Jednym z zaleceń jest zastosowanie właściwej diety, która pozwoli na oczyszczenie jelita. Co jeść i pić przed kolonoskopią? Jaką dietę należy zastosować i kiedy ją wdrożyć? Podpowiadamy.

Jak przebiega kolonoskopia? Na końcówce przyrządu umieszczona jest kamera ze źródłem światła, pozwalająca na obserwowanie wnętrza przewodu pokarmowego w czasie rzeczywistym. W czasie przesuwania endoskopu do jelita pompowane jest powietrze umożliwiające dokładne obejrzenie wewnętrznej powierzchni jego ścian. Badanie to pozwala ocenić stan jelita grubego, istotny z punktu widzenia wielu różnych chorób przewodu pokarmowego i nie tylko. 

Dieta przed kolonoskopią – czy jest istotna? Przygotowanie dietetyczne do kolonoskopii 

W trakcie badania lekarz ocenia stan ścianek jelita. Sprawdza, czy nie ma w nich nieprawidłowości: krwawień, uchyłków oraz – co najważniejsze – guzów. W sytuacji, w której w jelicie pozostawałyby resztki jedzenia, lekarz nie miałby możliwości oceny jelita. Fragmenty pokarmu mogłyby wyglądać jak nieprawidłowości lub je zasłaniać. Z tego właśnie powodu tak ważne jest żywieniowe przygotowanie się do badania poprzez zastosowanie odpowiedniej diety. 

Ograniczenia dietetyczne w przygotowaniu do kolonoskopii są bardzo różne w poszczególnych ośrodkach. Niektóre zakładają większe ograniczenia żywieniowe, inne mniejsze. Zmianę diety należy zastosować zgodnie z wytycznymi ośrodka, w którym przeprowadzane będzie badanie. 

Konieczne jest także zasięgnięcie porady lekarza odnośnie stosowanych leków. Część z nich (na przykład preparaty z żelazem) należy po konsultacji ze specjalistą odstawić, inne należy przyjmować w zmniejszonych dawkach (na przykład insulina w momencie zmiany diety i ilości przyjmowanego pożywienia). 

Dieta przed kolonoskopią – tradycyjne zalecenia 

Tydzień przed badaniem zaleca się dietę łatwostrawną. Unikać należy ciężkostrawnych dań, produktów tłustych, smażonych, długo zalegających w przewodzie pokarmowym. Dieta łatwostrawna zakłada także zmniejszenie spożycia błonnika, tj. przede wszystkim produktów zbożowych z pełnego przemiału i włóknistych. Unikać należy także wszelkiego rodzaju pestek i ziarenek (truskawki, maliny, siemię lniane etc.). 

3 dni przed badaniem zaleca się ograniczyć błonnik jeszcze bardziej (dieta ubogoresztkowa), z jadłospisu usuwa się surowe warzywa i owoce. 

2 dni przed badaniem stosuje się dietę bezresztkową, czyli zakładającą praktycznie wykluczenie błonnika. 

1 dzień przed badaniem można zjeść śniadanie ubogie w błonnik, ale kolejne posiłki powinny już bazować na diecie płynnej. Należy także zacząć przyjmować przepisane przez lekarza leki oczyszczające. Od tego czasu należy wstrzymać się z jedzeniem, wskazane jest natomiast picie neutralnych płynów (woda, słaba herbata). 

W dniu badania 4 godziny przed planowanym zabiegiem nie powinno się spożywać już płynów. 

Dieta przed kolonoskopią – nowoczesne zalecenia 

Według najnowszych wyników badań nie jest konieczne tak restrykcyjne przestrzeganie diety przez tak długi czas przed kolonoskopią. Brak jest dowodów naukowych potwierdzających zasadność eliminacji produktów dostarczających błonnik wcześniej niż jeden dzień przed badaniem.  

Restrykcje żywieniowe należy wprowadzić dopiero dzień wcześniej – wyeliminować mięso, warzywa, kaszę. Na niektórych oddziałach endoskopowych w dniu poprzedzającym kolonoskopię ogranicza się tylko błonnik, a w pojedynczych miejscach nie stosuje się żadnych ograniczeń. Według najnowszych badań nie ma także konieczności stosowania restrykcji kalorycznych w dniach poprzedzających badanie. Na podstawie wielu badań można wyciągnąć wnioski, że wszystkie stosowane restrykcje wcześniej niż dzień przed badaniem mogą być niepotrzebne, gdyż nie wiążą się one z lepszym przygotowaniem pacjentów do zabiegu. 

Pomimo różnic pomiędzy starszymi i nowszymi zaleceniami bardzo ważne jest jednak skonsultowanie się ze swoim lekarzem i ośrodkiem, w którym wykonywane będzie badanie, a nie wprowadzać modyfikacji żywieniowych na własną rękę. 

Co można jeść i pić w okresie restrykcji przed kolonoskopią? 

Dieta w czasie, kiedy spożywanie posiłków przez lekarza jest dozwolone, ale wskazane jest spożywanie diety ze zmniejszoną zawartością błonnika, powinna bazować na produktach i daniach łatwostrawnych oraz pozbawionych włókna pokarmowego. Niektóre zalecenia zakładają także usunięcie z jadłospisu przed badaniem nabiału: mleka i jego przetworów. W ciągu tygodnia pić można właściwie wszystko: wodę, kawę, herbatę. Unikać należy soków z miąższem, koktajli i innych dań dostarczających włókien roślinnych. Dzień przed badaniem powinno się także przestać pić kawę. 

Dania powinny być gotowane lub duszone, wyeliminować należy dania smażone i pieczone. Wyklucza się z diety warzywa i owoce zawierające pestki, takie samo założenie dotyczy także nasion, orzechów i pestek. Warzywa należy przyjmować w formie gotowanej (na przykład marchewkę lub buraka), z surowych można zjeść sałatę lub obranego ze skórki i pestek pomidora. Wyłączyć z jadłospisu należy razowe pieczywo, ciemne i grube kaszę (jęczmienna, gryczana, quinoa, bulgur) i zamienić je na ziemniaki, ryż biały oraz kaszę kuskus lub jaglaną. 

Z owoców spożywać można banany. W ostatniej fazie przygotowania, kiedy spożywa się dietę płynną, można przyjmować rozwodniony kisiel, niezbyt gęste zupy bez przecieranych warzyw. 

Co jeść po kolonoskopii? 

W pierwszych godzinach po badaniu w związku z podrażnieniem jelita oraz wypełnieniem go do badania gazem możliwe jest odczuwanie dyskomfortu. Z tego powodu lepiej wstrzymać się z pierwszym posiłkiem po badaniu przez 2–3 godziny. Przez pierwsze dni zalecana jest także dieta łatwostrawna, aby nie obciążać zbytnio jelit po badaniu. Niewskazane jest spożywanie dań ciężkostrawnych, z dużą zawartością błonnika pokarmowego. Dobrą praktyką będzie także spożywanie częstszych posiłków, ale mniejszych objętościowo. 

Przykładowy jadłospis łatwostrawny bezresztkowy przed kolonoskopią (przed dietą płynną) 

Śniadanie: kasza manna na mleku ryżowym z cynamonem i przecierem z jabłek.

II śniadanie: kanapki z pszennego jasnego chleba z masłem i miodem. 

Lunch: pulpety drobiowe w sosie koperkowym z ziemniakami i gotowaną marchewką. 

Podwieczorek: kisiel z przetartych jagód. 

Kolacja: jajecznica na parze z pieczywem pszennym jasnym posmarowanym masłem. 

  1. S. J. Nam, Y. J. Kim, B. Keum i in., Impact of diet restriction on bowel preparation for colonoscopy, "Medicine", nr 97 (41) 2018. 
  2. E. Gómez-Reyes, A. Tepox-Padrón, G. Cano-Manrique, i in., A low-residue diet before colonoscopy tends to improve tolerability by patients with no differences in preparation quality: a randomized trial, "Surgical Endoscopy", nr 34 (7) 2020.
  3. J. Walter, G. Francis, R. Matro i in., The impact of diet liberalization on bowel preparation for colonoscopy, "Endoscopy International Open", nr 5 (4) 2017. 
  4. K. L. Wu, C. K. Rayner, S. K. Chuah i in., Impact of low-residue diet on bowel preparation for colonoscopy, "Diseases of the Colon & Rectum", nr 54 (1) 2011. 
  5. D. L. Nguyen, M. M. Jamal, E. T. Nguyen, S. R. Puli, M. L. Bechtold, Low-residue versus clear liquid diet before colonoscopy: a meta-analysis of randomized, controlled trials, "Gastrointestinal Endoscopy", nr 83 (3) 2016. 
  6. M. A. Alvarez-Gonzalez, M. A. Pantaleon, J. A. Flores-Le Roux i in, PROCOLON group. Randomized Clinical Trial: A Normocaloric Low-Fiber Diet the Day Before Colonoscopy Is the Most Effective Approach to Bowel Preparation in Colorectal Cancer Screening Colonoscopy, "Diseases of the Colon & Rectum", nr 62 (4) 2019. 
  7. M. Leszczynski, K. L. MacArthur, K. P. Nelson, S. A. Schueler, P. A. Quatromoni, B. C. Jacobson, The association among diet, dietary fiber, and bowel preparation at colonoscopy, "Gastrointestinal Endoscopy", nr 88 (4) 2018. 

Polecane dla Ciebie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Substancje w suplementach diety na odchudzanie

    Nie ma lepszego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów niż odpowiednio dobrana dieta połączona z aktywnością fizyczną. Mimo to na rynku dostępna jest szeroka oferta suplementów na odchudzanie. Czy te preparaty mogą wspomóc walkę z nadwagą? Na jakiej zasadzie działają substancje, które są w składzie suplementów na odchudzanie? Przyglądamy się kilku z nich.

  • Dieta na trądzik – jakie produkty jeść, a które wykluczyć?

    W walce z trądzikiem, obok właściwej pielęgnacji, będzie pomocna także dieta. Codzienny jadłospis osoby zmagającej się z trądzikiem na twarzy, plecach lub dekolcie powinien być bogaty w produkty, które zawierają m.in. cynk, błonnik, witaminy z grupy B czy beta-karoten. Co zatem należy jeść, a czego unikać, aby pozbyć się wyprysków? 

  • Dieta przy wymiotach u dzieci i dorosłych – co można jeść i pić?

    Wymioty często pojawiają się przy zatruciu pokarmowym czy tzw. jelitówce. Na czas wymiotów warto wprowadzić odpowiednią dietę, aby odciążyć zmęczony żołądek i przyśpieszyć powrót do zdrowia. Okazuje się, że niektóre produkty pomogą złagodzić nudności i wymioty, a właściwa podaż płynów zapobiegnie odwodnieniu organizmu. Co podawać do jedzenia dziecku lub dorosłemu w trakcie wymiotów?  W jaki sposób przyrządzać posiłki dla osób po wymiotach?  Podpowiadamy.

  • Dieta FODMAP – na czym polega i kiedy ją stosować?

    Problemy z wypróżnianiem, wzdęcia i bóle brzucha to częste dolegliwości, który pojawiają się zwłaszcza przy IBS oraz zespole SIBO. Symptomy tych schorzeń można złagodzić, stosując odpowiednią dietę FODMAP. Na czym dokładnie ona polega? Które produkty należy włączyć do menu, a z których zrezygnować? 

  • Dieta w biegunce u dzieci i dorosłych – co jeść przy rozwolnieniu?

    Podczas biegunki należy stosować dietę zapierającą (tzw. dietę BRAT). Jej podstawą są łatwostrawne produkty, które pomagają zagęszczać treść pokarmową. Kolejnym i równie ważnym elementem w żywieniu w czasie biegunki jest odpowiednia podaż wody. Jak powinna wyglądać dieta podczas rozwolnienia? Które produkty można jeść, a których unikać? 

  • Termogeneza – czym jest? Jaki ma wpływ na utratę masy ciała?

    Na wartość naszego całodobowego zapotrzebowania składa się podstawowa oraz ponadpodstawowa przemiana materii, w tym m.in. termogeneza, czyli najprościej definiując – wydzielanie ciepła przez nasz organizm. Jej wartość może zależeć od składu spożywanej przez nas diety! Czym jest termogeneza? Czy ma związek z naszą masą ciała, zwłaszcza gdy potrzebujemy ją zredukować? 

  • Dieta przy SIBO – co jeść, a czego unikać w zespole rozrostu bakteryjnego?

    Dotyczy coraz większej liczby osób. Powoduje dyskomfort podczas wykonywania codziennych czynności, często sprawia ból. Na szczęście istnieją metody żywieniowe, które pozwalają na złagodzenie, a nawet całkowite ustąpienie dolegliwości. SIBO – jaka dieta będzie najlepsza? Jakie produkty należy wyeliminować, a które nie będą szkodzić? 

  • Termogeniki – co to za produkty i jaki mają wpływ na spalanie tłuszczu?

    Nikogo już dziś nie dziwią coraz to nowsze diety czy specyfiki mające na celu bezproblemową redukcję nadmiernych kilogramów. Sformułowanie „termogeniki” jest jednak znane już od wielu lat, a co więcej – dalej chętnie stosowane m.in. w branży sportowej. Czym są termogeniki? Czy pomogą w odchudzaniu bez żmudnej diety i ćwiczeń? Co jest termogenikiem?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij