Niemowlę - karmienie

Karmienie piersią jest najbardziej naturalnym i względnie najlepszym sposobem dostarczania pożywienia noworodkowi i niemowlęciu.

Karmienie piersią jest najbardziej naturalnym i względnie najlepszym sposobem dostarczania pożywienia noworodkowi i niemowlęciu. Mleko matki ma bardzo złożony skład, który dostosowuje się do okresu rozwoju dziecka, pory dnia (rano zawiera więcej białka). Zmienia się nawet w trakcie jednego karmienia, ponieważ na początku zaspokajane jest pragnienie dziecka, a dopiero później dostarczany jest pokarm o wysokiej kaloryczności.

Czas karmienia powinien trwać około 20 minut, ponieważ pod jego koniec wydalane są głównie tłuszcze. Mleko matki zawiera również przeciwciała odpornościowe, oraz ułatwia zasiedlanie przewodu pokarmowego noworodka fizjologiczną florą bakteryjną. Obecność laktoalbuminy powoduje większą przyswajalność mleka kobiecego od nawet najbardziej i najlepiej modyfikowanych mieszanek na bazie mleka krowiego. Naturalny sposób karmienia buduje i pogłębia również więź między matką, a jej dzieckiem, dzięki czemu noworodek odczuwa ciepło, uspokaja się i łatwiej zasypia. Do 4 dnia laktacji wydzielana jest ,,siara”- mleko zawierające bardzo dużo białka, a mało węglowodanów i tłuszczów (w stosunku do mleka dojrzałego). Około tygodnia po porodzie mleko matki nabiera cech typowego mleka kobiecego.

Najważniejsze zalety naturalnego karmienia niemowląt:

  1. Pokarm naturalny zawiera niealergizujące białka.
  2. Zmienia się w przebiegu laktacji.
  3. Jest w stanie pokryć zapotrzebowanie kaloryczne dziecka do 2 roku życia. Optymalnie dziecko karmi się wyłącznie piersią do 6 m-ca życia i stopniowo zastępuje się pokarm naturalny sztucznym do 12 m-ca życia. Jest to związane z ząbkowaniem dziecka. Dzieci z alergią pokarmową powinny być karmione mlekiem matki jak najdłużej.
  4. Ogólna zawartość białka jest nieco mniejsza niż w mleku krowim.
  5. Pokarm naturalny zawiera głównie łatwo przyswajalne wolne kwasy tłuszczowe. Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w krowim mleku mogą nie być przyswajalne.
  6. Węglowodany mleka kobiecego to głównie laktoza i galaktoza, które są niezbędne do syntezy związków polepszających dojrzewanie OUN (potwierdziły to badania ilorazu inteligencji u dzieci).
  7. Zawiera elektrolity:Żelazo - pokarm kobiety w pełni pokrywa zapotrzebowanie na ten pierwiastek, dostarczając go w postaci laktoferyny, związku nie metabolizowanego (nie przetwarzanego) przez bakterie przewodu pokarmowego. W przypadku karmienia sztucznego, wiele dostarczanych jonów żelaza może zostać wykorzystanych przez bakterie jelitowe.Wapń - jest go w mleku kobiecym nieco mniej, niż w mleku krowim, ale w optymalnej proporcji, co umożliwia jego pełne wykorzystanie.Sodu i potasu jest odpowiednio trzy i cztery razy mniej niż w mleku krowim. Przyjmując mleko krowie przy zaburzonej funkcji nerek mogłoby dojść do hipernatremii (zwiększonego poziomu sodu w surowicy) i obrzęków oraz do hiperkaliemii (zwiększonego poziomu potasu w surowicy) i zaburzeń rytmu serca. Hiperkaliemia jest jedną z przyczyn zespołu nagłej śmierci łóżeczkowej, kiedy to dziecko wśród objawów pełnego zdrowia jest nagle znajdowane martwe.
  8. W mleku matki występują substancje odpowiedzialne za odporność dziecka:Przeciwciała klasy IgA, których stężenie jest wyższe niż w osoczu (krwi) matki, „wytapetowanie” nimi (przeciwciałami) przewodu pokarmowego dziecka utrudnia przyleganie bakterii do śluzówki, sprzyja regeneracji śluzówki przewodu pokarmowego.Przeciwciała IgG, które również znajdują się w dużej ilości w mleku matki.Leukocyty („białe krwinki”) - limfocyty i makrofagi.Laktoferyna - utrudniająca rozwój bakterii Eschericha coli (pałeczka okrężnicy) w przewodzie pokarmowym.Czynniki odporności nieswoistej, np. lizozym i interferon
  9. W mleku matki obecny jest czynnik pobudzający rozwój prawidłowej flory bakteryjnej noworodka. Sprzyja on rozwojowi pałeczki kwasu mlekowego, która do ustroju dziecka dostaje się w pierwszej dobie życia przez zakażenie okołoporodowe bakteriami z dróg rodnych, a namnażając się wypiera inne bakterie. Jeżeli dziecko jest karmione sztucznie to w jego przewodzie pokarmowym namnaża się Eschericha coli.
  10. Witaminy - w mleku kobiet więcej jest witamin A i C oraz aktywnej postaci witaminy D.
  11. Dzieci karmione naturalnie w przyszłości mają statystycznie mniejszą zawartość cholesterolu i mniejszą skłonność do otyłości oraz miażdżycy.
  12. Dzieci karmione naturalnie lepiej rozwijają się emocjonalnie i łatwiej przystosowują się do życia szkolnego.
  13. Mleko matki ma odpowiednią temperaturę, jest jałowe i tanie.
  14. Mleko kobiece zawiera dużo tauryny, która ma pozytywny wpływ na OUN (ośrodkowy układ nerwowy- mózgowie i rdzeń kręgowy), chroni np. przed biegunkami zakaźnymi.

Przeciwwskazaniami do karmienia naturalnego ze strony matki są np. choroby wyniszczające (np. nowotwory złośliwe, czynna gruźlica, ciężkie infekcje), intensywne leczenie (zwłaszcza lekami hormonalnymi i toksycznymi), psychozy poporodowe, nosicielstwo wirusa HIV, czynna wiremia HBV (wirusa zapalenia wątroby typu B), zapalenie gruczołu piersiowego (dotyczy tylko karmienia chorą piersią).

Jeśli chodzi o dziecko to nie można go karmić naturalnie, gdy stwierdzamy u niego np. chorobę hemolityczną noworodków, wcześniactwo, uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego, wady wrodzone twarzoczaszki, ciężkie infekcje np. posocznica.

Oto przykład/propozycja żywienia niemowląt karmionych piersią:

1–6 miesiąc życia to wyłącznie karmienie piersią;
5 miesiąc życia - karmienie piersią, wyjątkowo (nie codziennie) dodać można zupkę jarzynową z kleikiem ryżowym lub kleik ryżowy z jabłkiem, przecierem lub sokiem owocowym;
6 miesiąc życia - 3–4 razy karmienie piersią, wyjątkowo (nie codziennie) 1 raz zupa z 10g mięsa lub bezglutenowy kleik, papka jarzynowa z mięsem, czy też przecier owocowy lub sok.
7 miesiąc życia - 3–4 karmienia piersią, jedna zupa jarzynowa lub rosół z mięsem dodatkowo jeden sok, przecier lub deser owocowy, żółtko;
8 miesiąc życia - 3 karmienia piersią, jedna zupa jarzynowa lub rosół z mięsem, jeden sok, przecier lub deser owocowy;
9 miesiąc życia - tak jak powyżej i dodatkowo biszkopty bezglutenowe i chrupki kukurydziane;
10 miesiąc życia to wprowadzanie kolejnych mieszanek i rodzajów mleka, zboża glutenowe i wędliny;
11 miesiąc życia - tak jak wyżej, dodatkowo całe jajka i twarożek.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus