
Szpinak świetnie zaspokaja głód
Szpinak jest bardzo niskokaloryczny, więc sam w sobie stanowi dobry składnik diety, a dzięki odkryciu Amerykanów lista jego zalet się wydłuża. Badacze wykazali, że zawarte w szpinaku tylakoidy, czyli struktury wchodzące w skład budowy chloroplastów, pobudzają wydzielanie hormonów sytości spowalniających proces trawienia tłuszczów, co przekłada się na zmniejszenie uczucia głodu.
Wnioski wyciągnięto na podstawie badania, w którym uczestniczyło 60 osób z nadwagą lub otyłością, którym między posiłkami serwowano ekstrakt ze szpinaku lub placebo. W międzyczasie badano również stężenie glukozy w ich krwi. Jak się okazało, osoby jedzące ekstrakt ze szpinaku miały wyższy poziom glukozy, co przekładało się na mniejsze poczucie głodu oraz skłonność do ograniczenia ilości spożywanego jedzenia. Zdaniem naukowców, to odkrycie może pomóc osobom zmagającym się ze zbyt wysoką wagą i nadciśnieniem.
Informacje o „szpinakowym” odkryciu Amerykanów opublikował "Journal of the American College of Nutrition".
Źródło: Rynek aptek