Łódzcy naukowcy wynaleźli szczepionkę pomagającą uczulonym na ryby

Ryby są bardzo zdrowe i warto je jeść, bo zawierają duże ilości kwasów omega – 3, które są potrzebne w prawidłowym rozwoju, zwłaszcza dzieciom. Niestety, wywołują też silne reakcje alergiczne, którym może zaradzić polska szczepionka.

Niektóre osoby z uczuleniem nie mogą nawet wąchać oparów smażonej ryby. Silną reakcję może u nich wywołać bliski kontakt z osobą, która niedawno zjadła rybę czy owoce morza. Co więcej, alergia ta może ujawnić się w każdym wieku i powoduje bardzo ostre reakcje, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć.

Naukowcy z Uniwersytetu w Łodzi, jako pierwsi na świecie wynaleźli szczepionkę, która pozwoli osobom uczulonym jeść ryby. Chcą oni, żeby zapobiegała ona ciężkim reakcjom alergicznym podczas przypadkowego kontaktu z potrawą, co ma być możliwe dzięki modyfikacji cząsteczki alergenu. Składniki uczulające zawarte są w wielu produktach i często ich obecność nie jest zaznaczana w składzie na opakowaniu produktu. To ważne, ponieważ czynniki uczulające są bardzo niebezpieczne dla zdrowia osób, które sięgają po produkt nie będąc świadomymi, że zagraża ich życiu.

Szczepionkę jako pierwsi otrzymają pacjenci w Klinice Immunologii, Reumatologii i Alergii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

Źródło: PAP/polskieradio.pl


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus