Olej arganowy

W ciągu ostatnich 15 lat olej arganowy został uznany za jeden z cenniejszych tłuszczy stosowanych w różnych dziedzinach naszego życia. Ze względu na swoje właściwości, m.in. organoleptycze, jest on ceniony zarówno w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, jak i farmaceutycznym.

 

Olej arganowy - eliksir urody

Olej arganowy stosowany w preparatach kosmetycznych cechuje dobra zdolność penetracyjna.

Aplikowany na skórę odbudowuje jej płaszcz hydrolipidowy, efektywnie chroni ją przed agresywnym działaniem słońca i wiatru.

Znajduje zastosowanie w preparatach przeznaczonych do skóry suchej, wrażliwej, skłonnej do podrażnień i uczuleń.

Ze względu na obecność tokoferoli, a także polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym, stymuluje on proces oddychania wewnątrzkomórkowego, neutralizuje wolne rodniki, chroni tkankę łączną, zapobiega fotostarzeniu się skóry. Z tego też powodu polecany jest do stosowania w wyrobach przeznaczonych do pielęgnacji skóry dojrzałej z oznakami starzenia, podrażnionej, zniszczonej np. działaniem promieni UV.

Stosowany w preparatach kosmetycznych nawilża, zmniejsza blizny, poprawia elastyczność, opóźnia proces powstawania zmarszczek.

Olej arganowy działa przeciwzapalnie, wygładza, uelastycznia i uspokaja podrażnioną skórę.

Bywa chętnie wykorzystywany w preparatach do pielęgnacji miejsc wokół oczu i ust, a także regeneracyjnych maseczkach do twarzy.

Posiada również zdolność kontrolowania wydzielania sebum, dzięki czemu jest efektywnym środkiem w przypadku trądziku.
Oprócz kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry często wykorzystuje się go w preparatach wzmacniających włosy i paznokcie. Stosowany doustnie wspomaga działanie kosmetyczne.
 

Olej arganowy - eliksir zdrowia

Tłuszcz arganowy, zwany przez autochtonów „ardjan”, a w innych regionach świata określany mianem marokańskiego złota lub migdału Berberów, posiada wyjątkowe właściwości organoleptyczne.

Ma on pomarańczowy kolor, delikatny, orzechowy zapach, gorzkawoorzechowy smak.

Od ponad ośmiu wieków znane są i potwierdzane w licznych przekazach, zarówno tubylców, jak i przybyszów własności terapeutyczne tego oleju.

Tradycyjnie za najcenniejsze uznawane są jego zdolności ochronne w stosunku do układu krążenia, a także wyjątkowa skuteczność w przypadku różnych dysfunkcji skóry.

Jednak jeszcze do niedawna brak było badań potwierdzających te właściwości. Nie dziwi zatem fakt, iż walory oleju arganowego przez długi czas były doceniane wyłącznie w rejonie jego pozyskiwania. Do 1980 roku traktowany był on głównie jako atrakcja turystyczna i sprzedawany w małych, plastikowych butelkach na straganach w Maroku.

Rodzaje oleju arganowego

W Maroku produkowane są dwa rodzaje oleju arganowego.

Pierwszy z nich tłoczy się z nieprażonych nasion. Przeznaczony jest on do bezpośredniego stosowania na skórę i włosy i określany mianem Beauty argan oil.

Drugi rodzaj, tzw. Edible argan oil, stanowi tłuszcz jadalny tłoczony z nasion prażonych, który ceniony jest między innymi ze względu na smak i zapach, ale przede wszystkim z powodu właściwości prozdrowotnych.

Coraz chętniej bywa wykorzystywany jako suplement diety.

Spożywany jako dodatek do różnego rodzaju posiłków wspomaga układ immunologiczny, działa przeciwzapalnie, korzystnie wpływa na krzepliwość krwi, obniża zawartość cholesterolu, stymuluje działanie układu krążenia. Szczególnie polecany jest w przypadku chorób naczyniowo-sercowych, a także reumatycznych.

W Europie Zachodniej i Centralnej wytwarza się także trzeci jego rodzaj Cosmetic argan oil wykorzystywany jako składnik preparatów kosmetycznych.Pozyskiwanie oleju aragnowego

Po wprowadzeniu programu doskonalenia technik pozyskiwania tego tłuszczu, a także określeniu jego składu chemicznego oraz potwierdzeniu właściwości protekcyjnych w stosunku do układu krążenia zainteresowanie tym surowcem na całym świecie systematycznie zaczęło rosnąć.

Składniki oleju arganowego

Skład estrów glicerynowych oleju arganowego, niezależnie od metody pozyskiwania, przypomina skład ludzkiego łoju. Głównymi jego komponentami, stanowiącymi 99% wszystkich składników, są acyloglicerole, pośród których 95% to pochodne triacylowe.

Tłuszcz ten zawiera 80% kwasów nienasyconych, spośród których w największej ilości występują: kwas oleinowy (42-47%) oraz zaliczany do grupy PUFA, charakteryzujący się dużą aktywnością, kwas linolowy (31-35%). Wśród jego składników obecne są także inne kwasy nienasycone: palmitoleinowy (0,3-3%), linolenowy (0,2%), behenowy (0,2%)oraz nasycone: palmitynowy (12-14%), stearynowy (5-7%), arachidowy (0,5%), mirystynowy (0,1%). Najczęściej główny komponent oleju arganowego stanowi gliceryd zawierający dwie reszty kwasu oleinowego.

Beauty argan oil od oleju kosmetycznego różni się natomiast zarówno ilością, jak i składem frakcji niezmydlającej się, która w przypadku pierwszego z wymienionych tłuszczów wynosi 0,8%, podczas gdy drugi z nich zawiera jej około 1%.

W jej składzie można znaleźć polifenole, tokoferole, fitosterole, skwalen i alkohole triterpenowe, które w połączeniu z nienasyconymi kwasami odpowiadają za cenne właściwości oleju arganowego. Całkowita zawartość tokoferoli stanowiąca standard jakości tego tłuszczu wynosi od 60 do 90 mg w 100 g oleju.

Na rynku można spotkać także olej wzbogacony w substancje aktywne, znany jako Enriched-argan oil, który zawiera większe ilości nie tylko tokoferoli, ale również steroli, między innymi spinasterolu i schotenolu.

W przypadku oleju tłoczonego na zimno zawartość tokoferoli wynosi około 770 mg/kg oleju, natomiast dla tłuszczu pozyskiwanego na drodze ekstrakcji nasion 250 mg/kg oleju. Olej wzbogacony charakteryzuje się zawartością tokoferoli ~1800 mg/kg. We wszystkich przypadkach dominującym ich składnikiem jest γ-tokoferol.


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus