
Dlaczego warto jeść śniadania?
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Daje energię do działań, pracy, nauki. Są tacy, którzy nie wyjdą z domu bez śniadania, ale jest też duża grupa osób którym wystarcza poranna kawa i mogą nic nie jeść do 14.00.
Często robią tak... osoby z nadwagą i otyłe – po pierwsze mają tendencje do jedzenia wieczorem dużych porcji i po prosu nie są głodne. Po drugie chcą „zaoszczędzić kalorie” na później – skoro głód odzywa się u nich w porze obiadu, liczą na to, że nie jedząc rano w sumie w ciągu dnia zjedzą mniej.
Nic bardziej mylnego! Badania na dużych grupach osób wskazują, że ci którzy jedzą śniadania maja mniejszy apetyt wieczorem i w sumie w ciągu całego dnia zjadają mniej. Ponadto wśród osób, którym udało się zrzucić nadwagę jedzący ten posiłek rzadziej wracają do poprzedniej wagi.
Co więc mają zrobić ci, którzy wstają o 6.00 rano i rzeczywiście o tej porze nie mogą nic przełknąć?
Można wziąć śniadanie do pracy i zjeść je do 10.00.
Porządne śniadanie, tak jak każdy posiłek powinno zawierać pełnowartościowe białko -
-
twarożek,
-
chudą wędlinę,
-
jajka,
-
jogurt.
Drugim składnikiem powinny być świeże warzywa lub owoce, a trzecim węglowodany z pełnych ziaren –
- pieczywo pełnoziarniste,
- płatki owsiane,
- musli bez dodatku cukru.
Osoby dbające o linię nie muszą się bać węglowodanów o tej porze, gdyż zdążą je spalić w ciągu całego dnia, a dadzą one tak potrzebną energię do aktywnego spędzenia dnia.
Jeżeli nie jadałeś/jadałaś do tej pory śniadań – wypracuj sobie nawyk jedzenia śniadań, a po pewnym czasie zauważysz pozytywne zmiany w swoim samopoczuciu, a być może również na wadze.