Dna moczanowa – jaką dietę stosować, by złagodzić atak podagry?
Małgorzata Różańska

Dna moczanowa – jaką dietę stosować, by złagodzić atak podagry?

Dna moczanowa, zwana też podagrą, to schorzenie powstające w wyniku zbyt dużego stężenia kwasu moczowego we krwi (hiperurykemii). Towarzyszą temu przykre objawy: ból, zaczerwienie skóry, ocieplenie stawu i obrzęk. Choroba najczęściej dotyka mężczyzn po czterdziestce. Należy dodać, że leczenie podagry trwa do końca życia. Oprócz farmakoterapii i zmiany trybu życia podstawową rolę w terapii dny moczanowej odgrywa odpowiednia dieta. 

Dna moczanowa – dlaczego dieta jest ważna w leczeniu podagry?

Stężenie kwasu moczowego we krwi zależy w dużej mierze od tego, co jemy. Puryny z jedzenia, po dostaniu się do organizmu, przekształcają się w kwas moczowy, którego wysokie stężenie we krwi odpowiada za napady bólowe i przewlekły stan zapalny. Niektóre produkty charakteryzują się znacznie wyższą zawartością związków purynowych od pozostałych.

Dieta w dnie moczanowej – dieta niskopurynowa

Chorym na podagrę zaleca się dietę niskopurynową. Jest to dieta skomponowana z produktów o niskiej zawartości puryn i takich, które sprzyjają wydalaniu kwasu moczowego. W diecie tej zaleca się unikanie jedzenia żywności bogatej w puryny.

Dieta w dnie moczanowej – czego unikać?

Dieta w dnie moczanowej powinna opierać się na eliminacji produktów bogatych w puryny. Są to: czerwone mięso, wywary z mięsa i kości, podroby, wszystkie wędliny, galarety mięsne i rybne, konserwy mięsne i rybne, ryby z rodziny śledziowatych (sardynki, szproty, śledzie), ryby wędzone, owoce morza, tłuszcze zwierzęce, alkohol (szczególnie piwo), kakao. Mięso i drób dozwolone są tylko w niewielkiej ilości i po wcześniejszym ugotowaniu ich w dużej ilości wody. Taki sposób obróbki sprawia, że część związków purynowych jest wypłukiwana z jedzenia.

Wykazano także, że dieta bogata w tłuszcze sprzyja gromadzeniu kwasu moczowego w organizmie. Dlatego chory na podagrę powinien zrezygnować ze smażenia i wykluczyć z diety jedzenie o wysokiej zawartości tłuszczu, jak np. pełnotłuste produkty mleczne (śmietana, sery białe tłuste, podpuszczkowe, pleśniowe i topione).

Z owoców jedynie rabarbar charakteryzuje się wysoką zawartością związków purynowych i należy go wykluczyć z diety. W przypadku ataków dny zaleca się również eliminację nasion roślin strączkowych (fasoli, grochu, soczewicy, soi, cieciorki) oraz szczawiu i szpinaku. Choć wyniki badań nie są jednoznaczne: część wskazuje, że wykluczenie roślin strączkowych wpływa na zmniejszenie ataków podagry, inne badania nie pokazują takiej zależności.

Dieta w dnie moczanowej – co jest dozwolone?

Dieta powinna być skomponowana z produktów świeżych, naturalnych, z których zalecane są przede wszystkim warzywa i owoce. Są źródłem antyoksydantów, w tym witaminy C, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego, a jak dowodzą badania, niedobory tych związków należą do czynników ryzyka wystąpienia dny moczanowej. Warzywa powinny znaleźć się w diecie w ilości czterech-pięciu porcji dziennie, z czego najbardziej zalecane są ciemnozielone warzywa liściaste. Osoba chora na podagrę powinna dziennie zjadać dwie-trzy porcje świeżych lub mrożonych owoców.

Szczególnie rekomendowane są wiśnie bądź niesłodzony koncentrat z wiśni. Naukowcy dowiedli, że u osób spożywających wiśnie lub ekstrakt z tego owocu ryzyko wystąpienia napadu dny było o 35 proc. mniejsze niż u tych, którzy nie jedli owoców. Optymalna dawka wiśni, jak wynika z badań, to trzy porcje na dwa dni (jedną porcję określono jako pół kubka owoców). Jedzenie więcej niż trzech porcji nie dawało lepszego efektu ochronnego. W diecie przy dnie moczanowej zaleca się zwłaszcza produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu: odtłuszczone mleko, chudy twaróg i jogurt naturalny. Ponadto wskazane są produkty zbożowe z pełnego przemiału: grube kasze, ciemny ryż, pełnoziarniste makarony, razowe pieczywo i płatki zbożowe.

Co pić, gdy choruje się na podagrę?

Duża ilość płynów w diecie chorego na dnę ułatwia wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Dlatego 2 litry płynów na dobę to absolutne minimum, jakie powinien wypijać chory na podagrę. Zalecane jest picie po posiłkach oraz przed snem, co zapobiega kumulacji kwasu moczowego w nocy. Wskazane płyny to woda oraz słabe napary herbat ziołowych i owocowych. Należy unikać picia słodzonych napojów zawierających dużo fruktozy (np. napoje, które mają w składzie syrop glukozowo-fruktozowy). Spożywanie ich w dużych ilościach jest czynnikiem ryzyka wystąpienia dny moczanowej. Picie alkoholu powoduje wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi i może wywołać ostry atak dny moczanowej.

Szczególnie niewskazane jest picie piwa – niezależnego czynnika ryzyka wystąpienia dny moczanowej. Badania wykazały, że zwiększenie ilości wypijanego piwa o jedną porcję skutkowało wzrostem ryzyka podagry o 50 proc.

Aktywność fizyczna – czy można ćwiczyć przy dnie moczanowej?   

W dnie moczanowej wskazany jest ruch w postaci spacerów czy pływania. Niewskazany jest natomiast nadmierny wysiłek fizyczny, który może wyzwolić atak podagry. Innymi czynnikami sprzyjającymi atakom dny są: stresujący tryb życia, przechłodzenie organizmu oraz picie alkoholu. Również gwałtowne odchudzanie i szybka redukcja masy ciała mogą być przyczyną ataku podagry wskutek kwasicy ketonowej. Chorzy na dnę moczanową często mają nadwagę lub otyłość. Leczenie mające na celu redukcję masy ciała najlepiej przeprowadzić po normalizacji urykemii. Redukcja masy ciała powinna polegać na zastosowaniu indywidualnej diety prowadzącej do powolnego ubytku masy ciała oraz wzięciu pod uwagę innych niż dna moczanowa schorzeń pacjenta.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Substancje w suplementach diety na odchudzanie

    Nie ma lepszego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów niż odpowiednio dobrana dieta połączona z aktywnością fizyczną. Mimo to na rynku dostępna jest szeroka oferta suplementów na odchudzanie. Czy te preparaty mogą wspomóc walkę z nadwagą? Na jakiej zasadzie działają substancje, które są w składzie suplementów na odchudzanie? Przyglądamy się kilku z nich.

  • Dieta na trądzik – jakie produkty jeść, a które wykluczyć?

    W walce z trądzikiem, obok właściwej pielęgnacji, będzie pomocna także dieta. Codzienny jadłospis osoby zmagającej się z trądzikiem na twarzy, plecach lub dekolcie powinien być bogaty w produkty, które zawierają m.in. cynk, błonnik, witaminy z grupy B czy beta-karoten. Co zatem należy jeść, a czego unikać, aby pozbyć się wyprysków? 

  • Dieta przy wymiotach u dzieci i dorosłych – co można jeść i pić?

    Wymioty często pojawiają się przy zatruciu pokarmowym czy tzw. jelitówce. Na czas wymiotów warto wprowadzić odpowiednią dietę, aby odciążyć zmęczony żołądek i przyśpieszyć powrót do zdrowia. Okazuje się, że niektóre produkty pomogą złagodzić nudności i wymioty, a właściwa podaż płynów zapobiegnie odwodnieniu organizmu. Co podawać do jedzenia dziecku lub dorosłemu w trakcie wymiotów?  W jaki sposób przyrządzać posiłki dla osób po wymiotach?  Podpowiadamy.

  • Dieta FODMAP – na czym polega i kiedy ją stosować?

    Problemy z wypróżnianiem, wzdęcia i bóle brzucha to częste dolegliwości, który pojawiają się zwłaszcza przy IBS oraz zespole SIBO. Symptomy tych schorzeń można złagodzić, stosując odpowiednią dietę FODMAP. Na czym dokładnie ona polega? Które produkty należy włączyć do menu, a z których zrezygnować? 

  • Dieta w biegunce u dzieci i dorosłych – co jeść przy rozwolnieniu?

    Podczas biegunki należy stosować dietę zapierającą (tzw. dietę BRAT). Jej podstawą są łatwostrawne produkty, które pomagają zagęszczać treść pokarmową. Kolejnym i równie ważnym elementem w żywieniu w czasie biegunki jest odpowiednia podaż wody. Jak powinna wyglądać dieta podczas rozwolnienia? Które produkty można jeść, a których unikać? 

  • Dieta dr Budwig – dla kogo? Na co pomoże? Czy warto ją stosować?

    Produktem bazowym diety budwigowej jest olej lniany, który autorka diety zaleca dodawać do pasty twarogowej i solo do posiłków. Jej zdaniem, taki sposób żywienia miałby wpłynąć na m.in. zmniejszenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz wyleczyć z raka. Czy jest to możliwe? Jakie zagrożenia płyną z diety dr Budwig? 

  • Termogeneza – czym jest? Jaki ma wpływ na utratę masy ciała?

    Na wartość naszego całodobowego zapotrzebowania składa się podstawowa oraz ponadpodstawowa przemiana materii, w tym m.in. termogeneza, czyli najprościej definiując – wydzielanie ciepła przez nasz organizm. Jej wartość może zależeć od składu spożywanej przez nas diety! Czym jest termogeneza? Czy ma związek z naszą masą ciała, zwłaszcza gdy potrzebujemy ją zredukować? 

  • Dieta przy SIBO – co jeść, a czego unikać w zespole rozrostu bakteryjnego?

    Dotyczy coraz większej liczby osób. Powoduje dyskomfort podczas wykonywania codziennych czynności, często sprawia ból. Na szczęście istnieją metody żywieniowe, które pozwalają na złagodzenie, a nawet całkowite ustąpienie dolegliwości. SIBO – jaka dieta będzie najlepsza? Jakie produkty należy wyeliminować, a które nie będą szkodzić? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij