Dna moczanowa – jaką dietę stosować, by złagodzić atak podagry?
Małgorzata Różańska

Dna moczanowa – jaką dietę stosować, by złagodzić atak podagry?

Dna moczanowa, zwana też podagrą, to schorzenie powstające w wyniku zbyt dużego stężenia kwasu moczowego we krwi (hiperurykemii). Towarzyszą temu przykre objawy: ból, zaczerwienie skóry, ocieplenie stawu i obrzęk. Choroba najczęściej dotyka mężczyzn po czterdziestce. Należy dodać, że leczenie podagry trwa do końca życia. Oprócz farmakoterapii i zmiany trybu życia podstawową rolę w terapii dny moczanowej odgrywa odpowiednia dieta. 

Dna moczanowa – dlaczego dieta jest ważna w leczeniu podagry?

Stężenie kwasu moczowego we krwi zależy w dużej mierze od tego, co jemy. Puryny z jedzenia, po dostaniu się do organizmu, przekształcają się w kwas moczowy, którego wysokie stężenie we krwi odpowiada za napady bólowe i przewlekły stan zapalny. Niektóre produkty charakteryzują się znacznie wyższą zawartością związków purynowych od pozostałych.

Dieta w dnie moczanowej – dieta niskopurynowa

Chorym na podagrę zaleca się dietę niskopurynową. Jest to dieta skomponowana z produktów o niskiej zawartości puryn i takich, które sprzyjają wydalaniu kwasu moczowego. W diecie tej zaleca się unikanie jedzenia żywności bogatej w puryny.

Dieta w dnie moczanowej – czego unikać?

Dieta w dnie moczanowej powinna opierać się na eliminacji produktów bogatych w puryny. Są to: czerwone mięso, wywary z mięsa i kości, podroby, wszystkie wędliny, galarety mięsne i rybne, konserwy mięsne i rybne, ryby z rodziny śledziowatych (sardynki, szproty, śledzie), ryby wędzone, owoce morza, tłuszcze zwierzęce, alkohol (szczególnie piwo), kakao. Mięso i drób dozwolone są tylko w niewielkiej ilości i po wcześniejszym ugotowaniu ich w dużej ilości wody. Taki sposób obróbki sprawia, że część związków purynowych jest wypłukiwana z jedzenia.

Wykazano także, że dieta bogata w tłuszcze sprzyja gromadzeniu kwasu moczowego w organizmie. Dlatego chory na podagrę powinien zrezygnować ze smażenia i wykluczyć z diety jedzenie o wysokiej zawartości tłuszczu, jak np. pełnotłuste produkty mleczne (śmietana, sery białe tłuste, podpuszczkowe, pleśniowe i topione).

Z owoców jedynie rabarbar charakteryzuje się wysoką zawartością związków purynowych i należy go wykluczyć z diety. W przypadku ataków dny zaleca się również eliminację nasion roślin strączkowych (fasoli, grochu, soczewicy, soi, cieciorki) oraz szczawiu i szpinaku. Choć wyniki badań nie są jednoznaczne: część wskazuje, że wykluczenie roślin strączkowych wpływa na zmniejszenie ataków podagry, inne badania nie pokazują takiej zależności.

Dieta w dnie moczanowej – co jest dozwolone?

Dieta powinna być skomponowana z produktów świeżych, naturalnych, z których zalecane są przede wszystkim warzywa i owoce. Są źródłem antyoksydantów, w tym witaminy C, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego, a jak dowodzą badania, niedobory tych związków należą do czynników ryzyka wystąpienia dny moczanowej. Warzywa powinny znaleźć się w diecie w ilości czterech-pięciu porcji dziennie, z czego najbardziej zalecane są ciemnozielone warzywa liściaste. Osoba chora na podagrę powinna dziennie zjadać dwie-trzy porcje świeżych lub mrożonych owoców.

Szczególnie rekomendowane są wiśnie bądź niesłodzony koncentrat z wiśni. Naukowcy dowiedli, że u osób spożywających wiśnie lub ekstrakt z tego owocu ryzyko wystąpienia napadu dny było o 35 proc. mniejsze niż u tych, którzy nie jedli owoców. Optymalna dawka wiśni, jak wynika z badań, to trzy porcje na dwa dni (jedną porcję określono jako pół kubka owoców). Jedzenie więcej niż trzech porcji nie dawało lepszego efektu ochronnego. W diecie przy dnie moczanowej zaleca się zwłaszcza produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu: odtłuszczone mleko, chudy twaróg i jogurt naturalny. Ponadto wskazane są produkty zbożowe z pełnego przemiału: grube kasze, ciemny ryż, pełnoziarniste makarony, razowe pieczywo i płatki zbożowe.

Co pić, gdy choruje się na podagrę?

Duża ilość płynów w diecie chorego na dnę ułatwia wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Dlatego 2 litry płynów na dobę to absolutne minimum, jakie powinien wypijać chory na podagrę. Zalecane jest picie po posiłkach oraz przed snem, co zapobiega kumulacji kwasu moczowego w nocy. Wskazane płyny to woda oraz słabe napary herbat ziołowych i owocowych. Należy unikać picia słodzonych napojów zawierających dużo fruktozy (np. napoje, które mają w składzie syrop glukozowo-fruktozowy). Spożywanie ich w dużych ilościach jest czynnikiem ryzyka wystąpienia dny moczanowej. Picie alkoholu powoduje wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi i może wywołać ostry atak dny moczanowej.

Szczególnie niewskazane jest picie piwa – niezależnego czynnika ryzyka wystąpienia dny moczanowej. Badania wykazały, że zwiększenie ilości wypijanego piwa o jedną porcję skutkowało wzrostem ryzyka podagry o 50 proc.

Aktywność fizyczna – czy można ćwiczyć przy dnie moczanowej?   

W dnie moczanowej wskazany jest ruch w postaci spacerów czy pływania. Niewskazany jest natomiast nadmierny wysiłek fizyczny, który może wyzwolić atak podagry. Innymi czynnikami sprzyjającymi atakom dny są: stresujący tryb życia, przechłodzenie organizmu oraz picie alkoholu. Również gwałtowne odchudzanie i szybka redukcja masy ciała mogą być przyczyną ataku podagry wskutek kwasicy ketonowej. Chorzy na dnę moczanową często mają nadwagę lub otyłość. Leczenie mające na celu redukcję masy ciała najlepiej przeprowadzić po normalizacji urykemii. Redukcja masy ciała powinna polegać na zastosowaniu indywidualnej diety prowadzącej do powolnego ubytku masy ciała oraz wzięciu pod uwagę innych niż dna moczanowa schorzeń pacjenta.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • 5 najczęstszych błędów popełnianych przy redukcji wagi

    Redukcja wagi ciała, czyli odchudzanie to nie tylko modny trend robienia formy na wakacje i bycia fit. Bardzo często jest ona konieczna ze względów zdrowotnych, dlatego istotne jest, aby była przeprowadzona mądrze, a najlepiej pod okiem specjalisty dietetyka lub trenera personalnego. Wiele osób przechodzących na dietę redukcyjną popełnia szereg błędów, które mogą skutkować brakiem spodziewanych rezultatów, efektem „yo-yo”, frustracją, złym nastrojem a nawet problemami zdrowotnymi. Oto 5 najczęstszych błędów popełnianych podczas redukcji wagi.

  • Jak nie przytyć w Święta?

    Święta dla wielu z nas są okazją do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Będąc zaproszonym na spotkanie świąteczne, zazwyczaj jesteśmy częstowani wyśmienitymi smakołykami. Trudno odmówić gdy mamy do wyboru świąteczne przysmaki. Jeżeli już dziś myślisz o tym, jak nie przytyć w Święta, przedstawiamy kilka sposobów, by temu zapobiec.

  • Dieta matki karmiącej – jak powinna wyglądać? Czy podczas karmienia piersią można jeść wszystko?

    Jak powinna wyglądać dieta w czasie karmienia piersią? Co jeść, pić, a czego unikać? Czy sposób żywienia wpływa na jakość oraz ilość mleka matki? Dowiedz się wszystkiego o diecie mamy karmiącej. 

  • Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy

    Prawidłowe żywienie ma znaczenie nie tylko w przypadku profilaktyki czy leczenia chorób dietozależnych, ale i w sytuacji podejmowania konkretnego rodzaju wysiłku fizycznego, np. długodystansowego biegania. Jak powinna wyglądać dieta biegacza? Czego nie powinno w niej zabraknąć? Dowiedz się, jakie są jej zasady i zapoznaj się  przykładowym jadłospisem dla biegaczy.

  • Przejedzenie – jak go uniknąć? Co robić, gdy zjemy za dużo? Objawy przepełnionego żołądka

    Jak poradzić sobie z przejedzeniem nie tylko od święta? Co warto zastosować, by szybciej uporać się z dokuczliwymi objawami towarzyszącymi przepełnionemu żołądkowi, jak wzdęcia, ból brzucha, zgaga, a nawet biegunka czy wymioty? Podpowiadamy.

  • Dieta przed kolonoskopią – o czym warto wiedzieć? Co i kiedy można jeść przed i po badaniu?

    Kolonoskopia to badanie endoskopowe polegające na wprowadzeniu kolonoskopu do jelita grubego. Dzięki niemu możliwa jest ocena wnętrza dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Do badania należy się odpowiednio przygotować. Jednym z zaleceń jest zastosowanie właściwej diety, która pozwoli na oczyszczenie jelita. Co jeść i pić przed kolonoskopią? Jaką dietę należy zastosować i kiedy ją wdrożyć? Podpowiadamy.

  • Dieta przy nadciśnieniu – co jeść, aby obniżyć ciśnienie?

    Właściwa dieta przy nadciśnieniu odgrywa ważną rolę. Dzięki niej mamy szansę uregulować zbyt wysokie ciśnienie krwi, a w dalszej perspektywie zapobiec rozwojowi chorób związanych właśnie z nadciśnieniem. Które ze znanych diet zaleca się przy podwyższonym ciśnieniu? Które produkty należy włączyć do codziennego menu, a które wykluczyć? Podpowiadamy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij