Mężczyzna z dną moczanową. Dieta przy dnie moczanowej, dieta przy podagrze, dna moczanowa dieta.
Mateusz Durbas

Dieta przy dnie moczanowej i przykładowy jadłospis. Co jeść, a czego unikać?

Dna moczanowa, która bywa określana również jako podagra lub artretyzm, jest chorobą zapalną stawów, dobrze znaną już od czasów starożytnych. Dieta odgrywa bardzo ważną rolę w profilaktyce i wspomaganiu leczenia dny moczanowej. Jaka dieta przy dnie moczanowej jest wskazana?

  1. Czym jest dna moczanowa i jakie są jej objawy?
  2. Dieta przy dnie moczanowej – najważniejsze zasady odżywiania przy podagrze
  3. Produkty dozwolone i zakazane w diecie moczanowej – tabela
  4. Dna moczanowa a dieta – przykładowy jadłospis
  5. Dieta w dnie moczanowej – najczęściej zadawane pytania

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym jest dna moczanowa i jakie są jej objawy,
  • jakie są najważniejsze zasady diety przy dnie moczanowej,
  • co jeść przy dnie moczanowej,
  • czego nie można jeść przy dnie moczanowej.

Dzięki temu artykułowi zrozumiesz, na czym polega zdrowa dieta przy dnie moczanowej, poznasz jej najważniejsze zasady oraz nauczysz się świadomie wybierać produkty, które wspierają leczenie podagry.

Czym jest dna moczanowa i jakie są jej objawy?

Choroba królów i bogaczy – tak potocznie nazywana była dna moczanowa w dawnych czasach z uwagi na to, że tylko klasa wyższa mogła sobie pozwolić na regularne spożywanie napojów alkoholowych oraz mięsa i jego przetworów. Taka dieta prowadziła do nadmiernego wzrostu poziomu kwasu moczowego we krwi (hiperurykemii).

Dna moczanowa jest chorobą zapalną wynikającą z przewlekle podwyższonego stężenia kwasu moczowego w organizmie. Kwas ten tworzy kryształy w stawach, nerkach, drogach moczowych oraz innych tkankach i narządach. Podwyższone stężenie kwasu moczowego we krwi (powyżej 7 mg/dl lub 420 µmol/l) może wynikać z uwarunkowanych genetycznie zaburzeń działania enzymów biorących udział w przemianie puryn (pierwotna hiperurykemia) lub ze zwiększonego spożycia puryn (czerwone mięso, przetwory mięsne, podroby, mocne wywary mięsne, niektóre ryby i owoce morza), fruktozy (słodkie napoje, syropy, słodycze) oraz alkoholu (zmniejsza wydalanie kwasu moczowego wraz z moczem).

Dna moczanowa najczęściej dotyka mężczyzn po 40. roku życia oraz kobiety po menopauzie. Napad dny moczanowej objawia się nagłym, silnym bólem i obrzękiem stawu, któremu towarzyszy rumień. Objawy dny moczanowej najczęściej dotyczą stawu śródstopno-paliczkowego pierwszego (czasem również stawów skokowych, kolanowych, rzadziej kończyn górnych) i pojawiają się wcześnie rano. Napad dny moczanowej może wystąpić po spożyciu alkoholu lub dużej ilości pokarmów zawierających puryny (zwłaszcza mięsa i podrobów). Nieleczony napad dny moczanowej trwa zazwyczaj 1–2 tygodnie i ustępuje samoistnie.

Dieta przy dnie moczanowej – najważniejsze zasady odżywiania przy podagrze

Najważniejszą zasadą diety przy dnie moczanowej jest wyraźne zmniejszenie spożycia puryn (zwłaszcza podrobów, przetworzonego czerwonego mięsa, ciemnych ryb, owoców morza, żywności typu fast food), fruktozy (słodkich napojów, słodyczy, syropów owocowych, cukru i miodu) oraz alkoholu. Jednocześnie bardzo istotne jest zwiększenie udziału w diecie świeżych warzyw i owoców, produktów zbożowych z pełnego przemiału, nasion roślin strączkowych, mleka i produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu, niesolonych i niesłodzonych orzechów, oliwy z oliwek extra virgin oraz jednoskładnikowych ziół i przypraw. Kluczowe jest również spożywanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia, szczególnie niegazowanej wody (minimum 2 litry), aby zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu.

Powiązane produkty

Dna moczanowa – produkty zalecane w diecie

Co jeść przy dnie moczanowej? Do produktów zalecanych w diecie osób chorujących na dnę moczanową należą m.in.: surowe warzywa i owoce, gruboziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, naturalne napoje roślinne (bez cukru) oraz mleko i naturalne przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, które zmniejszają ryzyko wystąpienia napadu dny moczanowej. Szczególnie polecane są warzywa i owoce bogate w błonnik pokarmowy, związki polifenolowe oraz witaminę C, np. papryka, brukselka, brokuły, natka pietruszki, czarne porzeczki, truskawki, kiwi czy pomarańcze. W diecie przy dnie moczanowej powinny znaleźć się również gotowane jaja, naturalne produkty sojowe (tofu, tempeh, napój sojowy bez cukru), orzechy, nasiona, pestki, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz wiśnie i czereśnie, które mogą pomóc obniżyć podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi i zmniejszyć ryzyko wystąpienia napadu dny moczanowej.

Dieta w dnie moczanowej – czego unikać?

Osoby z rozpoznaną dną moczanową powinny unikać spożywania produktów o wysokiej zawartości puryn, które zwiększają stężenie kwasu moczowego we krwi i mogą prowadzić do wystąpienia napadu dny moczanowej. Należy wyraźnie ograniczyć, a najlepiej całkowicie wyeliminować te produkty z diety, szczególnie w przypadku zaostrzenia objawów dny moczanowej:

  • podroby, tłuste mięso i przetwory mięsne (zwłaszcza czerwone mięso) – są bogate w puryny, które zwiększają stężenie kwasu moczowego we krwi i mogą wywołać napad dny moczanowej;
  • owoce morza i ryby o ciemnym mięsie (zwłaszcza przetworzone) – zawierają związki purynowe, które bezpośrednio przyczyniają się do podwyższenia stężenia kwasu moczowego we krwi;
  • słodkie napoje gazowane i niegazowane – zawierają cukier i/lub syrop glukozowo-fruktozowy, przez co zwiększają produkcję kwasu moczowego w organizmie i nasilają ryzyko rozwoju dny moczanowej;
  • napoje alkoholowe – piwo i mocne alkohole zawierają duże ilości puryn, które powodują zwiększenie poziomu kwasu moczowego we krwi.

Produkty dozwolone i zakazane w diecie moczanowej – tabela

Produkty dozwolone w dnie moczanowej Produkty zakazane w dnie moczanowej
świeże, mrożone i kiszone warzywa (szpinak i kukurydza w ograniczonych ilościach) podroby: wątróbka, nerki, serca, móżdżek, ozorki itp.
świeże i mrożone owoce (w umiarkowanych ilościach) tłuste mięso: żeberka, karkówka, golonka, baranina, gęsina, kaczka
pełnoziarniste produkty zbożowe: mąki z pełnego przemiału, pieczywo pełnoziarniste na zakwasie, płatki zbożowe naturalne (np. owsiane, orkiszowe, żytnie), kasze (m.in. bulgur, gryczana, jęczmienna pęczak, jaglana), ryż (np. brązowy, dziki, czerwony), makarony razowe (np. pszenny, żytni, gryczany, orkiszowy) tłuste wędliny: baleron, salami, boczek, konserwy i galarety mięsne, salceson, pasztety, parówki, kabanosy, kiełbasy, kaszanka
nasiona roślin strączkowych i ich przetwory: gotowana ciecierzyca, groch, soczewica, fasola, bób, soja, pasty z nasion roślin strączkowych (np. hummus, fava), tofu, tempeh, mąka sojowa, tofu, makarony z nasion roślin strączkowych (np. soczewicy, ciecierzycy, zielonego groszku) mocne rosoły, buliony, wywary z mięsa i podrobów
mleko i produkty mleczne: mleko do 2% zawartości tłuszczu, naturalne przetwory mleczne (bez dodatku cukru) do 3% zawartości tłuszczu (np. jogurt, kefir, maślanka, mleko acidofilne, zsiadłe mleko, skyr, serek wiejski lekki, chude i półtłuste sery twarogowe), sery o obniżonej zawartości tłuszczu (mozzarella, feta, pleśniowe i żółte) owoce morza: małże, homary, langusty, krewetki, przegrzebki itp.
naturalne napoje roślinne bez dodatku cukru: sojowy, owsiany, migdałowy ryby i przetwory rybne: szproty, śledzie, sardynki, tuńczyk, anchois, ikra, ryby w oleju i śmietanie, paluszki rybne w panierce, ryby wędzone
jaja: gotowane na miękko, na twardo, w koszulce, jajecznica na parze, omlet smażony bez tłuszczu lub na niewielkiej ilości oliwy z oliwek słodycze o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu: ciasta, ciastka, batony, praliny, czekolada mleczna i biała, chałwa, pączki, faworki, cukierki
wszystkie orzechy, nasiona i pestki bez cukru, soli, czekolady oraz karmelu drożdże piekarskie
 tłuszcze: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, zimnotłoczony olej rzepakowy i lniany, margaryny miękkie ze sterolami lub stanolami roślinnymi słodzone napoje gazowane i niegazowane: soki i nektary owocowe, napoje typu cola, syropy owocowe, napoje energetyzujące
chude mięso bez skóry: w umiarkowanych ilościach indyk, kurczak, królik oraz okazjonalnie niskotłuszczowa cielęcina, wołowina i wieprzowina (np. schab, polędwiczki), dobrej jakości wędliny drobiowe napoje alkoholowe: zwłaszcza piwo i napoje spirytusowe (w tym whisky, rum, brandy i wódka)
świeże ryby: w umiarkowanych ilościach dorsz, sola, morszczuk, mintaj, miruna, sandacz, leszcz, pstrąg, makrela, łosoś, halibut  

Dna moczanowa a dieta – przykładowy jadłospis

Co można jeść przy dnie moczanowej? Poniżej znajduje się przykładowy jadłospis dla osób z rozpoznaną dną moczanową.

Śniadanie: Owsianka na naturalnym napoju sojowym bez cukru z malinami, borówkami amerykańskimi, skyrem, świeżo mielonym siemieniem lnianym, migdałami, pestkami dyni i gorzkim kakao

Drugie śniadanie: Koktajl na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem banana, wiśni, cynamonu, kardamonu, nasion chia i pasty sezamowej tahini

Obiad: Kasza jaglana z filetem z dorsza pieczonym w ziołach i sałatką warzywną z rukoli, pomidora, papryki czerwonej, rzodkiewki, soku z cytryny, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz ziół prowansalskich i pieprzu ziołowego

Podwieczorek: Zupa krem z soczewicy czerwonej, różnokolorowych papryk, marchwi, cebuli, czosnku, natki pietruszki, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz mieszanki ziół i przypraw

Kolacja: Jajka na miękko z pieczywem żytnim razowym na zakwasie, pastą z awokado, sałatą masłową, świeżym ogórkiem, bazylią, oregano i pieprzem ziołowym

PREPARATY NA MIĘŚNIE I STAWY

KOLAGEN

WITAMINA C

Dieta w dnie moczanowej – najczęściej zadawane pytania

Co jeść, aby obniżyć kwas moczowy?

Warto spożywać różnokolorowe świeże warzywa i owoce (w tym wiśnie, truskawki, maliny, kiwi, pomarańcze), pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, pestki oraz mleko i produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu (zwłaszcza jogurt, kefir, maślankę, twaróg).

Jaki owoc obniża kwas moczowy?

Wiśnie i czereśnie obniżają stężenie kwasu moczowego we krwi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia napadów dny moczanowej dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Wśród innych owoców, które obniżają kwas moczowy, wymienia się jabłka, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, borówki amerykańskie, truskawki, maliny oraz czarne porzeczki.

Czy można pić wodę z cytryną przy dnie moczanowej?

Można pić wodę z cytryną przy dnie moczanowej, ponieważ sprzyja to utrzymywaniu dobrego stanu nawodnienia i pomaga wydalać nadmiar kwasu moczowego z moczem. Ponadto sok z cytryny zawiera witaminę C, która obniża poziom kwasu moczowego we krwi i zapobiega napadom dny moczanowej.

Jaki chleb przy dnie moczanowej?

Przy dnie moczanowej należy wybierać pieczywo pełnoziarniste na zakwasie, np. chleb żytni lub orkiszowy, które mają umiarkowany poziom puryn oraz wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Osoby z dną moczanową powinny unikać spożywania chleba na drożdżach, ponieważ drożdże piekarskie mają wysoką zawartość puryn i mogą zwiększać stężenie kwasu moczowego we krwi.

Czy można pić kawę przy dnie moczanowej?

Można pić kawę przy dnie moczanowej, ale bez dodatku cukru, miodu, słodkich syropów czy śmietanki. Przeprowadzone badania sugerują, że osoby regularnie spożywające kawę mają niższe ryzyko wystąpienia dny moczanowej w porównaniu z osobami, które nie piją jej wcale.

  1. R. Li, K. Yu K, C. Li, Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta-analysis and systematic review, „Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition” 2018, t. 27, nr 6, s. 1344–1356.
  2. D. Vedder, W. Walrabenstein, M. Heslinga i in., Dietary Interventions for Gout and Effect on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review, „Nutrients” 2019, t. 11, nr 12, 2955.
  3. C. Yokose, N. McCormick, H. K. Choi, The role of diet in hyperuricemia and gout, „Current Opinion in Rheumatology” 2021, t. 33, nr 2, s. 135–144.
  4. Y. Zhang, S. Chen, M. Yuan i in., Gout and Diet: A Comprehensive Review of Mechanisms and Management, „Nutrients” 2022, t. 14, nr 17, 3525.
  5. J. Kim, D. Y. Jung, J. H. Lee i in., Association between serum uric acid levels and dietary fiber intake in adults: the Korea national health and nutrition examination survey (KNHANES VII, 2016–2018), „Nutrition & Metabolism” 2024, t. 21, nr 1, 33.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dna moczanowa - co to jest, leczenie ziołami, objawy

    Czytając dawne powieści spotykamy się nie raz, że któryś z bohaterów - zazwyczaj starszy już pan - cierpi na dnę moczanową, tajemniczą i bolesną chorobę okresowo uniemożliwiającą wręcz chodzenie. Tymczasem podagra jest to nic innego tylko ostre zapalenie stawu śródstopno-paliczkowego znajdującego się u podstawy palucha w przebiegu napadu dny moczanowej.

  • Dzika róża – jakie właściwości ma ta roślina ozdobna? Stosowanie przy przeziębieniu, grypie i zapaleniu stawów

    Dzika róża to roślina o wyjątkowych właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwzapalnych i przeciwbólowych. W przemyśle farmaceutycznym występuje w formie tabletek, kapsułek, herbat, olejków eterycznych, a także jako składnik innych leków i suplementów diety. Zawarty w niej galaktolipid jest z powodzeniem stosowany w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów. Dlaczego zawarta w dzikiej róży witamina C jest lepiej przyswajalna od każdej innej jej formy i kto nie powinien sięgać po suplementy z dziką różą? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w tym artykule.

  • Hibiskus – skład, właściwości, zastosowanie i herbata z kwiatu hibiskusa

    Podobno obniża za wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Ma też działanie przeciwbakteryjne oraz zdolność antyoksydacyjną na tyle wysoką, że sprawdzi się w profilaktyce chorób nowotworowych. Hibiskus - ketmia szczawiowa i herbata na jego bazie – czy rzeczywiście może być lekiem?

  • Herbaty ziołowe, które warto mieć w apteczce

    Nazywane są herbatami, choć bardziej adekwatna nazwa to napary. Powstają z liści rośliny z rzędu Camellia Sinensis. Ekstrakty z owoców, kwiatów, liści i przypraw posiadają wiele prozdrowotnych właściwości, znajdujących potwierdzenie w badaniach naukowych.

  • Zespół Lescha-Nyhana – objawy, przyczyny, leczenie

    Zespół Lescha-Nyhana to rzadka choroba genetyczna, która wynika z braku enzymu biorącego udział w przemianie puryn w organizmie. Kobiety są bezobjawowymi nosicielkami zespołu Lescha-Nyhama. U mężczyzn choroba może dać o sobie znać wieloma zaburzeniami neurologicznymi, poznawczymi oraz dewiacją zachowań.

  • Choroby stawów – rodzaje, przyczyny i leczenie

    Chorób stawów nie należy lekceważyć, bo wśród nich są takie, które wymagają szybkiego, specjalistycznego leczenia. Bez zbadania przyczyny nie można zrzucać winy wyłącznie na wiek, przeciążenie czy drobny uraz. Jeśli bólowi towarzyszą inne niepokojące objawy, np. gorączka, osłabienie, chudnięcie, zmiany skórne, mogą kryć się za nimi poważne choroby.

  • Bakteryjne zapalenie stawów – przyczyny, objawy, leczenie

    Bakteryjne zapalenie stawów to, jak sama nazwa wskazuje, infekcja stawu, która jest wywoływana przez bakterie. Może powodować obrzęk, ból, gorączkę i ograniczenie ruchomości stawu. Diagnozowanie tego stanu wymaga wykonania badań laboratoryjnych, takich jak próbka płynu stawowego czy badanie mikrobiologiczne. Leczenie obejmuje antybiotykoterapię i może wymagać hospitalizacji. W ciężkich przypadkach może być także konieczne chirurgiczne usunięcie zainfekowanego stawu.

  • Staw rzekomy – przyczyny, objawy, leczenie

    Staw rzekomy to utrwalone zaburzenie zrostu kostnego. W miejscu ubytku kości, np. na skutek złamania, nie dochodzi do prawidłowego wypełnienia przestrzeni właściwą tkanką kostną, tylko tkanką włóknistą. Odłamki nie zrastają się prawidłowo, a powstałe połączenie pozostaje ruchome. Jak leczy się staw rzekomy?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl