Herbaty ziołowe, które warto mieć w apteczce
Katarzyna Szulik

Herbaty ziołowe, które warto mieć w apteczce

Nazywane są herbatami, choć bardziej adekwatna nazwa to napary. Powstają z liści rośliny z rzędu Camellia Sinensis. Ekstrakty z owoców, kwiatów, liści i przypraw posiadają wiele prozdrowotnych właściwości, znajdujących potwierdzenie w badaniach naukowych.

Herbata rumiankowa

Jest znana z działania uspokajającego, kojącego nerwy i wspomagającego sen. Obserwacje prowadzone w tym kierunku pokazały, że picie herbaty rumiankowej przez matki (z tendencjami do rozwoju stanów depresyjnych) tuż po porodzie, poprawiało jakość ich snu i pozwalało zapobiec pogorszeniu samopoczucia. Spożywanie rumianku przyniosło pozytywne efekty również u osób cierpiących na bezsenność, nieznacznie zmniejszając liczbę wybudzeń. Część badań sugeruje, że napój ma oddziaływanie antybakteryjne, przeciwzapalne i ochronne wobec wątroby. Przypuszcza się także, że może wspomagać regulację poziomu glukozy, insuliny i lipidów we krwi u osób z cukrzycą typu 2. 

Herbata miętowa

Jest obecna w niemal każdej apteczce przez wzgląd na wspomaganie trawienia, choć warto wiedzieć, że naparowi z mięty przypisuje się właściwości antynowotworowe, przeciwbakteryjne czy przeciwwirusowe. Te tezy wymagają potwierdzenia w badaniach klinicznych, ale pozytywny wpływ tego zioła na trawienie, nudności czy bóle brzucha został wielokrotnie potwierdzony przez naukowców. Niektóre analizy sugerują, że herbatka może łagodzić symptomy zespołu jelita drażliwego. 

Herbata imbirowa

Jest pełna antyoksydantów, ale w medycynie tradycyjnej znajduje zastosowanie przede wszystkim jako lek na nudności, zwłaszcza u kobiet we wczesnym etapie ciąży. Ekspertyzy pokazują również, że picie naparów imbirowych przynosi ulgę przy wrzodach żołądka, niestrawności, zatwardzeniach oraz bólach menstruacyjnych. W tym przypadku siła preparatów na bazie imbiru była porównywalna z lekami przeciwbólowymi, do których należy Ibuprofen.

Według niektórych badań imbir może wspomagać zdrowie u osób z cukrzycą, ułatwiając kontrolę poziomu cukru i lipidów we krwi. 

Herbata z hibiskusa

Ma piękny, czerwony kolor oraz wyraźny posmak tanin. Świetnie smakuje na ciepło i zimno. Napar z hibiskusa można pić wyłącznie dla smaku, ale warto pamiętać, że wpływa też pozytywnie na zdrowie. Wykazuje potwierdzone właściwości przeciwwirusowe, zwłaszcza w kierunku ptasiej grypy, a dodatkowo ułatwia obniżanie ciśnienia krwi. Składniki aktywne napoju wchodzą w negatywną reakcję z lekami zawierającymi hydrochlorotiazyd i mogą osłabiać działanie aspiryny. 

Herbata rooibos

Ten afrykański napar powstaje z liści rośliny o tej nazwie i jest powszechny w medycynie niekonwencjonalnej z tamtych rejonów. Badania naukowe świadczą o jej udziale w poprawie stanu kości, konkretnie stymulacji wzrostu komórek, odpowiadających za ich grubość i gęstość. Inne, wstępne analizy potwierdzają, że herbata rooibos może pomóc zapobiegać rozwojowi chorób serca oraz obniżać stężenie złego i podwyższać zawartość dobrego cholesterolu we krwi. 

Herbata szałwiowa

Napar z szałwii ma właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu znajduje zastosowanie jako płukanka do ust przy infekcjach.

Wyniki badań naukowych mówią też, że herbaty ziołowe tego rodzaju mają zdolność poprawy funkcji kognitywnych mózgu. Minimalizują wpływ płytek amyloidowych na rozwój choroby Alzheimera. Takie ekstrakty mogą także poprawiać ogólne samopoczucie i pamięć (również u w pełni zdrowych dorosłych osób). Inne obserwacje, dotyczące działania szałwii, sugerują jej wpływ na hamowanie rozwoju raka okrężnicy oraz zmniejszenie poziomu lipidów we krwi. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij