Hibiskus – skład, właściwości, zastosowanie i herbata z kwiatu hibiskusa
Maria Brzegowy

Hibiskus – skład, właściwości, zastosowanie i herbata z kwiatu hibiskusa

Podobno obniża za wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Ma też działanie przeciwbakteryjne oraz zdolność antyoksydacyjną na tyle wysoką, że sprawdzi się w profilaktyce chorób nowotworowych. Hibiskus - ketmia szczawiowa i herbata na jego bazie – czy rzeczywiście może być lekiem?

Hibiskus – skąd pochodzi

Hibiskus (Hibiskus sabdariffa), a ściślej ketmia szczawiowa, bo nazwa pod którą ją znamy została przez nas spolszczona, to gatunek naturalnie rozpowszechniony w centralnej i zachodniej Afryce oraz południowo-wschodniej Azji. Można go również spotkać w tropikalnych i subtropikalnych krajach – Ameryce Środkowej, w Brazylii, Australii, na Hawajach, Florydzie oraz Filipinach. 

Ketmia to jednoroczny krzew osiągający wysokość ok. 2,5 metra! Kwiaty cechują się ciemnoczerwoną barwą, są grube, mięsiste i przypominają kształtem pucharki. Ich zapach jest dosyć słaby, ale posiadają wyraźnie kwaśny smak, który znalazł zastosowanie w branży spożywczej.

Główną grupę związków budujących skład kwiatów hibiskusa stanowią kwasy organiczne – od 15 do 30%. W surowcu znajdziemy m.in. kwas cytrynowy, jabłkowy, winowy oraz specyficzny dla rośliny - hibiskusowy. W składzie obecne są również flawonoidy. Na szczególną uwagę zasługuje zwłaszcza kwas protokatechowy. Odznacza się on silnym działaniem antyoksydacyjnym, co w sytuacji nadmiaru tzw. wolnych rodników, związanej m.in. z nieprawidłową dietą oraz higieną życia (brak snu, stres, używki), pozwala na stworzenie lepszej bariery ochronnej naszego organizmu. 

Kwiaty hibiskusa to szereg związków o korzystnych dla ludzkiego organizmu właściwościach. Na szczególną uwagę zasługuje wysoki potencjał antyoksydacyjny rośliny, co stwarza szansę na obniżenie ryzyka rozwoju wielu współczesnych chorób.

Hibiskus – zastosowanie w branży spożywczej

W celach użytkowych, wykorzystuje się kwiaty rośliny, stanowiącej kielichy oraz kieliszki ketmii. Intensywny, czerwony kolor oraz charakterystyczny, kwaskowaty posmak, znalazł zastosowanie w produkcji orzeźwiających napojów, galaretek i dżemów, a nawet win. Kwiaty są również składnikami mieszanek ziołowych produkowanych w celach leczniczych.

Z kwiatów hibiskusa można przygotować smaczne i orzeźwiające w gorące dni napoje. To także surowiec do produkcji galaretek oraz dżemów, jak również prozdrowotnych herbat.

Hibiskus – właściwości lecznicze

Kielichy ketmii szczawiowej chętnie wykorzystują w celach leczniczych mieszkańcy krajów arabskich oraz Indii. Zdaniem zwolenników medycyny ludowej, napary z nich mają mieć działanie spazmolityczne, przeciwbakteryjne, żółcio- i moczopędne, przeciwmiażdżycowe, a także obniżające ciśnienie tętnicze krwi.

Badania z ostatnich lat sugerują, że ekstrakty z hibiskusa mogą być przydatne w leczeniu nadciśnienia tętniczego krwi – w lekkim oraz umiarkowanym stadium zaawansowania choroby.

Właściwości te poniekąd zostały potwierdzone badaniami klinicznymi. Rzeczywiście, ze względu na bogaty skład chemiczny kwiatów hibiskusa, pozwala on na uzyskanie przez nie wysokiego potencjału antyoksydacyjnego. Dzięki temu, mogą one odznaczać się wielokierunkowym działaniem, m.in. w przypadku choroby nadciśnieniowej, miażdżycy, jak również w profilaktyce chorób nowotworowych oraz otyłości. Hibiskus cechują także zdolności immunomodulujące – czyli wspomagające reakcje obronne organizmu. Dodatkowym atutem rośliny jest fakt, że posiada ona bardzo niską toksyczność – jej stosowanie nie wiąże się z poważniejszymi skutkami ubocznymi. 

Zdaniem badaczy, ekstrakty z kwiatów hibiskusa mogą posiadać właściwości przydatne w leczeniu zakażeń przewodu pokarmowego i chorób skóry. Pozytywne wyniki badań uzyskano w przypadku prób wobec takich drobnoustrojów jak Esterichia coli, Pseudomonas aeruginosa oraz Staphylococcus aureus. Takiego efektu nie zaobserwowano w odniesieniu do Candida albicans, co uniemożliwia sformułowanie podobnych wniosków wobec chorób o podłożu grzybiczym.

Herbata z hibiskusa – działanie

Oczywistym jest fakt, że tyle samo co głosów za, jest również i głosów przeciw. Zdaniem niektórych badaczy, nie istnieją żadne, wiarygodne badania na to, że kwiaty z hibiskusa oraz przygotowana na ich bazie herbata miałaby posiadać działanie hipotensyjne – obniżające ciśnienie tętnicze krwi. Pod wątpliwość poddaje się jakość przeprowadzonych dotychczas badań – brak w nich randomizacji, czyli losowego przydziału do grupy badanej i losowej. Niestety, podobne wnioski formułuje się w odniesieniu do wielu współcześnie „modnych”, naturalnych produktów. Aby móc zatwierdzić ich skuteczność, potrzebne są dalsze, rzetelnie zbudowane doświadczenia.

Najczęściej zadawane w sieci pytania:

- Czy herbata z hibiskusa pozwala schudnąć? – Herbatka z hibiskusa, zwana inaczej czerwoną herbatą, podobnie jak inne naturalne preparaty, nie jest receptą na pozbycie się nadmiernej masy ciała. Nie istnieje żaden produkt pozwalający na odchudzanie bez równoczesnego wprowadzenia właściwej diety oraz zmiany aktywności fizycznej.

- Czy picie herbaty z hibiskusa w ciąży grozi poronieniem? – Nie ma takich danych, nikt nie odważyłby się przeprowadzać podobnych badań na tej grupie kobiet. Redakcja nie bierze jednak odpowiedzialności za decyzje podjęte w związku z tym tematem.

- Czy herbata z hibiskusa będzie odpowiednia dla osób o niskim ciśnieniu? – Nie ma danych klinicznych, które z całą pewnością potwierdzałyby zdolność ekstraktów z hibiskusa do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Wobec tego, jak w każdym przypadku, rozsądne korzystanie z produktu, nie powinno negatywnie wpłynąć na zdrowie.
  
- Czy herbata z hibiskusa leczy raka? – Nie istnieje żaden produkt, ani żadna dieta, które wyleczyłaby istniejące już zmiany nowotworowe. Dieta antyrakowa to definicja żywienia w profilaktyce chorób – nie zaś w przypadku kiedy już istnieją.

*Powyższy artykuł nie stanowi  porady medycznej, lekarskiej ani farmaceutycznej. Każda decyzja związana ze zmianą lub rozszerzeniem leczenia powinna zostać skonsultowana z lekarzem specjalistą. 

Literatura
Sielicka M. i wsp., 2010, Właściwości przeciwutleniające wybranych herbatek będących suplementami diety, 5 (72), 112-122
Znajdek-Awiżeń P., Matławska I., 2011, Właściwości lecznicze ketmii szczawiowej – Hibiscus sabdariffa L., Postępy Fitoterapii, 3, 197-201

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Po jakie zioła sięgać na odchudzanie?

    Zioła stosowane w procesie odchudzania stanowią doskonały suplement do dobrze zbilansowanej diety, która powinna być urozmaicona i opierać się na dużej ilość warzyw, owoców, zdrowych źródeł białek, tłuszczy i węglowodanów złożonych. Wszystkie te produkty w trakcie pozbywania się zbędnych kilogramów powinny być spożywane w określonej ilości, czyli mieścić się w założeniach tzw. diety redukcyjnej. Nie należy zapominać również o systematycznej aktywności fizycznej dostosowanej do fizjologii i stanu zdrowia osoby, która się odchudza. Które zioła na odchudzanie wybrać, czy pomagają one zmniejszyć łaknienie i ograniczają wchłanianie węglowodanów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.  

  • Adaptogeny – Traganek błoniasty – właściwości lecznicze herbaty z korzenia Astragalus membranaceus

    Traganek błonisty jest adaptogenem. Wspomaga organizm w sytuacjach, kiedy jest on narażony na stres i w momentach obniżonej odporności. Ponadto spowalnia procesy starzenia, dzięki swoim silnym właściwością przeciwutleniającym. Osoby, które cierpią z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), tocznia rumieniowatego układowego lub zażywają leki immunosupresyjne nie powinny suplementować preparatów z Astragalus membranaceus, ponieważ traganek obniża skuteczność preparatów stosowanych w leczeniu tych chorób. Który preparat z adaptogenem wybrać, jaka jest zalecana dawka dzienna traganka błonistego i jak przygotować herbatę z korzenia Astragalus membranaceus? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Flawonoidy – czym są? Rodzaje, źródła i właściwości flawonoidów

    Flawonoidy to fitozwiązki, czyli substancje naturalnie występujące w roślinach, o niezwykle bogatym działaniu prozdrowotnym. Ich wpływ na organizm jest tak korzystny, że wyizolowana w 1930 roku jako pierwsza z tej grupy rutyna uznana została za nowo odkrytą witaminę – nazwano ją witaminą P. Do teraz, po latach badań i po tysiącach kolejnych odkrytych związków z tej grupy, zdarza się usłyszeć tę nazwę jako zbiorcze określenie flawonoidów. Co to za substancje i jakie mają dokładnie właściwości? Dowiedzmy się więcej. 

  • Waporyzacja – na czym polega? Jak wypada w porównaniu z tradycyjnym paleniem?

    Waporyzacja to termin znany od dawna, oznaczający zjawisko fizyczne – wydzielanie pary wodnej. Odparowywanie substancji aktywnych z ziół jest natomiast czymś nowym, lecz stało się już światowym trendem. Dowiedz się, na czym polega i czym różni się od palenia? Jakich korzyści może dostarczać inhalacja bezdymna z wykorzystaniem waporyzatora?

  • Skorzonera – co to za warzywo? Wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie wężymordu

    Skorzonera, zwana inaczej wężymordem, to roślina mało popularna w Polsce. Warto jednak wiedzieć, że to warzywo może stanowić ciekawy i wartościowy element naszej diety. Czym dokładnie jest skorzonera? Jakimi właściwościami się wyróżnia? Kto może włączyć ją do swojej diety? Podpowiadamy. 

  • Seler naciowy – wartości odżywcze i właściwości. Dlaczego warto go jeść?

    Seler naciowy to warzywo popularne wśród osób odchudzających się i dbających o zdrowy styl życia, jednak wciąż niedocenione. Łodygi selera naciowego stanowią bogate źródło witamin i składników mineralnych, dostarczają błonnika i należą do produktów o niskim IG. Co jeszcze warto wiedzieć o selerze naciowym? 

  • Kwercetyna – właściwości prozdrowotne. Jakie są naturalne źródła kwercetyny? Kiedy warto ją suplementować?

    Kwercetyna należy do grupy bioaktywnych związków roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym, zwanych flawonoidami. Jest to naturalny barwnik roślinny występujący w wielu owocach i warzywach, znajduje się np. w liściach zielonej herbaty, cebuli, brokułach, jabłkach, jagodach, winogronach. Kwercetyna posiada cenne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, wpływa również korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz na metabolizm. 

  • Zeaksantyna – w jakich produktach można ją znaleźć? Zeaksantyna a zdrowie oczu

    Zeaksantyna to substancja niezbędna dla zdrowia oczu. Na czym polega jej korzystny wpływ na zmysł wzroku? Jak możemy uzupełnić jej poziom, by cieszyć się tymi dobrodziejstwami? Poznajmy właściwości zeaksantyny i sposoby na dostarczenie jej organizmowi. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij