Alternatywne przyczyny choroby Alzheimera - portal DOZ.pl
Alternatywne przyczyny choroby Alzheimera
Katarzyna Szulik

Alternatywne przyczyny choroby Alzheimera

Odkładanie się złogów beta-amyloidu w neuronach jest uważane za podstawową przyczynę rozwoju choroby Alzheimera, a przynajmniej takie przekonanie panowało do tej pory. Badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego przynoszą nowe informacje na temat genezy tego schorzenia, wskazując na inne przyczyny potencjalnie związane z jej powstawaniem.

Od dekad wiadomo, że za rozwój wspomnianej choroby odpowiadają proteiny, konkretnie beta-amyloidy i proteiny tau, które w różny sposób gromadzą się w przestrzeniach między neutrami, powodując trudności kognitywne. Większość dotychczasowych wysiłków dążących do opracowania leków na Alzheimera koncentrowała się właśnie na nich, jednak, jak dotąd, nie udało się stworzyć terapii, która skutecznie eliminowałaby złogi z mózgu lub zapobiegała ich gromadzeniu.

Nowe źródło złogów?

Naukowcy z USA zauważyli, że charakterystyczna dla mózgów osób z Alzheimerem jest również akumulacja lizosomów, czyli elementów komórki gromadzących składniki jej niepotrzebne. Gdy do niej trafią (mowa głównie o białkach i tłuszczach) są rozkładane na części pierwsze i ponownie oddawane komórce w formie umożliwiającej budowę nowych struktur.

Komórka standardowo ma jeden lizosom, ale gdy ten z jakichś względów przestaje działać, w jego miejsce wytwarza się drugi, a gdy i ten zawiedzie — kolejny. Funkcjonalność komórki zostaje zachowana, jednak „stare” białka i tłuszcze pozostają w jej strukturze, co prowadzi do tzw. lizosomalnych chorób spichrzeniowych.  

Choroby wywołane przez nagromadzone lizosomy

Zaliczamy je do chorób rzadkich, a wśród nich wyróżniamy przede wszystkim mukopolisacharodozy, lipidozy i glikogenozy. Pierwsze wywołują zmiany w sercu, wątrobie, śledzionie, szpiku kostnym i węzłach chłonnych, powodując zwyrodnienia lub powiększenia wspomnianych organów i struktur, co grozi między innym zawałem serca. Lipidozy powodują powiększenie wątroby, śledziony i mięśnia sercowego, natomiast glikogenozy dotykają tych samych organów oraz mięśni jako takich, przy okazji wywołując obniżanie poziomu glukozy we krwi.

Jak się okazuje, w mózgach osób dotkniętych chorobą Alzheimera występuje identyczne zjawisko gromadzenia się lizosomów, jak u osób borykających się ze schorzeniami na tym tle. To zaskakujące, biorąc pod uwagę, że choroby lizosomalne dotykają dzieci w pierwszych miesiącach życia i w zasadzie nie są diagnozowane u osób dorosłych (w przypadku Alzheimera mówimy o pacjentach w podeszłym wieku).

Polecane dla Ciebie

Nowa wiedza i nowe strategie

Naukowcy sugerują, że długotrwałe odkładanie się protein skutkuje powstaniem odmiany choroby lizosomalnej, która może ujawniać się starszym wieku, co pozostawałoby w zgodności z dotychczasową wiedzą na temat teorii rozwoju choroby Alzheimera. Naukowcy podejrzewają, że w jej przypadku niemożność rozkładu dotyczy właśnie protein tau i beta-amyloidów, co powoduje ich dalsze gromadzenie. Taki proces zazwyczaj zachodzi samoistnie, po upływie odpowiedniego czasu, co oznacza, że zdolność do jego modyfikacji mogłaby zapobiec gromadzeniu się złogów białkowych.

W opinii naukowców, ich odkrycie otwiera nowy kierunek badań nad chorobą Alzheimera, który daje nadzieję na stworzenie nowych leków zwalczających tę przypadłość.

„Naśladowcy” Alzheimera

Badania prowadzone w związku z chorobą Alzheimera wiosną tego roku przyniosły nowe informacje na temat schorzenia, które wywołuje symptomy identyczne z chorobą Alzheimera, jednak nie spełnia jej kryteriów. Mowa o limbicznie-predefiniowanej encefalopatii wiekozależnej, w skrócie znanej jako LATE. Wspomniana choroba jest wywoływana przez źle sfałdowane białko TDP–43. We właściwej postaci wspomaga ono regulację ekspresji genów w mózgu i innych tkankach, jednak w formie sfałdowanej przyczynia się między innymi do powstawania stwardnienia zanikowego bocznego i zwyrodnienia płata czołowo-skroniowego. Wiadomo również, że ilość sfałdowanego białka TDP–43 rośnie wraz z wiekiem, a średnio jedna czwarta osób powyżej 85 roku życia posiada go na tyle dużo, by wpływało na pogorszenie zdolności kognitywnych.

LATE jest więc chorobą często myloną z Alzheimerem, ale o zupełnie innym podłożu, charakterystyczną dla osób w bardzo podeszłym wieku. Pomimo oczywistych podobieństw obu schorzeń, LATE postępuje szybciej od Alzheimera, co oznacza, że dotknięte nią osoby mają mniejsze szanse na zahamowanie jej postępu. Naukowcy podkreślają, że choć LATE nie jest schorzeniem zupełnie nowym i wcześniej nieznanym, to dopiero najnowsze badania pozwoliły lepiej zrozumieć jej założenia.

  1. University of California — Riverside, An alternate theory for what causes Alzheimer's disease, "sciencedaily.com" [online], https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190812144930.htm, [dostęp:] 13.08.2019 r.
  2. T. R. Lambeth, D. L. Riggs, L. E. Talbert i in., Spontaneous Isomerization of Long-Lived Proteins Provides a Molecular Mechanism for the Lysosomal Failure Observed in Alzheimer’s Disease., "ACS Central Science", 2019; DOI: 10.1021/acscentsci.9b00369
  3. Lizosomalne choroby spichrzeniowe — rodzaje oraz dostępne terapie, "biotechnologia.pl" [online], https://biotechnologia.pl/farmacja/lizosomalne-choroby-spichrzeniowe-rodzaje-oraz-dostepne-terapie,13195, [dostęp:] 13.0.2019 r.
  4. National Institute on Aging, NIH, Guidelines proposed for newly defined Alzheimer's-like brain disorder, "eurekalert.org" [online], https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-04/nioa-gpf042419.php, [dostęp:] 13.08.2019 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Ocet jabłkowy – właściwości i zastosowanie. Czy warto go pić?

    Ocet jabłkowy wydaje się być remedium na wiele dolegliwości, ale czy słusznie? Jakie właściwości ma ocet jabłkowy i jak samodzielnie przygotować go w domu? Jak go mądrze stosować? Podpowiadamy.

  • „Spalacze tłuszczu” – garcinia cambogia – właściwości, wskazania i przeciwwskazania do suplementacji. Tamaryndowiec malabarski a proces odchudzania?

    Garcinia cambogia to suplement diety, który przez wielu określany jest mianem preparatu ułatwiającego odchudzanie. Występuje zarówno w postaci tabletek, kapsułek, ekstraktów, jak i herbat ziołowych. Jej wpływ na odchudzanie opiera się przede wszystkim na obniżeniu poziomu cholesterolu, zmniejszeniu apetytu i podwyższeniu temperatury ciała. Udowodniono, że efekt termogeniczny sprzyja procesowi spalania tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że garcinia cambogia może jedynie wspomóc proces odchudzania, który powinien być oparty na konsekwentnej samodyscyplinie, ujemnym bilansie kalorycznym i zwiększonej ilości aktywności fizycznej. Który suplement z tamaryndowca malabarskiego wybrać, czy osoby chore na cukrzycę mogą przyjmować garcinia cambogia i czy suplementacja tym „spalaczem tłuszczu" ma jakieś skutki uboczne? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Repelenty – rodzaje. Jak stosować środki odstraszające owady?

    Ukąszenia owadów często skutkują miejscowym obrzękiem, świądem oraz bólem, które przeważnie – w przypadku braku uczulenia – dość szybko ustępują. Wiele zwierząt przenosi jednak poważne schorzenia, takie jak borelioza, dlatego w celu ochrony ludzkiego zdrowia powinno stosować się środki zapobiegawcze – repelenty. Jakie rodzaje środków na komary i kleszcze są najskuteczniejsze?

  • Olejek THC – co należy o nim wiedzieć?

    Marihuana medyczna w formie ekstraktu olejowego to stosunkowo nowa metoda wykorzystywana w terapii wielu schorzeń. Olejek THC używa się jako surowiec do wytwarzania leków recepturowych dostępnych na receptę. Jakie właściwości ma olejek THC?

  • Kwas borowy (borny) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

    Kwas borowy to związek chemiczny posiadający bardzo szerokie zastosowanie – i to zarówno w przemyśle, jak i do indywidualnego użytku. Jego właściwości sprawiają, że warto zainteresować się tym kwasem, ale również mieć wiedzę, kto nie powinien stosować kwasu bornego.

  • Statyny na cholesterol – szkodliwość, dawkowanie i skutki uboczne

    Podstawowym celem stosowania statyn jest obniżanie poziomu cholesterolu i zapobieganie wystąpienia miażdżycy wśród pacjentów bez chorób sercowo-naczyniowych, ale znajdujących się w grupach wysokiego ryzyka. Pomaga to zapobiegać zawałom, udarom i chorobom naczyniowym,  które rozwijają się wraz ze wzrostem blaszek miażdżycowych w tętnicach.

  • Preparaty na niedociśnienie – co stosować?

    Niedociśnienie to dolegliwość o charakterze przewlekłym, która może dotyczyć zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Pacjenci, u których stwierdza się hipotensję, są stale zmęczeni, zazwyczaj bladzi, odczuwają chłód, mają zimne ręce i stopy. Dotyka ich zwiększona senność i osłabienie oraz omdlenia. Jak sobie radzić z niskim ciśnieniem, które utrudnia funkcjonowanie?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij