×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Kwasy omega-3 mogą chronić przed poronieniem

Najnowsze badanie przeprowadzone przez naukowców z Columbia University Medical Center sugeruje, że kwasy omega-3 zmniejszają prawdopodobieństwo śmierci dziecka w łonie matki, a co za tym idzie mogą zapobiegać poronieniom.

Wspomnianą korelację dostrzeżono na podstawie badań na myszach prowadzonych w kontekście komplikacji ciąży wywołanych działaniem bakterii powszechnie wstępującej w ludzkich ustach – F.nucleatum. Gdy w nich pozostaje, jest niegroźna, ale jeśli przedostanie się do wnętrza organizmu, w tym wypadku do łożyska, może zagrażać zdrowiu i życiu dziecka. Zmiany hormonalne w ciąży mogą prowadzić do powstania stanu zapalnego i krwawienia dziąseł, co z kolei pozwala bakteriom na przeniknięcie do krwiobiegu. Gdy się w nim znajdą, mogą przeniknąć w głąb łożyska, doprowadzając do powstania stanu zapalnego grożącego poronieniem lub urodzeniem martwego dziecka.

Bakteria „w zmowie” z białkiem

Negatywne działanie wspomnianej bakterii było znane naukowcom już wcześniej, dlatego skupili się na rozpoznaniu przyczyn, dla których wywołuje tak groźny stan zapalny w organizmie ciężarnej. W tym celu przeprowadzili badanie na myszach, które zostały zainfekowane bakterią w trzecim trymestrze ciąży. Zgodnie z przewidywaniami ich macice zostały zaatakowane przez szkodliwe drobnoustroje. Jak udało się zauważyć, bakterie wywołały odpowiedź zapalną w komórkach śródbłonka łożyska, co doprowadziło do przedwczesnych porodów.

Stan zapalny pojawiał się wyłącznie w sytuacji, gdy w komórkach śródbłonka występował konkretny typ białka. U ciężarnych myszy, u których go nie stwierdzono, do śmierci płodów dochodziło znacznie rzadziej, co sugeruje, że stan zapalny wywołany przez białko jest szczególnie niebezpieczny w kontekście zdrowia płodu.

Odpowiedź tkwi w kwasach

Po ustanowieniu tego faktu naukowcy wykorzystali komórki hodowlane do ustalenia sposobów zapobieżenia aktywacji tego mechanizmu. Chodziło o znalezienie czynnika przeciwzapalnego, który będzie skuteczny i zarazem bezpieczny dla kobiet w ciąży. Ponieważ suplementy z dodatkiem kwasów omega-3 są szeroko stosowane w redukcji stanu zapalnego w przewlekłych chorobach takich jak choroba serca czy zapalenie stawów, badacze wzięli pod uwagę przetestowanie oleju rybnego bogatego we wspomniane kwasy. Preparaty na jego bazie są zalecane kobietom w ciąży przez wzgląd na ich zdolność do wspomagania rozwoju płodu.

Eksperyment wykazał, że suplementy zawierające olej omega-3 były w stanie hamować rozwój stanu zapalnego u ciężarnych myszy, a co za tym idzie – zredukowały częstotliwość przedwczesnych narodzin, poronień i porodów zakończonych urodzeniem martwego potomstwa.

Rezultaty badania muszą zostać potwierdzone w testach klinicznych u ludzi, by móc mówić o skuteczności tej substancji w profilaktyce poronień. Co więcej, dawki omega-3 zastosowane eksperymencie były znacznie wyższe od tych rekomendowanych do bezpiecznego spożycia ludziom, więc to zagadnienie również musi zostać zbadane przez naukowców.

Omega-3 a przedwczesny poród

O dobroczynnym wpływie kwasów omega-3 na ciążę przekonuje również badanie z 2018 roku przeprowadzone przez naukowców z Cochrane Pregnancy and Childbirth and the South Australian Health and Medical Research Institute (SAHMRI). Jego wyniki pokazały, że spożywanie wspomnianych kwasów ma znaczenie przy zapobieganiu przedwczesnym porodom. Naukowcy przeanalizowali wyniki 70 randomizowanych prób i na tej podstawie byli w stanie sformułować kilka tez. Zwiększenie dziennego spożycia kwasów omega-3 zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu nawet o 42 procent w zależności od tygodnia (między 11 proc. do 37. tygodnia a 40 proc. do 34. tygodnia). Dodatkowo suplementacja kwasów z grupy omega-3 redukuje ryzyko urodzenia dziecka z hipotrofią o 10 procent.

Kwasy dla zdrowia dziecka

Niezależnie od tego, co przyniesie weryfikacja omówionych wyżej badań, kobiety w ciąży powinny przyjmować kwasy omega-3, by zwiększyć szanse na prawidłowy przebieg ciąży i rozwój dziecka. Kwasy omega-3 odpowiadają za prawidłowy wzrost jego mózgu, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegają rozwojowi ADHD, chronią przed rozwojem astmy i alergii, biorą udział w prawidłowym rozwoju wzroku i są niezbędne dla zwiększenia poziomu inteligencji.

Kwasy omega-3 odgrywają szczególną rolę w przypadku wcześniaków, ponieważ wspomagają syntezę surfaktantu, czyli związku chemicznego, którego niedobór wywołuje ostrą niewydolność oddechową u dzieci urodzonych przedwcześnie. Ostra niewydolność oddechowa u wcześniaków grozi śmiercią, więc wszelkie sposoby jej zapobiegania mają kluczową rolę dla ich zdrowia i życia.

Gdzie szukać kwasów omega-3?

Najpopularniejsze w grupie wspomnianych kwasów są kwas alfa-linolenowy, w skrócie ALA, EPA, czyli kwas eikozapentaenowy oraz DHA, czyli kwas dekozaheksaenowy. Ich najbogatszym źródłem są oleje roślinne, ryby i rośliny morskie, w szczególności oleje lniany, rzepakowy i sojowy, ryby takie jak makrela, śledź, łosoś i tuńczyk, a także orzechy włoskie i pestki dyni. Dobrym sposobem na zwiększenie ilości kwasów omega-3 w diecie jest również jedzenie zawierających je suplementów diety i produktów celowo nimi wzbogacanych.

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. Jeewon Garcia-So, Xinwen Zhang, Xiaohua Yang, Mara Roxana Rubinstein, De Yu Mao, Jan Kitajewski, Kang Liu, Yiping W. Han, Omega-3 fatty acids suppress Fusobacterium nucleatum–induced placental inflammation originating from maternal endothelial cells, „JCI Insight”, 2019; 4 (3) DOI: 10.1172/jci.insight.125436.
  2. M Makrides, L Duley, SF Olsen, Fish oil and other prostaglandin precursor supplementation during pregnancy for reducing pre-eclampsia, preterm birth, low birth weight and intrauterine growth restriction, „Cochrane Review”, 2018 DOI: http://dx.doi.org/10.1002/14651858.CD003402.

Podziel się: