Naturalne probiotyki zapobiegają rozwojowi alergii na mleko

Przeszczep bakterii jelitowych od zdrowych niemowląt może zapobiec rozwojowi alergii na mleko u osób nią zagrożonych – takie wnioski płyną z badań na modelu zwierzęcym przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Chicagowskiego w USA.

Leczenie i zapobieganie alergiom pokarmowym inspiruje szereg nowych badań, mających na celu opracowanie sposobu na skuteczne radzenie sobie z tymi często niezwykle dotkliwymi dolegliwościami. Naukowcy z Chicago dostrzegają szansę w przeszczepie konkretnych bakterii jelitowych, których właściwości obniżają ryzyko rozwoju alergii. Badacze wzięli pod lupę alergię na mleko krowie, bazując na wcześniejszych analizach, które dowiodły, że skład mikrobioty dzieci zdrowych i uczulonych na mleko jest różny.

Przeszczep przeciwalergiczny

Bakterie pobrane z jelit zdrowych niemowląt zostały przeszczepione do organizmów myszy, które w tym celu zostały genetycznie uwrażliwione na krowie mleko. Zwierzęta z grupy kontrolnej nie otrzymały przeszczepu lub podano im bakterie z jelit dzieci uczulonych na mleko. Po przeszczepie zwierzętom podawano mleko krowie, by sprawdzić reakcję ich organizmów na alergen.

Jak się okazało, u myszy, które otrzymały bakterie od zdrowych dzieci, nie zaobserwowano żadnej odpowiedzi organizmu na kontakt z krowim mlekiem, a co za tym idzie – nie doszło do żadnej reakcji alergicznej. Z kolei zwierzęta, którym podano drobnoustroje dzieci uczulonych lub które w ogóle nie otrzymały przeszczepu doświadczyły anafilaksji, czyli bardzo groźnej reakcji alergicznej na mleko.

Dobroczynna bakteria

By wyodrębnić bakterie z dziecięcej mikrobioty, które mogą mieć znaczenie w leczeniu alergii, badacze następnie porównali próbki kału od zdrowych i uczulonych niemowląt. Na tej podstawie wyodrębnili szczep bakterii Anaerostipes caccae, który zgodnie z ich badaniami samodzielnie zapobiega rozwojowi alergii na krowie mleko. Z kolei analiza komórek nabłonka jelitowego zwierząt wykazała, że wszczepienie mikrobiomu od zdrowych niemowląt skutkuje modyfikacją aktywności genów, co sugeruje wpływ tej metody na modyfikację układu odpornościowego. To potencjalnie przełomowa informacja dla chorych, którzy mogą liczyć na to, że w toku dalszych badań uda się opracować skuteczną terapię antyalergiczną.

Probiotyki z pieluszki

Naukowcy z Uniwersytetu Chicagowskiego nie są pierwszymi, którzy poszukują źródła probiotyków w dziecięcych jelitach. Naukowcy z West Forest School of Medicine postanowili sprawdzić, czy szczepy probiotyczne pozyskane z kału niemowląt mogłyby zostać użyte w sposób terapeutyczny. Wykorzystanie materiału pochodzącego od najmłodszych dzieci ma związek z faktem, że ich stan zdrowia zazwyczaj jest dobry i nie są one obarczone schorzeniami związanymi z wiekiem dorosłym. By sprawdzić jego właściwości, naukowcy pobrali próbki z pieluch 34 niemowląt cieszących się dobrym zdrowiem i rozpoczęli poszukiwania szczepów bakterii Lactobacillus i Enterococcus. Wyodrębnili 10 szczepów, a pozyskane probiotyki zamienili w suplementy, które następnie przetestowano na myszach oraz ludzkim jelicie, w różnych stężeniach. W obu przypadkach tak stworzony preparat zmodyfikował mikrobiom jelitowy i zwiększył liczbę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Są one niezbędne do utrzymania lub przywrócenia prawidłowego środowiska jelitowego u osób, które przez wzgląd na swoje schorzenia mają ich mniej. Mowa przede wszystkim o chorych na nowotwory, cukrzycę czy doświadczających otyłości.

Roślinna alternatywa dla mleka

Studenci z Politechniki Warszawskiej pracują nad roślinną alternatywą dla mlecznego jogurtu, z którego rezygnują między innymi weganie i osoby, które nie tolerują laktozy. Jogurt ma być możliwie najbliższy mlecznemu pod kątem zawartości wartości odżywczych oraz prozdrowotnych probiotyków i prebiotyków.

Wegańskie jogurty najczęściej bazują na wyciągach z ryżu, soi i mleka kokosowego, co winduje ich ceny – standardowy kubeczek takiego produktu może kosztować nawet ponad 3 złote. Jogurt z prosa ma być zdrową i tańszą alternatywą wobec wspomnianych produktów, ponieważ bazę do jego stworzenia będzie można pozyskać lokalnie.

Na pomysł opracowania go wpadli studenci z Koła Naukowego Biotechnologów „Herbion” działającego przy Politechnice Warszawskiej. Zgodnie z ich założeniami jogurt zawierać oba typy dobroczynnych bakterii – dbające o równowagę flory jelita cienkiego probiotyki oraz stymulujące rozwój prawidłowej flory jelit i odporne na rozkład w wyniku trawienia prebiotyki. Za sprawą naturalnych właściwości prosa wspomniany jogurt ma być również dobrym źródłem cynku, żelaza, fosforu i krzemu, witamin B1 i B2, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jogurt ma być pozbawiony zarówno laktozy, jak i cholesterolu, więc będzie obiektywnie zdrowszą alternatywą również dla zwykłego jogurtu. Co więcej, jak wykazały niektóre badania, proso może obniżać poziom cholesterolu, insuliny i glukozy we krwi.

Studenci pracują nad opracowaniem jogurtu z prosa, bazując na gotowych starterach bakteryjnych, z których można wytwarzać jogurt samodzielnie w domu. W produkcie na pewno znajdą się bakterie Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, jak również inne, które pozwolą na otrzymanie między innymi właściwej konsystencji i smaku jogurtu bez wykorzystania pochodzącej z mleka kazeiny, czyli białka zwierzęcego. Studenci muszą sprawdzić, czy bakterie przyjmą się w napoju stworzonym na bazie prosa i dostosowywać go zgodnie z uzyskanymi efektami. Przy realizacji tego zadania współpracują z Instytutem Biochemii i Biofizyki PAN, wykorzystując znajdujące się w tamtejszym zakładzie Biochemii urządzenie monitorujące przebieg fermentacji.

Pod warunkiem powodzenia prób, na pojawienie się produktu na sklepowych półkach będzie trzeba czekać przynajmniej kilka lat.

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. T. Feehley, C. H. Plunkett, R. Bao i in., Healthy infants harbor intestinal bacteria that protect against food allergy, „Nature Medicine” [online], https://www.nature.com/articles/s41591-018-0324-z, [dostęp:] 16.01.2019. 
  2. Wake Forest Medical Center, Baby poop may be source of beneficial probiotics, “Wake Forest Baptist Health” [online], https://newsroom.wakehealth.edu/News-Releases/2018/08/Baby-poop-may-be-source-of-beneficial-probiotics, [dostęp:] 16.01.2019. 
  3. Politechnika Warszawska, Jogurt z prosa – studencki projekt na miarę czasów, „Politechnika Warszawska” [online], https://www.pw.edu.pl/Badania-i-nauka/Badania-Innowacje-Technologie-BIT-PW/Jogurt-z-prosa-studencki-projekt-na-miare-czasow, [dostęp:] 16.01.2019.

Podziel się: