Gluten - wykluczyć z diety, czy nie?

Obecnie dieta bezglutenowa jest coraz bardziej popularna, według niektórych wręcz modna. Wiąże się to również z bogatszą ofertą produktów, które są od glutenu wolne (gluten free diet; GFD). Ciekawym artykułem związanym z tym zagadnieniem jest publikacja autorstwa Nash i Slutzky zatytułowana "Gluten sensitivity: new epidemic or new myth?"

Terminem „gluten” określa się substancje białkowe (prolaminy) obecne w nasionach zbóż: gliadynę (pochodzącą z pszenicy), sekalinę (z żyta) oraz hordeinę (z jęczmienia) czy aweninę (z owsa). Zrezygnować muszą z niego osoby z rozpoznaną celiakią oraz nadwrażliwością na gluten.  Z medycznego punktu widzenia najczęstszą przyczyną eliminacji glutenu pozostają celiakia i alergia pokarmowa na zboża. Ostatnio wiele kontrowersji budzi natomiast nadwrażliwość na gluten niezwiązana z celiakią (non-celiac gluten sensitivity; NCGS). Przy okazji artykułu nasuwa się pytanie czy samowolne eksperymentowanie z dietą bezglutenową (bez odpowiedniej diagnostyki) jest słuszne?

Jakie są Wasze spostrzeżenia?

Na podstawie:

Gluten sensitivity: new epidemic or new myth?
Nash D.T.1, Slutzky A.R.1.

Proc (Bayl Univ Med Cent). 2014 Oct;27(4):377-8.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus