Czy czekolada i chipsy nasilają objawy trądziku?

Obiegowa opinia mówi, że czekolada i chipsy przyczyniają się do powstawania trądziku, szczególnie u nastolatków. Czy odstawienie tych produktów spożywczych może rzeczywiście przyczynić się do poprawy kondycji cery?

Dermatolodzy niejednokrotnie pochylali się nad problemem trądziku i jego związku ze spożywanymi posiłkami. Już w latach 60. sprawdzano, czy jedzenie czekolady przyczynia się do powstawania pryszczy.

Dwie grupy prowadziły taki sam styl życia, z tymże członkowie pierwszej z nich musieli zjadać trzy batony dziennie, a drugiej w ogóle nie mieli czekolady w jadłospisie. Po miesiącu nastąpiła zmiana. Okazało się, że dieta nie miała wpływu na zmiany skórne.

Badania kliniczne pokazują, że tylko u 5 proc. osób chorych na trądzik występuje zależność pomiędzy niezdrowym jedzeniem a większą liczbą pryszczy. Tłuste potrawy mogą przyczyniać się do wytwarzania przez organizm sebum, ale trądzik ma przede wszystkim podłoże genetyczne.

Jeżeli cierpisz na trądzik nie musisz odstawiać w kąt ulubionych przekąsek. Kilka kostek czekolady nie zaszkodzi. Kluczowe znaczenie ma leczenie dermatologiczne. Zbilansowana dieta może tylko pomóc.


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus