Miód gryczany
Sylwia Stwora

Miód gryczany

Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

Pszczeli wyrób o ostrym, lekko piekącym smaku zawiera w sobie duże ilości rutyny, która dzięki właściwościom oczyszczającym i uszczelniającym ściany naczyń włosowatych, nie tylko chroni układ krążenia, ale także wspomaga gojenie się ran. Dotyczy to zarówno zmian zewnętrznych, jak i wewnętrznych. Stąd też zaleca się go w okresie rekonwalescencji, po operacjach, które wiązały się ze znacznym ubytkiem krwi. Wykazano również pozytywny wpływ regularnego spożywania nektaru w kolorze bursztynu na regenerację tkanki kostnej po złamaniu. Właściwości oczyszczające tego pszczelego produktu wpisują go na listę sprzymierzeńców osób zmagających się z zapaleniem nerek, nieżytami górnych dróg oddechowych czy zapaleniu opłucnej.

Wartością dodaną, wynikającą m.in. z jego zabarwienia (od bursztynowego po ciemnobrązowy przypominający mocną, czarną herbatę), jest bogactwo żelaza, witaminy C oraz białka, które są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm. Stąd warto wykorzystać go w przypadku niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza. Ze względu na dużą zawartość fruktozy, z powodzeniem może być stosowany przez cukrzyków insulinozależnych, np. jako zamiennik cukru.

Spore ilości  magnezu sprawiają, że miód gryczany powinien znaleźć się w diecie w okresie wytężonej aktywności psychicznej i fizycznej (wspomaga pamięć oraz koncentrację). Zalecany jest zatem profesjonalnym sportowcom, osobom bardzo aktywnym fizycznie, dzieciom i młodzieży. Miód gryczany warto spożywać regularnie, gdy zmagamy się z problemami na tle nerwowym, np. przy nerwicach żołądka.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód lipowy

    Miód lipowy należy do grupy najcenniejszych polskich miodów, ponieważ jest trudny w produkcji i bogaty w składniki wszechstronnie poprawiające nasze zdrowie. Warto mieć go w spiżarni zwłaszcza w sezonie przeziębień, ponieważ wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij