Polacy fatalnie się odżywiają

Jeśli mięso to czerwone, z warzyw głównie ziemniaki, a to wszystko doprawione garścią cukru. Z danych GUS wynika, że dieta przeciętnego Polaka przeczy założeniom piramidy żywieniowej.

Słodycze, czerwone mięso oraz produkty o dużej zawartości glukozy i skrobi powinniśmy jeść najrzadziej, jednak w polskim menu jest odwrotnie. Z danych GUS wynika, że ok. połowa warzyw, które zjadamy co miesiąc to ziemniaki. Wśród mięs króluje czerwone, z przewagą wieprzowiny. Miesięcznie spożywamy też średnio 1,5 kg cukru pod różnymi postaciami.

Ryby, produkty pełnoziarniste i warzywa bogate w błonnik, czyli najzdrowsze składniki jadłospisu, są tylko dodatkiem do diety przeciętnego Polaka.


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus