×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Epilepsja, cukrzyca i nadciśnienie — wszechstronna kolendra

Na pierwszy rzut oka można pomylić ją z natką pietruszki, jednak smak i właściwości prozdrowotne kolendry nie pozostawiają wątpliwości co do odmienności obu ziół. Od dawna wiadomo, że składniki zawarte w kolendrze mogą łagodzić napady drgawek epileptycznych, jednak do tej pory naukowcy nie byli w stanie wskazać przyczyn tego stanu rzeczy. Odkrycie badaczy z Uniwersytetu California-Irvine rozwiewa te wątpliwości.

Kolendra a epilepsja

Naukowcy wzięli pod lupę budowę molekularną liści kolendry i odkryli, że jeden z długołańcuchowych aldehydów tłuszczowych w nich zawartych (znany jako dodecenal) aktywuje kanały potasowe odpowiadające za regulację aktywności elektrycznej w mózgu oraz sercu. To z kolei powoduje redukcję drgawek, a co za tym idzie zmniejszenie uciążliwości takich schorzeń jak epilepsja. Do tej pory stosowanie kolendry w tym celu znajdowało potwierdzenie wyłącznie w medycynie tradycyjnej, jednak brak wiedzy o tym, który ze składników rośliny nadaje jej właściwości przeciwdrgawkowych uniemożliwiał wykorzystanie jej przy produkcji nowych leków. 

Zielony oręż w walce z nowotworami i chorobami serca

Wcześniejsze badania mówiły między innymi o przeciwnowotworowych właściwościach kolendry, które ujawniają się podczas gotowania. Jest ona jedną z przypraw, które w procesie przyrządzania dań mięsnych zapobiegają powstawaniu amin heterocyklicznych w ich strukturze. Aminy te znacząco zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory, w szczególności jelita grubego i są obecne przede wszystkim w mięsach poddanych obróbce termicznej.

Kolendra sprzyja również sercu, zapobiegając formowaniu się zakrzepów krwi, co sugerują badania naukowców z Indii. Z kolei badacze z Pakistanu zauważyli, że składniki kolendry pozwalają obniżyć ciśnienie krwi, mobilizując między innymi organizm do wydalania większych ilości soli wraz z moczem.

Kolendra łagodzi ból i zapobiega zmarszczkom

Część badań sugeruje również, że właściwości kolendry pozwalają jej działać jako lek zapobiegający stanowi zapalnemu oraz wykazujący właściwości znieczulające. Przeciwbólowe działanie kolendry miałoby się odbywać w podobny sposób, jak w przypadku leków opioidowych. Wnioski te były jednak formułowane wyłącznie na podstawie badań na myszach, więc jako takie nie są przekładalne na ludzi. 

Kolendra może znaleźć zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym, aczkolwiek badania w tym temacie znajdują się w bardzo wczesnej fazie. To z 2015 r. sugeruje, że wyciąg z jej liści wspomaga ochronę skóry przed promieniowaniem ultrafioletowym będącym jedną z głównych przyczyn powstawania nowotworów skóry, ale też wspiera walkę z widocznymi oznakami jej starzenia, takimi jak zmarszczki. Wiadomo również, że kolendra jest jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu, czyli witaminy A, która również jest odpowiedzialna za zachowanie skóry w dobrej kondycji. Jej spożycie pomaga także zapobiegać schorzeniom wzroku.

Wspomniane wcześniej przeciwzapalne właściwości kolendry wynikają z wysokiej zawartości antyoksydantów w roślinie, co również przekłada się na pomoc w zapobieganiu starzeniu się skóry. Jednak poza tym, badanie wykonane przez naukowców z Michigan State University sugeruje, że przeciwutleniacze zawarte w kolendrze mogą blokować wzrost komórek raka żołądka, jelita, prostaty, piersi czy płuc.

Tę roślinę do swojej diety powinni dodawać także cukrzycy, ponieważ kolendra zwiększa aktywność enzymów regulujących stężenie cukru we krwi, a co za tym idzie obniża ich poziom, działając podobnie jak lek.

Kolendra oczyszcza wodę 

Powszechnie znane są także przeciwgrzybicze i antybakteryjne właściwości kolendry, dzięki którym roślina pomaga zwalczać infekcje. Mowa nie tylko o mniejszych schorzeniach, ale również o źródłach poważnych zakażeń, takich jak Salmonella, czy  bakteriach odpowiedzialnych za zapalenie pęcherza moczowego.

Innym ciekawym benefitem płynącym ze stosowania kolendry jest jej zdolność do zapobiegania kumulacji metali ciężkich w organizmie. Mowa przede wszystkim o miedzi i ołowiu, co może zapobiec zatruciom na tym tle, ale to działanie ma potencjalne znaczenie również w kontekście poszukiwania nowych sposobów oczyszczania wody.

Ściany komórkowe kolendry są zbudowane w sposób umożliwiający pochłanianie metali ciężkich, dzięki czemu mogłyby zastąpić filtry do wody zwłaszcza tam, gdzie, między innymi ze względów ekonomicznych, nie przeprowadza się jej oczyszczania na szeroką skalę.

Kolendra rośnie dziko między innymi w Ameryce Południowej czy Azji, gdzie występują problemy z dostępem do czystej, filtrowanej wody.

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. University of California - Irvine, New study explains the molecular mechanism for the therapeutic effects of cilantro: Herbs, including cilantro, have long been used as folk remedies, "ScienceDaily.com" [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190722132511.htm, [dostęp:] 30.08.2019 r.
  2. R. W. Manville, G. W. Abbott, Cilantro leaf harbors a potent potassium channel–activating anticonvulsant, „The FASEB Journal” 2019; fj.201900485R DOI: 10.1096/fj.201900485R.
  3. R. Raman, Cilantro vs Coriander: What's the Difference? "healthline.com" [online], https://www.healthline.com/nutrition/cilantro-vs-coriander, [dostęp] 30.08.2019 r.
  4. Q. Jabeen, S. Bashir, B. Lyoussi i in., Coriander fruit exhibits gut modulatory, blood pressure lowering and diuretic activities, "Journal of Ethnopharmacology" 2009, Feb 25;122(1):123-30. doi: 10.1016/j.jep.2008.12.016.
  5. H. R. Vasanthi, R. P. Parameswari, Indian Spices for Healthy Heart — An Overview, “Current Cardiology Reviev”, 2010 Nov; 6(4): 274–279. Doi: 10.2174/157340310793566172.
  6. M. Ware, Health benefits of cilantro (coriander) "medicalnewstoday.com" [online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/277627.php, [dostęp:] 30.08.2019 r.

Podziel się: