
Zajady – przyczyny, leczenie domowymi sposobami
U kogo zajady występują najczęściej?
Z zajadami bardzo często zmagają się osoby, które się odchudzają (jedną z przyczyn jest niedobór witaminy B2, C oraz żelaza), przemęczone, żyjące w stresie. W terapii „antyzajadowej” bardzo ważna jest dieta, która przede wszystkim powinna być wzbogacona o witaminy z grupy B (wspomagają również leczenie infekcji o podłożu grzybiczym). Aby leczenie zajadów przebiegło szybciej, ale też – aby zminimalizować ryzyko ich wystąpienia spożywamy groch, fasolę, mięso, szpinak (ze względu na żelazo). W jadłospisie powinny pojawić się ponadto produkty zawierające witaminę C (m.in. brokuły, czerwona papryka, pomidory, cytrusy). Istotny jest także nabiał jak kefiry i jogurty - zawierają żywe kultury bakterii (pomocne w odbudowie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego). Powinno się zrezygnować z dostarczania organizmowi dużej ilości węglowodanów (pożywka dla drożdżaków). Lecząc zajady należy ograniczyć picie kawy (przyczynia się do wypłukiwania składników mineralnych z organizmu) oraz spożywanie słodyczy (cukry proste stanowią doskonałą pożywkę dla drobnoustrojów).
Zajady – przyczyny i objawy
Zajadami nazywamy patologiczne zmiany śluzówek jamy ustnej. Miejscem, w którym się zazwyczaj pojawiają są kąciki ust - tworzą się pęknięcia i nadżerki. Głównymi przyczynami schorzenia są:
- niedobór witamin z grupy B (głównie witaminy B2)
- infekcja bakteryjna (wywołana m.in. przez paciorkowce)
- spadek odporności
- antybiotykoterapia
- otyłość
- zakażenie spowodowane przez drożdżaki
- drażnienie śluzówek wokół jamy ustnej (m.in. przez aparat ortodontyczny)
Do głównych objawów świadczących o zajadach należą wymienione powyżej bolesne pęknięcia (charakterystyczne są pęknięcia linijne) i nadżerki, umiejscowione w obrębie śluzówki kącików ust. Innymi symptomami chorobowymi są m.in.
- pieczenie oraz mrowienie w kącikach ust
- widoczne w kącikach ust zaczerwienienie (świadczy o stanie zapalnym)
Nadżerki, które pojawiają się w kącikach ust, mogą przeistoczyć się w niewielkie blizny w przypadku, gdy zajady nie będą leczone.
Domowy sposób na zajady
Podstawową zasadą w leczeniu zajadów powinno być ukierunkowanie terapii pod względem przyczyny, która wywołuje owe schorzenie. Należy więc, zastosować środki przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, a także suplementację stanów niedoborowych.
Zanim sięgnie się po medykamenty apteczne, warto wypróbować kilka domowych sposobów na zajady.
Pierwszym domowym sposobem na zajady jest czosnek. Charakteryzuje się właściwościami przeciwgrzybicznymi i antybakteryjnymi. Na zmiany chorobowe w obrębie śluzówek można go stosować miejscowo - po roztarciu nałożyć na popękane kąciki ust (trzymać kompres około 15 minut). Drugą możliwością jest zastosowanie czosnku od wewnątrz - dodawanie jego w większej ilości do potraw. Pamiętajmy jednak, aby zachować umiar, czosnek spożywany w nadmiarze może działać szkodliwie, natomiast stosowany miejscowo w dużych ilościach może spowodować podrażnienie.
- Miód
Kolejną rzeczą, która wspomaga leczenie zajadów jest miód. Ma działanie przeciwzapalne, dzięki czemu przyśpiesza proces gojenia zajadów. Należy utrzeć łyżeczkę miodu z 10 kroplami tranu, następnie miksturę nałożyć przed snem na bolesne miejsca i przykryć czystym, jałowym gazikiem (okład trzymać około 15 minut, nie zmywać).
- Aloes
Aloes nie jest tak popularny i szeroko dostępny w każdym domu, ale warto go użyć do leczenia zajadów. Zapobiega m.in. namnażaniu się bakterii oraz przyśpiesza regenerację skóry. Przygotowanie - zmiksować 4 liście aloesu i zalać 400 ml wrzątku. Parzyć przez kilka minut, po czym przecedzić napar i wlać do ciemnej buteleczki. Chore kąciki ust oraz okolice przemywać miksturą kilka razy dziennie.
- Ogórek
Ogórek to kolejny domowy sposób na zajady. W celu pozbycia się dyskomfortu jakim jest ból, który towarzyszy występowaniu zajadów, należy przykładać w chore miejsca plasterek świeżego ogórka. Ponadto warzywo to ma właściwości regeneracyjne i zapobiega namnażaniu się bakterii.
- Oliwa z oliwek
Skuteczne na zajady jest smarowanie ich oliwą z oliwek. W jej składzie znajdują się witaminy (m.in. A, D, E, K), które dobroczynnie działają na skórę. Ponadto regenerację skóry przyśpieszają właściwości natłuszczające i łagodzące oliwy.
- Olej z pestek winogron
Zawiera witaminy z grypy B, tak istotne w leczeniu zajadów. Olej ponadto natłuszczaskórę i ją odżywia.
- Masło
Zajady można również smarować zwykłym masłem, które nie tylko natłuszcza, ale i regeneruje - obecność witaminy A (wspomaga regenerację błon śluzowych), D (łagodzi stany zapalne skóry), E (regeneruje naskórek).
W procesie gojenia zajadów, pomoże przykładanie nasączonego gaziku sokiem z żyworódki, bądź również liścia tej rośliny (wpierw ściągając z niego ochronną błonkę). Okład powinno się trzymać przez 10 - 15 minut. Żyworódka ma działanie bakteriobójcze, regeneracyjne, działa kojąco i nawilżająco na skórę.