Zajady – przyczyny, leczenie domowymi sposobami

Zajady to nie tylko problem natury estetycznej - bolesne, piekące i czerwone pęknięcia umiejscowione w kącikach ust, to dość powszechna przypadłość dotycząca błon śluzowych jamy ustnej. Wywołują ją m.in. grzyby (drożdżaki), infekcje bakteryjne - następuje wysuszenie skóry w obszarze kącików ust (naskórek pęka i pojawia się stan zapalny). Nieleczone zajady mogą utrzymywać się nawet przez kilka tygodni i powodować poważne następstwa.

U kogo zajady występują najczęściej?

Z zajadami bardzo często zmagają się osoby, które się odchudzają (jedną z przyczyn jest niedobór witaminy B2, C oraz żelaza), przemęczone, żyjące w stresie. W terapii „antyzajadowej” bardzo ważna jest dieta, która przede wszystkim powinna być wzbogacona o witaminy z grupy B (wspomagają również leczenie infekcji o podłożu grzybiczym). Aby leczenie zajadów przebiegło szybciej, ale też – aby zminimalizować ryzyko ich wystąpienia spożywamy groch, fasolę, mięso, szpinak (ze względu na żelazo). W jadłospisie powinny pojawić się ponadto produkty zawierające witaminę C (m.in. brokuły, czerwona papryka, pomidory, cytrusy). Istotny jest także nabiał jak kefiry i jogurty - zawierają żywe kultury bakterii (pomocne w odbudowie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego). Powinno się zrezygnować z dostarczania organizmowi dużej ilości węglowodanów (pożywka dla drożdżaków). Lecząc zajady należy ograniczyć picie kawy (przyczynia się do wypłukiwania składników mineralnych z organizmu) oraz spożywanie słodyczy (cukry proste stanowią doskonałą pożywkę dla drobnoustrojów).

Zajady – przyczyny i objawy

Zajadami nazywamy patologiczne zmiany śluzówek jamy ustnej. Miejscem, w którym się zazwyczaj pojawiają są kąciki ust - tworzą się pęknięcia i nadżerki. Głównymi przyczynami schorzenia są:

  • niedobór witamin z grupy B (głównie witaminy B2)
  • infekcja bakteryjna (wywołana m.in. przez paciorkowce)
  • spadek odporności
  • antybiotykoterapia
  • otyłość
  • zakażenie spowodowane przez drożdżaki
  • drażnienie śluzówek wokół jamy ustnej (m.in. przez aparat ortodontyczny)

Do głównych objawów świadczących o zajadach należą wymienione powyżej bolesne pęknięcia (charakterystyczne są pęknięcia linijne) i nadżerki, umiejscowione w obrębie śluzówki kącików ust. Innymi symptomami chorobowymi są m.in.

  • pieczenie oraz mrowienie w kącikach ust
  • widoczne w kącikach ust zaczerwienienie (świadczy o stanie zapalnym)

Nadżerki, które pojawiają się w kącikach ust, mogą przeistoczyć się w niewielkie blizny w przypadku, gdy zajady nie będą leczone.

Domowy sposób na zajady

Podstawową zasadą w leczeniu zajadów powinno być ukierunkowanie terapii pod względem przyczyny, która wywołuje owe schorzenie. Należy więc, zastosować środki przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, a także suplementację stanów niedoborowych.

Zanim sięgnie się po medykamenty apteczne, warto wypróbować kilka domowych sposobów na zajady.

Pierwszym domowym sposobem na zajady jest czosnek. Charakteryzuje się właściwościami przeciwgrzybicznymi i antybakteryjnymi. Na zmiany chorobowe w obrębie śluzówek można go stosować miejscowo - po roztarciu nałożyć na popękane kąciki ust (trzymać kompres około 15 minut). Drugą możliwością jest zastosowanie czosnku od wewnątrz - dodawanie jego w większej ilości do potraw. Pamiętajmy jednak, aby zachować umiar, czosnek spożywany w nadmiarze może działać szkodliwie, natomiast stosowany miejscowo w dużych ilościach może spowodować podrażnienie.

  • Miód

Kolejną rzeczą, która wspomaga leczenie zajadów jest miód. Ma działanie przeciwzapalne, dzięki czemu przyśpiesza proces gojenia zajadów. Należy utrzeć łyżeczkę miodu z 10 kroplami tranu, następnie miksturę nałożyć przed snem na bolesne miejsca i przykryć czystym, jałowym gazikiem (okład trzymać około 15 minut, nie zmywać).

  • Aloes

Aloes nie jest tak popularny i szeroko dostępny w każdym domu, ale warto go użyć do leczenia zajadów. Zapobiega m.in. namnażaniu się bakterii oraz przyśpiesza regenerację skóry. Przygotowanie - zmiksować 4 liście aloesu i zalać 400 ml wrzątku. Parzyć przez kilka minut, po czym przecedzić napar i wlać do ciemnej buteleczki. Chore kąciki ust oraz okolice przemywać miksturą kilka razy dziennie.

  • Ogórek

Ogórek to kolejny domowy sposób na zajady. W celu pozbycia się dyskomfortu jakim jest ból, który towarzyszy występowaniu zajadów, należy przykładać w chore miejsca plasterek świeżego ogórka. Ponadto warzywo to ma właściwości regeneracyjne i zapobiega namnażaniu się bakterii.

  • Oliwa z oliwek

Skuteczne na zajady jest smarowanie ich oliwą z oliwek. W jej składzie znajdują się witaminy (m.in. A, D, E, K), które dobroczynnie działają na skórę. Ponadto regenerację skóry przyśpieszają właściwości natłuszczające i łagodzące oliwy.

  • Olej z pestek winogron

Zawiera witaminy z grypy B, tak istotne w leczeniu zajadów. Olej ponadto natłuszczaskórę i ją odżywia.

  • Masło

Zajady można również smarować zwykłym masłem, które nie tylko natłuszcza, ale i regeneruje - obecność witaminy A (wspomaga regenerację błon śluzowych), D (łagodzi stany zapalne skóry), E (regeneruje naskórek).

W procesie gojenia zajadów, pomoże przykładanie nasączonego gaziku sokiem z żyworódki, bądź również liścia tej rośliny (wpierw ściągając z niego ochronną błonkę). Okład powinno się trzymać przez 10 - 15 minut. Żyworódka ma działanie bakteriobójcze, regeneracyjne, działa kojąco i nawilżająco na skórę.

We wszystkich powyższych zabiegach ważne jest zachowanie higieny (przy zajadach łatwo o ponowne nadkażenia). Myj ręce, nie dotykaj chorych miejsc, nie oblizuj ust. Kompresy mogą być stosowane tylko jednorazowo. W przypadku, gdy domowe sposoby na zajady nie pomagają, należy udać się do lekarza!

Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus