
Raport GUS: wciąż odżywiamy się niezdrowo
Polskie nawyki żywieniowe wciąż nie wpisują się w zasady zdrowej diety. Z grona mięs wciąż zdecydowanie najczęściej wybieramy wieprzowinę – jej spożycie w 2014 roku wyniosło 39 kg na osobę rocznie, czyli niemal tyle samo, ile w roku 2005. W ciągu 9 lat wzrosło również spożycie drobiu, z 23,4 kg do 28,2 kg. Zdecydowanie spadło za to spożycie wołowiny, uznawanej za jedno z najzdrowszych mięs, z 3,9 kg w 2005 roku do zaledwie 1,6 kg w 2014 roku.
W ciągu dekady spadło również spożycie warzyw (ze 110 kg rocznie w 2005 roku do 104 kg w 2014 roku) oraz owoców – w 2005 roku zjadaliśmy ponad 54 kg na osobę, w 2014 o 7 kg mniej.
Zdecydowanie spadło zwłaszcza spożycie ziemniaków, ze 126 do 101 kg obecnie, co jednak nie przełożyło się np. na wyższe spożycie produktów pełnoziarnistych, które również spadło, ze 119 kg w 2005 roku do 106 kg.
Za pozytywny uznać można wzrost spożycia nabiału, ze 173 l w 2005 roku do aż 205 l w 2014 roku, a także malejącą konsumpcję papierosów. W 2005 roku na jednego mieszkańca przypadały średnio 1974 sztuki papierosów, w 2014 – 1315 sztuk.
Źródło: Gazeta Wyborcza