Jajo to doskonały surowiec z natury – przekonuje prof. Tadeusz Trziszka

Profesor Tadeusz Trziszka pełni funkcję prorektora ds. nauki i innowacji na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Kierowany przez niego projekt naukowy OVOCURA polegał na wyodrębnieniu z jajek substancji skutecznych w leczeniu chorób. Pozyskiwana z jaja cystatyna jest skutecznym środkiem w walce z nowotworami, natomiast wyodrębniony kompleks białek – Yolkina, jest nieoceniony przy leczeniu choroby Alzheimera. Jaja, które wykorzystano pochodziły od kur karmionych preparatami bogatymi w substancje pochodzące z alg, będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Profesor przyznaje, że wyniki badań przekroczyły najśmielsze oczekiwania zespołu. Okazało się bowiem, że natura jest zdolna do wszystkiego. Daje życie i chroni życie, również od chorób cywilizacyjnych, które nas dotykają. Zdaniem kierownika projektu, jajo to po prostu doskonały surowiec z natury.

Skutkiem przeprowadzonego projektu naukowego było powstanie 28 patentów, pozwalających na wytworzenie produktów biomedycznych, pomocnych przy leczeniu i zapobieganiu chorobom nowotworowym, schorzeniom centralnego układu nerwowego oraz innych układów organizmu, schorzeniom neurologicznym, stomatologicznym i dermatologicznym. 

Kompleks białek o nazwie Yolkina, wyizolowany w żółtku znajduje zastosowanie w leczeniu chorób związanych z otępieniem umysłowym i zaburzeniami nastroju. Hamuje również rozwój choroby Alzheimera. Kolejny produkt biomedyczny – Cystatyna – wpływa m.in. na leczenie skóry, natomiast fosfolipidy regulują ciśnienie krwi.

Profesor Tadeusz Trziszka podsumowując zakończoną część badawczą projektu komentuje - To była doskonała współpraca naukowców nie tylko z naszego Uniwersytetu Przyrodniczego, ale również z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Pracowały w sumie 233 osoby, także z ponad 20 firm. Wypromowaliśmy 40 doktorantów, opublikowano 120 prac naukowych, a liczba patentów z początkowych 17 wzrosła do 28. Zaprezentowaliśmy nasze wyniki już w 26 krajach.

 Na pytanie dziennikarza PAP, czy jaja pochodzące z tradycyjnych hodowli również mają zastosowanie promedyczne, kierownik projektu potwierdził, że bardzo dużo zależy od warunków hodowli niosek oraz jakości karmy.

Z przeprowadzonych badań wynika, że jedzenie jajek redukuje odkładanie się w organizmie homocydów, odpowiedzialnych za powstawanie chorób metabolicznych.

Kury hodowane na wolnym wybiegu potrafią właściwie uzupełnić swoją dietę, dzięki dostępnej różnorodności roślinnej. Ważna jest także pasza, która powinna być wzbogacona tranem, witaminami oraz świeżo tłoczonym olejem. Zagrożeniem dla zdrowia zwierząt i konsumentów są karmy spleśniałe i zepsute, bogate w szkodliwe składniki.

Prof. Trziszka podsumowuje dotychczasowe wyniki badań w następujący sposób:

- Już Rzymianie mówili, że jajo plus jabłko to podstawa jedzenia, ponieważ w ten sposób dostarcza się organizmowi wszystkich witamin. I tego się warto trzymać.

Źródło: PAP - Nauka w Polsce


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus