Gdy coś leży na wątrobie
Andrzej Skałecki

Gdy coś leży na wątrobie

Wątroba jest największym narządem naszego organizmu. Jej rola w układzie pokarmowym i wydzielniczym jest wielka, jednak bagatelizujemy jej znaczenie, nadmiernie ją obciążając. Niektóre leki, tłuste i obfite jedzenie, alkohol, a nawet woda z wysoką zawartością chloru i metali prowadzą do zaburzeń wątroby. Warto więc wspomóc ją w działaniu, dostarczając naturalnych substancji budulcowych i przyspieszających jej regenerację.

Wątroba to sercowaty narząd, który stanowi ważny element układu pokarmowego i jest ośrodkiem wielofunkcyjnego działania. Zbudowana jest z płatów i widocznych tylko pod mikroskopem zrazików, między którymi znajdują się tętnice, żyły i przewodziki międzyzrazikowe. Te małe struktury pełnią ważną rolę dla funkcjonowania całego organizmu. To w nich bowiem odbywa się proces filtracji krwi – w każdym zraziku mieści się żyła środkowa, zbierająca krew z naczyń włosowatych i oddająca ją do żyły podzrazikowej. Ponadto, w jej wnętrzu zachodzi jeden z ważniejszych procesów metabolicznych – zamiana węglowodanów w łatwo przyswajalną glukozę i glikogen – cukier złożony, który może zostać zamieniony w razie  potrzeby na glukozę. Jeśli wraz z pożywieniem dostarczamy większej ilości węglowodanów, przekraczając tym samym nasze zapotrzebowanie energetyczne, wątroba może przekształcić je w tłuszcz. Ten ważny organ bierze również udział w przemianie białek – proste aminokwasy potrafi zamienić w tłuszcze, magazynuje żelazo i witaminy. Wątroba to także producent przede wszystkim żółci i niektórych białek, np. albuminy i czynników krzepnięcia krwi oraz enzymów.

Gdy wątroba choruje

Wątroba to unikalna, naturalna oczyszczalnia szkodliwych produktów przemiany materii. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z jej detoksykacyjnych właściwości. Wątroba przestaje być wtedy tak efektywna w oczyszczaniu krwi z toksyn, co skutkuje ogólnym obniżeniem szybkości trawienia pokarmów, zaleganiem ich i nadmiernym otłuszczaniem ścian wątroby. Tak obciążona  zaczyna dawać o sobie znać bólem, poczuciem niestrawności i nudnościami, wzdęciami oraz zaparciami.

Wątroba najczęściej jest narażona na zatrucia, pasożyty (np. motylicę wątrobową), infekcje wirusowe (np. WZW typu A, B lub C, cytomegalie) i bakteryjne.

Istnieją również zaburzenia wrodzone, takie jak: zespół Gilberta, niedrożności wewnątrzwątrobowe, hemochromatoza.

Te i inne zaburzenia często prowadzą do różnych rodzajów komplikacji, np: niewydolności wątroby, marskości wątroby, raka, pourazowych ropni i żółtaczki.

Wątroba neutralizuje toksyny pochodzące z alkoholu oraz innych używek: mocnej kawy i herbaty, a nawet nikotyny. Bardzo łatwo jest jednak zaburzyć jej pracę w tej materii, dostarczając wymienionych substancji w nadmiarze lub łącząc je z niewłaściwym i nieodpowiednio zbilansowanym pożywieniem.

Dieta – kluczowa sprawa

Od dawna wiemy, że dostarczanie organizmowi substancji odżywczych z naszych codziennych posiłków to połowa sukcesu w drodze do zdrowia. Jedzenie lekkich, jak najmniej przetworzonych, posiłków o właściwych porach odciąża wątrobę i umożliwia jej prawidłowe wywiązywanie się z zadań oczyszczania oraz właściwej przemiany materii. Dodatkowo dostarczanie witamin i mikroelementów pozwala chronić narządy przed rozmaitymi schorzeniami i poprawić odporność organizmu. Wątrobie najbardziej służy kompleks witamin B, a także wyciągi z ziół działaniu hepatoprotekcyjnym. Jak twierdzi gastrolog prof. Jan Hasik, najlepsze efekty w profilaktyce i leczeniu już zaistniałych dolegliwości dają preparaty zielarskie. Na licznych próbach wątrobowych u pacjentów stosujących wyciągi z ziół udowodniono bowiem, że najlepsze wyniki w poprawie stanu zdrowia  dają wyciągi z karczocha oraz ostropestu plamistego.

Karczoch – bogactwo substancji odżywczych

Ta niepozorna roślina rosnąca naturalnie w południowych Włoszech i Portugalii kryje w sobie wiele ważnych dla wątroby składników.

Oprócz cynaryny, wyciąg z karczocha zawiera także flawonoidy, garbniki, inulinę, enzymy, witaminy (prowitaminę A, niacynę, witaminę C), minerały (wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo). Te i inne biologicznie aktywne składniki sprzyjają produkcji odpowiedniej ilości żółci i trawieniu białek i tłuszczów, zapobiegają rozwojowi zapaleniu woreczka żółciowego, pomocnika wątroby w oczyszczaniu organizmu ze złogów.

Karczoch ma również inną istotną właściwość – pomaga w profilaktyce miażdżycy ze względu na korzystne oddziaływanie na poziom cholesterolu we krwi. Liczne dane naukowe wskazują u 30 proc. badanych, że po zażywaniu preparatów z wyciągiem z karczocha spadło stężenie tłuszczów nasyconych, ale także na trwałe poprawił się metabolizm tłuszczów i obniżyła się ponowna synteza cholesterolu.  

Jadalne pączki kwiatowe karczocha i liście są bogate w cynarynę – bioflawonoid i przeciwutleniacz wiążący wolne rodniki, zapobiegając tym samym uszkodzeniom błon komórkowych wątroby i serca. Ponadto cynaryna działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodów żółciowych, żółciotwórczo, żółciopędnie, przeciwzapalnie i silnie odtruwająco; sprzyja usuwaniu z organizmu złogów, soli i ciężkich metali oraz innych niepożądanych substancji.

Przede wszystkim profilaktyka

Choć pewnych zwyczajów żywieniowych trudno nam się oduczyć i czasem jesteśmy podatni na porywy łakomstwa, powinniśmy pamiętać o zbilansowanej diecie, odpowiednio dobranej do naszych potrzeb, bogatej w witaminy i mikroelementy. To, co spożywamy, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i kondycję. Zdaniem dra Zygmunta Stali, powinniśmy zwrócić szczególna uwagę na to, aby każdy kęs żuć wolno, po to by ułatwić pracę wątrobie i żołądkowi, unikać napojów gazowanych, pikantnych potraw i tłustych mięsnych dań.

Wtenczas już tylko pozostanie nam cieszyć się każdym kęsem, a małe wykroczenia wobec diety nie będą nam dokuczać.

Należy również ograniczyć spożywanie soli, a zastąpić ją ziołami o działaniu stymulującym układ trawienny: imbirem, kozłkiem lekarskim, majerankiem, miętą i dostarczać organizmowi odpowiednią porcję witamin. Wspomóżmy więc naszą wątrobę naturalnymi i bezpiecznymi preparatami roślinnymi, których działanie i skuteczność zostały potwierdzone w licznych badaniach.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Profilaktyka artretyzmu

    Zwyrodnienie stawów to cena, jaką płaci współczesne społeczeństwo za postęp cywilizacyjny związany z wydłużaniem czasu życia. Proces zwyrodnienia narządu ruchu, w tym stawów, związany ze starzeniem się organizmu dotyka w 25-40 procentach przypadków stawów kolanowych i w podobnym stopniu stawów biodrowych. Zmiany degeneracyjne mogą także pojawiać się w kręgosłupie czy w niektórych stawach rąk. Szacuje się, iż na dolegliwości te cierpi ponad 90 procent społeczeństwa powyżej 60. roku życia.

  • Jak nie przytyć w Święta?

    Święta dla wielu z nas są okazją do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Będąc zaproszonym na spotkanie świąteczne, zazwyczaj jesteśmy częstowani wyśmienitymi smakołykami. Trudno odmówić gdy mamy do wyboru świąteczne przysmaki. Jeżeli już dziś myślisz o tym, jak nie przytyć w Święta, przedstawiamy kilka sposobów, by temu zapobiec.

  • Guma ksantanowa (E415) – właściwości i zastosowanie. Czy szkodzi zdrowiu?

    Guma ksantanowa jest ważną substancją dodatkową z grupy emulgatorów i środków zagęszczających, stosowaną w wielu gałęziach przemysłu. Czy powszechność jej użycia powinna nas niepokoić? Czym jest guma ksantanowa, jakie ma właściwości i czy jest dla nas szkodliwa? 

  • Pektyna (E440) – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić ją w domu?

    Pektyna to częsty gość w naszych kuchniach – zwłaszcza wtedy, gdy trwa sezon na przygotowywanie przetworów owocowych. Jest niezbędna do szybkiego nadania odpowiedniej konsystencji domowym konfiturom i dżemom. Czym jest pektyna, jakie ma właściwości i zastosowanie (również niekulinarne) i czy jest dla nas zdrowa? 

  • Cytologia – wskazania do badania cytologicznego. Jak interpretować wyniki cytologii szyjki macicy?

    Cytologia szyjki macicy polega na delikatnym zeskrobaniu komórek z badanego narządu przy pomocy specjalnej szczoteczki oraz zbadaniu pobranego materiału pod kątem karcynogenezy. Cytologia umożliwia wykrycie komórek przedrakowych lub rakowych z tarczy i kanału szyjki macicy, również na etapie przedinwazyjnym. Badanie jest bezbolesne, pacjentka może odczuwać jedynie lekki dyskomfort. Cytologia szyjki macicy powinna być wykonywana regularnie – minimum raz na 3 lata. 

  • W roku 2020 znacznie spadła w Polsce liczba urodzeń. Czy wpływ na to ma pandemia koronawirusa?

    W obliczu niepewnej sytuacji życiowej wiele par postanowiło odłożyć decyzje o posiadaniu dziecka. Globalna pandemia COVID-19 niewątpliwie wpłynęła na tę decyzje, ale nie jest ona jedyną przyczyną spadku liczby narodzin. Jakie inne czynniki mają wpływ na spadek dzietności?

  • Kwasy omega-3 chronią przed astmą dzieci ze specyficznym wariantem genów

    Astma to choroba układu oddechowego, która dotyka prawie 340 mln ludzi na całym świecie. Często rozwija się w dzieciństwie i może powodować ataki, w wyniku których dochodzi do zapalenia płuc i zwężenia dróg oddechowych, powodując trudności w oddychaniu i świszczący oddech. Zespół badaczy ze Szwecji i Wielkiej Brytanii udowodnił, że większe spożycie niektórych rodzajów kwasów tłuszczowych omega-3 może zmniejszyć ryzyko rozwoju astmy u dziecka w okresie dojrzewania. Leki naśladujące działanie kwasów tłuszczowych mogą okazać się przyszłością leczenia astmy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij