Gdy coś leży na wątrobie
Andrzej Skałecki

Gdy coś leży na wątrobie

Wątroba jest największym narządem naszego organizmu. Jej rola w układzie pokarmowym i wydzielniczym jest wielka, jednak bagatelizujemy jej znaczenie, nadmiernie ją obciążając. Niektóre leki, tłuste i obfite jedzenie, alkohol, a nawet woda z wysoką zawartością chloru i metali prowadzą do zaburzeń wątroby. Warto więc wspomóc ją w działaniu, dostarczając naturalnych substancji budulcowych i przyspieszających jej regenerację.

Wątroba to sercowaty narząd, który stanowi ważny element układu pokarmowego i jest ośrodkiem wielofunkcyjnego działania. Zbudowana jest z płatów i widocznych tylko pod mikroskopem zrazików, między którymi znajdują się tętnice, żyły i przewodziki międzyzrazikowe. Te małe struktury pełnią ważną rolę dla funkcjonowania całego organizmu. To w nich bowiem odbywa się proces filtracji krwi – w każdym zraziku mieści się żyła środkowa, zbierająca krew z naczyń włosowatych i oddająca ją do żyły podzrazikowej. Ponadto, w jej wnętrzu zachodzi jeden z ważniejszych procesów metabolicznych – zamiana węglowodanów w łatwo przyswajalną glukozę i glikogen – cukier złożony, który może zostać zamieniony w razie  potrzeby na glukozę. Jeśli wraz z pożywieniem dostarczamy większej ilości węglowodanów, przekraczając tym samym nasze zapotrzebowanie energetyczne, wątroba może przekształcić je w tłuszcz. Ten ważny organ bierze również udział w przemianie białek – proste aminokwasy potrafi zamienić w tłuszcze, magazynuje żelazo i witaminy. Wątroba to także producent przede wszystkim żółci i niektórych białek, np. albuminy i czynników krzepnięcia krwi oraz enzymów.

Gdy wątroba choruje

Wątroba to unikalna, naturalna oczyszczalnia szkodliwych produktów przemiany materii. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z jej detoksykacyjnych właściwości. Wątroba przestaje być wtedy tak efektywna w oczyszczaniu krwi z toksyn, co skutkuje ogólnym obniżeniem szybkości trawienia pokarmów, zaleganiem ich i nadmiernym otłuszczaniem ścian wątroby. Tak obciążona  zaczyna dawać o sobie znać bólem, poczuciem niestrawności i nudnościami, wzdęciami oraz zaparciami.

Wątroba najczęściej jest narażona na zatrucia, pasożyty (np. motylicę wątrobową), infekcje wirusowe (np. WZW typu A, B lub C, cytomegalie) i bakteryjne.

Istnieją również zaburzenia wrodzone, takie jak: zespół Gilberta, niedrożności wewnątrzwątrobowe, hemochromatoza.

Te i inne zaburzenia często prowadzą do różnych rodzajów komplikacji, np: niewydolności wątroby, marskości wątroby, raka, pourazowych ropni i żółtaczki.

Wątroba neutralizuje toksyny pochodzące z alkoholu oraz innych używek: mocnej kawy i herbaty, a nawet nikotyny. Bardzo łatwo jest jednak zaburzyć jej pracę w tej materii, dostarczając wymienionych substancji w nadmiarze lub łącząc je z niewłaściwym i nieodpowiednio zbilansowanym pożywieniem.

Dieta – kluczowa sprawa

Od dawna wiemy, że dostarczanie organizmowi substancji odżywczych z naszych codziennych posiłków to połowa sukcesu w drodze do zdrowia. Jedzenie lekkich, jak najmniej przetworzonych, posiłków o właściwych porach odciąża wątrobę i umożliwia jej prawidłowe wywiązywanie się z zadań oczyszczania oraz właściwej przemiany materii. Dodatkowo dostarczanie witamin i mikroelementów pozwala chronić narządy przed rozmaitymi schorzeniami i poprawić odporność organizmu. Wątrobie najbardziej służy kompleks witamin B, a także wyciągi z ziół działaniu hepatoprotekcyjnym. Jak twierdzi gastrolog prof. Jan Hasik, najlepsze efekty w profilaktyce i leczeniu już zaistniałych dolegliwości dają preparaty zielarskie. Na licznych próbach wątrobowych u pacjentów stosujących wyciągi z ziół udowodniono bowiem, że najlepsze wyniki w poprawie stanu zdrowia  dają wyciągi z karczocha oraz ostropestu plamistego.

Karczoch – bogactwo substancji odżywczych

Ta niepozorna roślina rosnąca naturalnie w południowych Włoszech i Portugalii kryje w sobie wiele ważnych dla wątroby składników.

Oprócz cynaryny, wyciąg z karczocha zawiera także flawonoidy, garbniki, inulinę, enzymy, witaminy (prowitaminę A, niacynę, witaminę C), minerały (wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo). Te i inne biologicznie aktywne składniki sprzyjają produkcji odpowiedniej ilości żółci i trawieniu białek i tłuszczów, zapobiegają rozwojowi zapaleniu woreczka żółciowego, pomocnika wątroby w oczyszczaniu organizmu ze złogów.

Karczoch ma również inną istotną właściwość – pomaga w profilaktyce miażdżycy ze względu na korzystne oddziaływanie na poziom cholesterolu we krwi. Liczne dane naukowe wskazują u 30 proc. badanych, że po zażywaniu preparatów z wyciągiem z karczocha spadło stężenie tłuszczów nasyconych, ale także na trwałe poprawił się metabolizm tłuszczów i obniżyła się ponowna synteza cholesterolu.  

Jadalne pączki kwiatowe karczocha i liście są bogate w cynarynę – bioflawonoid i przeciwutleniacz wiążący wolne rodniki, zapobiegając tym samym uszkodzeniom błon komórkowych wątroby i serca. Ponadto cynaryna działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodów żółciowych, żółciotwórczo, żółciopędnie, przeciwzapalnie i silnie odtruwająco; sprzyja usuwaniu z organizmu złogów, soli i ciężkich metali oraz innych niepożądanych substancji.

Przede wszystkim profilaktyka

Choć pewnych zwyczajów żywieniowych trudno nam się oduczyć i czasem jesteśmy podatni na porywy łakomstwa, powinniśmy pamiętać o zbilansowanej diecie, odpowiednio dobranej do naszych potrzeb, bogatej w witaminy i mikroelementy. To, co spożywamy, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i kondycję. Zdaniem dra Zygmunta Stali, powinniśmy zwrócić szczególna uwagę na to, aby każdy kęs żuć wolno, po to by ułatwić pracę wątrobie i żołądkowi, unikać napojów gazowanych, pikantnych potraw i tłustych mięsnych dań.

Wtenczas już tylko pozostanie nam cieszyć się każdym kęsem, a małe wykroczenia wobec diety nie będą nam dokuczać.

Należy również ograniczyć spożywanie soli, a zastąpić ją ziołami o działaniu stymulującym układ trawienny: imbirem, kozłkiem lekarskim, majerankiem, miętą i dostarczać organizmowi odpowiednią porcję witamin. Wspomóżmy więc naszą wątrobę naturalnymi i bezpiecznymi preparatami roślinnymi, których działanie i skuteczność zostały potwierdzone w licznych badaniach.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Profilaktyka artretyzmu

    Zwyrodnienie stawów to cena, jaką płaci współczesne społeczeństwo za postęp cywilizacyjny związany z wydłużaniem czasu życia. Proces zwyrodnienia narządu ruchu, w tym stawów, związany ze starzeniem się organizmu dotyka w 25-40 procentach przypadków stawów kolanowych i w podobnym stopniu stawów biodrowych. Zmiany degeneracyjne mogą także pojawiać się w kręgosłupie czy w niektórych stawach rąk. Szacuje się, iż na dolegliwości te cierpi ponad 90 procent społeczeństwa powyżej 60. roku życia.

  • Alergia na gluten – fakty i mity. Czym się różni alergia pokarmowa od nietolerancji glutenu?

    Coraz więcej osób przechodzi na dietę bezglutenową. Bez wskazań lekarza, bez potwierdzonej alergii na gluten, profilaktycznie, „dla zdrowia”. Czy gluten faktycznie jest tak niebezpieczny dla zdrowia, jak mogłoby się wydawać? Czy warto z niego rezygnować, jeśli nie stwierdzono u nas żadnej alergii na gluten? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Seler naciowy – wartości odżywcze i właściwości. Dlaczego warto go jeść?

    Seler naciowy to warzywo popularne wśród osób odchudzających się i dbających o zdrowy styl życia, jednak wciąż niedocenione. Łodygi selera naciowego stanowią bogate źródło witamin i składników mineralnych, dostarczają błonnika i należą do produktów o niskim IG. Co jeszcze warto wiedzieć o selerze naciowym? 

  • Zeaksantyna – w jakich produktach można ją znaleźć? Zeaksantyna a zdrowie oczu

    Zeaksantyna to substancja niezbędna dla zdrowia oczu. Na czym polega jej korzystny wpływ na zmysł wzroku? Jak możemy uzupełnić jej poziom, by cieszyć się tymi dobrodziejstwami? Poznajmy właściwości zeaksantyny i sposoby na dostarczenie jej organizmowi. 

  • Terapia genowa – co to jest? W leczeniu jakich chorób można ją wykorzystać?

    Terapia genowa wykorzystuje materiał genetyczny do leczenia lub zapobiegania niektórym chorobom. Chociaż nie jest jeszcze szeroko dostępna, to upatruje się w niej jeden z przyszłych kierunków rozwoju medycyny. Na czym polega? Jakie przypadłości można wyleczyć terapią genową?  

  • Aktywność fizyczna na świeżym powietrzu – co wybrać? Jak zadbać o odpowiednią dawkę ruchu podczas pandemii?

    Aktywność ruchowa na świeżym powietrzu odgrywa istotną rolę w ograniczeniu ryzyka zachorowania na schorzenia przewlekłe dotyczące narządu ruchu czy układu krążenia. Pomaga w zapobieganiu oraz w walce z nadwagą i otyłością, wpływa także korzystnie na zdrowie psychiczne, pomagając redukować stres i napięcie. Wśród form ruchu, które można wykonywać w parku czy lesie znajdują się m.in. jazda na rowerze, bieganie, nordic walking, korzystanie z siłowni plenerowej. Co wybrać, w zależności od wieku, stanu zdrowia i kondycji?

  • Kwas mlekowy – właściwości, zastosowanie, suplementacja. Rola kwasu mlekowego w organizmie

    Kwas mlekowy to organiczny związek chemiczny zaliczany do hydroksykwasów. Powstaje w mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego, znajduje się także w fermentowanych produktach mlecznych i kiszonkach (jest produktem pośrednim w metabolizmie cukru). Kwas mlekowy jest wykorzystywany w medycynie, posiada bowiem właściwości przeciwbakteryjne, alkalizujące, keratolityczne. Pałeczki kwasu mlekowego znajdziemy w probiotykach i probiotykach ginekologicznych, preparatach stosowanych w miejscowym leczeniu brodawek i innych zmian skórnych, a także kosmetykach o działaniu nawilżającym i złuszczającym.

  • Perły Epsteina – przyczyny i leczenie torbieli dziąsłowych u dziecka

    Perły Epsteina to rodzaj torbieli dziąsłowych. Są to niewielkie zmiany o charakterze cyst wypełnione keratyną, które pojawiają się u niemowląt. Lokalizują się na podniebieniu i nie powodują żadnych dolegliwości. Perły Epsteina nie są groźne, jednak łatwo je pomylić z pleśniawkami czy aftami, dlatego też każde zmiany w jamie ustnej dziecka należy skonsultować z pediatrą. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij