Ślina, gruczoły ślinowe

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Otolaryngologia
Dietetyka
Encyklopedia leków Otolaryngologia
Dietetyka

Ślina i gruczoły ślinowe - wydzielana wytwarzana przez gruczoły ślinowe:
- śliniankę podjęzykową,
- śliniankę podżuchwową,
- śliniankę przyuszną.

W ciągu doby wydzielane jest około 1,5 litra śliny. Zetknięcie się pokarmu z błoną śluzową jamy ustnej powoduje wydzielanie śliny (odruch bezwarunkowy).

Skład śliny uzupełniają: woda, białko, mucyna, mocznik, kwas moczowy, cholesterol, amylaza ślinowa, maltaza, lizozym oraz substancje nieorganiczne: sód, potas, wapń, magnez, chlor, fosfor. Wyróżniamy trzy rodzaje śliny:
- surowiczą,
- śluzową,
- surowiczo-śluzową.

Ślina surowicza zawiera alfa-amylazę (ptialina), czyli enzym trawiący wielocukry. Ślina śluzowa zawiera mucyny i glikoproteidy, które ułatwiają połykanie uformowanego kęsa pokarmowego.