Trawienie

Trawienie rozpoczyna się w jamie ustnej. Pokarm jest rozdrabniany i mieszany ze śliną, która zawiera amylazę – enzym rozpoczynający trawienie węglowodanów złożonych.

Z jamy ustnej pokarm jest przesuwany do kolejnego elementu układu trawiennego – żołądka. W żołądku rozpoczyna się trawienie białek oraz tłuszczy. Kolejny etap trawienia odbywa się w jelicie cienkim. W dwunastnicy w obrębie struktury zwanej brodawką Vatera znajdują ujście drogi żółciowe oraz przewód trzustkowy. Żółć emulguje kwasy tłuszczowe ułatwiając ich trawienie. Sok trzustkowy zawiera enzymy: lipazę, amylazę, trypsynę które rozkładają substancje zawarte w pokarmie do związków wchłanialnych przez błonę jelita cienkiego.

Z jelita cienkiego treść pokarmowa trafia do jelita grubego. W jelicie grubym wchłaniana jest woda oraz formowany jest kał wydalany w trakcie defekacji.