Rabarbar – wartości odżywcze, właściwości i przepisy z rabarbarem
Maria Brzegowy

Rabarbar – wartości odżywcze, właściwości i przepisy z rabarbarem

Rabarbar nieodłącznie kojarzy się nam ze smakami lata. Gdy nadchodzi na niego sezon, niejeden z nas kupuje go z zamiarem przygotowania pysznego ciasta drożdżowego lub kompotu z jego dodatkiem. Jakie właściwości posiada rabarbar? Gdzie znalazł swoje zastosowanie i kto może, a kto nie powinien po niego sięgać? 

Rabarbar – charakterystyka, uprawa, odmiany 

Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum L.) należy do rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Spotykany jest również pod innymi nazwami, między innymi: rzewień zwyczajny, rzewień ogrodowy lub rabarbar zwyczajny. Roślina ta pochodzi z Azji Środkowej i wyróżnić możemy około 60 różnych jej gatunków. Część z nich to polskie, zalecane do uprawy odmiany, do których zalicza się: Przodownik Europy, Wczesny Hosera, Wiśniowy, Karpow Lipskiego, Przeworski, Purpurat, Sutton, Olbrzym Amerykański oraz Malinowy. Ponadto znanych jest wiele innych odmian, które sadzone są między innymi w krajach Europy Zachodniej.

Rabarbar może być uprawiany na terenie całego kraju, ale najwięcej sadzi się go w województwie świętokrzyskim, lubelskim, mazowieckiem i małopolskim. Ma małe wymagania termiczne, jest odporny na mróz, ale potrzebuje odpowiedniego nawodnienia. Roślina odznacza się długimi liśćmi i grubymi ogonkami liściowymi o charakterystycznym zabarwieniu i słodkim smaku. 

Rabarbar to owoc czy warzywo? 

Ze względu na to, iż rabarbar wykorzystywany jest głównie do dań na słodko, w tym ciast albo kompotów, często traktowany jest jako owoc. Jednak z biologicznego punktu widzenia rabarbar (rzewień zwyczajny) klasyfikowany jest jako warzywo. Jedyny wyjątek stanowią Stany Zjednoczone, gdzie rabarbar zaliczony jest do owoców. 

Rabarbar – wartości odżywcze, witaminy, kcal, IG 

Rabarbar to warzywo niskokaloryczne – 100 g tego produktu dostarcza jedyne 15 kcal, a także 0,5 g białka, 0,1 g tłuszczu oraz 4,6 g węglowodanów. Jest także źródłem witaminy C, witaminy A oraz witamin z grupy B. Może również uzupełnić naszą dietę w pewną ilość składników mineralnych, takich jak potas, żelazo czy wapń. Dodatkowo jest źródłem kwasów organicznych: jabłkowego, cytrynowego, bursztynowego i szczawiowego, a także karotenu. Rabarbar ma niski indeks glikemiczny

Wśród ważnych biologicznie związków znajdujących się w rabarbarze wymienia się także: antrachinony, flawonole, antocyjany czy stilbeny (resweratrol). 

Właściwości rabarbaru 

Rabarbar charakteryzuje się właściwościami przeczyszczającymi, przeciwzapalnymi, a ze względu na dużą zawartość fitoestrogenów może w pewnym stopniu przyczynić się do łagodzenia nieprzyjemnych objawów menopauzy. Ponadto można spotkać się z opinią, iż rabarbar jest warzywem przyjaznym dla serca – korzystnie wpływa na profil lipidowy, a tym samym na układ sercowo-naczyniowy. 

Korzeń rzewienia w tradycyjnej medycynie stosowany jest na zaparcia ze względu na zawarte w nim związki – antrachinony – które wywołują efekt przeczyszczający. Z tego względu jest on składnikiem preparatów na zaparcia

Czy rabarbar jest zdrowy? 

Rabarbar to roślina, w której do spożycia nadają się tylko ogonki liściowe, natomiast „blaszki” zawierają zbyt dużo szczawianów i innych związków organicznych, które mogą wywołać nawet zatrucia. Nie oznacza to jednak, że nie należy zjadać tych części rabarbaru. W okresie sezonowym warto korzystać z jego dobrodziejstw w rozsądnych ilościach – o ile nie ma do tego przeciwwskazań.  

Przeciwwskazania do spożywania rabarbaru  

Ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego rabarbar nie powinien być jedzony przez osoby zmagające się z kamieniami nerkowymi lub reumatyzmem. Kwas szczawiowy łączy się z wapniem w przewodzie pokarmowym, przez co tworzą się nierozpuszczalne szczawiany wapnia, które mogą doprowadzić do niedoboru tego pierwiastka. Dlatego spożywając rabarbar, warto zwrócić uwagę na podaż wapnia w diecie, aby zrównoważyć niekorzystne działanie szczawianów

Dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta w kamicy nerkowej.

Kiedy jeszcze należy go unikać? Rabarbaru nie poleca się osobom chorującym na choroby zapalne jelit, dnę moczanową oraz osteoporozę. 

Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny ograniczyć spożycie rabarbaru, gdyż w dużej ilości może spowodować to efekt przeczyszczający. Jeżeli spożywany jest w rozsądnych ilościach (np. w cieście drożdżowym), nie powinien jednak stanowić zagrożenia. Umiarkowane spożycie ogonków liściowych – nawet przez kilka tygodni – nie działa też negatywnie na organizm dziecka. Ze względu na bezpieczeństwo nie należy go jednak podawać dzieciom poniżej 1. roku życia.  

Uczulenie na rabarbar występuje rzadko i jest głównie związane z uczuleniem na nikiel.  

Rabarbar – na co zwracać uwagę przy zakupie? Jak go przechowywać?  

Przy wyborze rabarbaru w sklepie należy zwrócić uwagę na jego kolor. Powinien być on intensywny, bez niepożądanych zmian i śluzu na łodydze. Liście muszą być świeże, co świadczy o dobrej jakości rabarbaru, jednak ich nie należy zjadać. Rabarbar można przechowywać w lodówce przez około tydzień np. w papierowej torebce. Dobrym sposobem na przedłużenie trwałości rabarbaru jest również jego mrożenie. W tym przypadku łodygi kroimy, odcinamy końce i umieszczamy w specjalnych woreczkach do mrożenia.  

Rabarbar jest głównie znany z kompotów lub ciast. Przed użyciem należy go umyć, obrać i pokroić, aby zmniejszyć zawartość kwasu szczawiowego. Ponadto rabarbar wykorzystywany jest do różnego typu przetworów. W domu można przyrządzić z niego zupy, kompoty, dżemy czy konfitury. 

Zdrowe przepisy z rabarbarem   

Kompot rabarbarowy z jabłkiem i miętą 

Wodę zagotuj w garnku, dodaj obrane i pokrojone na kawałki jabłko i rabarbar, dopraw wanilią i niewielką ilością cukru, a następnie całość zagotuj. Po chwili dodaj miętę i gotuj przez ok. 2–3 minuty, aż owoce będą miękkie. Kompot przelej do dzbanka, dodaj kilka kawałków ugotowanych owoców i udekoruj świeżą miętą. 

Muffinki rabarbarowe 

Do miski wrzuć ok. 200 g twarogu, jajko, startą wanilię i odrobinę cukru. Rozgnieć dokładnie widelcem, dodaj łyżkę mąki i całość wymieszaj. W międzyczasie kilka łodyg rabarbaru umyj, osusz i pokrój na kawałeczki. Piekarnik nagrzej do 180℃, a formę na muffiny wyłóż papilotkami. W jednej misce wymieszaj ok. ½ szklanki oleju, ½ szklanki mleka i 2 jajka, a w drugiej 1 i ½ szklanki mąki razem z ½ szklanki cukru i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Zawartość obydwu misek połącz, dodając pod koniec rabarbar. W razie potrzeby ciasto zagęść mąką lub rozrzedź mlekiem. Do papilotek wyłóż część ciasta, na środek dodaj porcję nadzienia serowego. Przykryj resztą ciasta i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez około 25 minut.  

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Miód manuka – właściwości i zastosowanie

    Ostatnimi czasy coraz intensywniej obserwowany jest wzrost zainteresowania naturalnymi metodami leczenia różnorodnych schorzeń – apiterapia jest jedną z nich. To praktyka wykorzystująca produkty pszczele podczas procesu leczenia. W apiterapii stosuje się miód, ale również wosk, kit pszczeli czy zasklep miodowy. Ze względu na swoje specyficzne właściwości, miód manuka jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów stosowanych w apiterapii. Dlaczego? Dowiedz się więcej w poniższym artykule. 

  • Pigwa – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i przepisy

    Pigwa jest owocem, który wykorzystuje się przy problemach trawiennych i przeziębieniu. Stosuje się ją także na poprawę apetytu. Jej dojrzałe owoce nie nadają się do spożywania na surowo, ale doskonale sprawdzają się w przetworach (konfitury, nalewki czy syropy z pigwy). Jakie inne właściwości zdrowotne mają owoce pigwy? 

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Fitoestrogeny – czym są, gdzie występują i jak działają?

    Fitoestrogeny to grupa ponad 300 biologicznie aktywnych związków występujących w roślinach. W organizmie ludzkim pełnią nieprzebrane ilości ról, mogą wpływać na setki procesów o szerokim spektrum oddziaływania. Co to są fitoestrogeny, gdzie występują i jak działają? 

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij