Odchudzasz się? Zadbaj o skórę!
Katarzyna Kuśmierska

Odchudzasz się? Zadbaj o skórę!

Rozpoczynając walkę ze zbędnymi kilogramami, zazwyczaj nie myślisz o swojej skórze. Masz przed oczami siebie w nowej wersji, ubraną w obcisłą sukienkę lub w wystrzałowy kostium kąpielowy. Często jednak gdy waga spada, stan skóry pozostawia wiele do życzenia — jest obwisła, szara, sucha i szorstka. Co zrobić, aby tego uniknąć?

Stosuj dietę o odpowiedniej kaloryczności

Zdrowe odchudzanie to takie, gdzie utrata wagi nie powinna być większa niż 0,5 kg do 1 kg tygodniowo. Zbyt szybki proces utraty wagi nie pozwala skórze na adaptację do nowych warunków i staje się ona obwisła. Dlaczego tak jest? Wyjaśnia to budowa naszej skóry. Tłuszcz gromadzi się w tkance podskórnej, w przestrzeniach pomiędzy włóknami kolagenowymi i sprężystymi. Im tłuszczu więcej, tym bardziej rozciągają się wcześniej wspomniane włókna, a także naczynia i nerwy, które również znajdują się w tkance podskórnej. Gdy proces odwracamy, czyli ilość tkanki tłuszczowej się zmniejsza, wszystkie rozciągnięte części skóry muszą wrócić z powrotem na swoje miejsce – a do tego potrzebny jest czas. Komórki tkanki tłuszczowej mają zdolność zwiększania swojej średnicy, mogą stać się nawet 20 razy większe! Zapomnij więc o głodówkach, jeśli chcesz cieszyć się jędrną i elastyczną skórą.

Włącz do diety produkty bogate w witaminy, minerały oraz kwasy omega-3

Skóra, podobnie jak cały organizm, potrzebuje dla dobrej kondycji wielu witamin oraz minerałów. Najważniejsze podczas odchudzania (i nie tylko) są witaminy z grupy B, witamina A, C i E oraz żelazo, selen, a także nieocenione kwasy omega-3.

Witaminy A, C i E mają działanie antyoksydacyjne, czyli usuwają nadmiar wolnych rodników. Podczas odchudzania do organizmu uwalniają się toksyczne substancje, które dotychczas zmagazynowane były w tkance tłuszczowej. Przeciwutleniacze powodują szybszą regenerację komórek ciała oraz sprawiają, że skóra jest w lepszej kondycji. Dodatkowo witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu. Kolagen to białko, które jest głównym budulcem skóry, ale także zapewnia jej  elastyczność.

Witaminy A oraz C znajdziesz przede wszystkim w owocach i warzywach o intensywnym zabarwieniu, jak np. morele, dynia, marchew, sałata oraz natka pietruszki, szpinak, owoce dzikiej róży czy maliny. Natomiast produkty bogate w witaminę E to między innymi: oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy, rzepakowy) oraz migdały i orzechy laskowe. 

W przypadku witamin z grupy B ważną rolę odgrywa kwas pantotenowy, czyli witamina B5. Przyczynia się ona do utrzymania jędrnej i elastycznej skóry oraz wspomaga podziały i strukturę naskórka. Znajdziemy ją między innymi w drożdżach, razowym chlebie, roślinach strączkowych, mleku czy jajach. 

Selen, razem z witaminą E, wpływa na spowolnienie procesu starzenia się tkanek. Występuje w produktach zbożowych z pełnego przemiału, tłustych rybach morskich, niektórych warzywach oraz w orzechach brazylijskich. 

Prawidłowe dotlenienie skóry zapewnia odpowiedni poziom żelaza. Bogatym źródłem tego mikroskładnika są: podroby, mięso, ryby oraz glony morskie i algi. 

Znaczenie kwasów omega-3 jest bardzo istotne ze względu na zdolność zatrzymywania wody w naskórku. Niedobór kwasów tłuszczowych nienasyconych objawia się przesuszeniem skóry. Bogate źródło kwasów omega-3 stanowią oleje: rzepakowy, lniany oraz ryby morskie.

Powiązane produkty

Pij odpowiednią ilość wody

Woda jest najważniejszym, niezbędnym do życia składnikiem organizmu. Stanowi 60-70 proc. masy ciała. Niemal 20 proc. wody obecnej w organizmie znajduje się w skórze.

Jeśli organizm nie otrzyma odpowiedniej ilości płynów w ciągu doby, przestawia się na tryb racjonowania, aby chronić najważniejsze narządy, takie jak mózg, serce, płuca, wątroba czy nerki. Skóra w tym momencie jest „mniej ważna” i nie dostaje swojej porcji wody, a co za tym idzie, staje się szorstka, sucha, odwodniona i może pojawić się uczucie „ściągania” i pieczenia. Aby uniknąć takiego stanu, wypijaj 1,5-2 litry płynów dziennie (najlepiej wody), a podczas upałów czy wysiłku fizycznego odpowiednio więcej. 

Nie zapominaj o aktywności fizycznej

Odpowiednie ćwiczenia fizyczne dotleniają skórę, a także poprawiają krążenie krwi. Skóra staje się bardziej napięta, ujędrniona i znacznie poprawia się jej koloryt. Szybkie odchudzanie bez treningu może powodować utratę jędrności skóry, która zaczyna nieestetycznie „zwisać”. Najlepiej połącz trening siłowy z treningiem wytrzymałościowym. 

Trening siłowy korzystnie wpływa na napięcie i wygładzenie skóry oraz pomaga w produkcji kolagenu. Pobudza też fibroblasty, które wpływają na syntezę białek odpowiedzialnych za elastyczność skóry. Ponadto regularny trening siłowy pomaga w redukcji cellulitu, zwiększa przepływ krwi w tkankach skóry, co powoduje jej dotlenienie, odżywienie i poprawę wyglądu. 

Trening wytrzymałościowy, szczególnie ten na świeżym powietrzu, polepsza krążenie krwi, a co za tym idzie, powoduje lepsze usuwanie metabolitów i toksyn z organizmu. Skóra jest dotleniona i uelastyczniona — wygląda jaśniej i promienniej.

Pielęgnuj odpowiednio swoją skórę

W codziennej pielęgnacji zwracaj szczególną uwagę na obszary, w których jest zazwyczaj zgromadzone najwięcej tkanki tłuszczowej: ramiona, brzuch, biodra, uda i pośladki. Raz w tygodniu wykonaj peeling całego ciała, szczególną uwagę zwracając na miejsca, gdzie ubyło ci najwięcej centymetrów, a skóra jest wiotka i cienka. Możesz użyć peelingu z dodatkiem zmielonej kawy (kofeina dobrze wpływa na naskórek) lub peelingu cukrowego, który ma świetne działanie wygładzające.

Pod koniec każdej kąpieli polewaj ciało raz ciepłą, a raz zimną wodą — taki prysznic świetnie wpływa na poprawę krążenia krwi i regenerację skóry. 

Po peelingu wmasuj w skórę ujędrniający krem. Warto użyć kosmetyku z liposomami, które mają zdolność przenikania przez naskórek i będą w stanie wprowadzić pożądane składniki kremu do głębszych warstw. Regularne masaże odchudzające, wykonywane najlepiej rano i wieczorem, dadzą efekt uelastycznienia i napięcia skóry, a także ułatwią wnikanie kosmetyków w skórę. Masaże możesz wykonywać szczotką, rolką do masażu  lub rękawicą z sizalu. W produktach do pielęgnacji szukaj takich składników jak: 

  • kofeina — zwiększa aktywność enzymu lipazy odpowiedzialnego za rozkład trójglicerydów do wolnych kwasów tłuszczowych, co umożliwia komórkom ich wykorzystywanie w procesach 
  • l-karnityna — pobudzając przepływ limfy, bierze udział w transporcie wolnych kwasów tłuszczowych do wnętrza komórek, co ma istotne znaczenie w procesie spalania tkanki tłuszczowej, wspomaga usuwanie ubocznych produktów przemiany materii, przyśpiesza metabolizm;
  • retinol — pobudza syntezę kolagenu, a tym samym zwiększanie grubości skóry, dzięki czemu cellulitowe grudki są mniej widoczne;
  • algi — zawierają jod, który stymuluje aktywność lipazy, a tym samym skutecznie rozkłada tkankę tłuszczową;
  • wyciąg z bluszczu — zawiera duże ilości flawonoidów, wpływa pozytywnie na mikrokrążenie, przyspiesza metabolizm komórkowy oraz reguluje odpływ limfy z tkanki tłuszczowej, w widoczny sposób wygładza skórę. 

Masaż odchudzający zwiększa przepływ limfy, co sprawia, że pomaga w pozbyciu się wody nagromadzonej w organizmie. 

Pamiętaj, że dzięki bodźcom zewnętrznym skóra jest bardziej dotleniona i ukrwiona. To sprawia, że produkuje więcej włókien kolagenowych, które odpowiadają za jej dobry wygląd i kondycję.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij