O produkcie
Pokaż wszystkie produkty linii HiPP Kaszki marki HiPP
Producent
HiPP Polska Sp. z o.o.ul. Giełdowa 1
01-211 Warszawa
Opis
HiPP BIO, kaszka jaglana z ryżem i kukurydzą to środek spożywczy przeznaczony dla dzieci i niemowląt, które ukończyły 4. miesiąc życia. zawiera starannie wyselekcjonowane bezglutenowe zboża (proso, ryż, kukurydza) oraz, zgodnie z obowiązującymi przepisami, witaminę B1 istotną dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Kaszka nie zawiera dodatku cukru i aromatów, została zapakowana w opakowanie wykonane z surowca wtórnego, przyjazne dla środowiska.
Skład
Pełnoziarnista mąka jaglana* 36%, grysik ryżowy* 34%, mąka kukurydziana* 30%, witamina B1
*z rolnictwa ekologicznego.
Wartości odżywcze | w 100 g proszku | w przygotowanej porcji |
Wartość energetyczna | 1652 kJ / 390 kcal | 753 kJ / 179 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 2,0 g | 5,1 g |
kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 1,6 g |
Węglowodany, w tym: | 81,7 g | 28,5 g |
cukry** | 0,7 g | 10,6 g |
Błonnik | 3,0 g | 1,2 g |
Białko | 9,7 g | 4,1 g |
Sól*** | <0,05 g | 0,08 g |
Sód**** | <0,02 g | 0,03 g |
Tiamina (B1) | 1,4 mg (280% RWS*) | 0,39 mg (78% RWS*) |
*%RWS — Referencyjna Wartość Spożycia
**zawiera naturalnie występujące cukry
*** zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Wartości odżywcze w porcji mogą się różnić w zależności od sposobu przygotowania.
Standardowy sposób przygotowania na porcję: 22 g kaszki HiPP + 18,8 g mleka HiPP COMBIOTIK + 200 ml wody
Masa netto
200 g
Przeznaczenie
Środek spożywczy dla dzieci i niemowląt powyżej 4. miesiąca życia.
Sposób użycia
Z mlekiem modyfikowanym lub mlekiem HA (22 g kaszki + 18,8 mleka modyfikowanego + 200 ml wody):
- zagotować 200 ml wody i ostudzić do temperatury ok. 50°C*,
- do miseczki wsypać 18,8 g mleka modyfikowanego oraz 22 g (3-4 łyżki stołowe) kaszki, dodać przestudzoną wodę i zamieszać,
- pozostawić na ok. 1 min do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji,
- przed podaniem sprawdzić temperaturę dania.
Jako bezmleczna kaszka zbożowa z owocami:
- zagotować 100 ml wody i ostudzić do temperatury ok. 50°C*,
- wsypać do miseczki 2 łyżki stołowe (11 g) kaszki, dodaj ostudzoną wodę i zamieszać,
- dodaj 3/4 słoiczka (ok. 95 g) dowolnych owoców HiPP BIO oraz łyżeczkę oleju rzepakowego HiPP BIO i pozostawić do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- przed podaniem sprawdzić temperaturę kaszki.
* Aby uzyskać odpowiednia konsystencję, nie używać do przygotowania kaszki zbyt gorącej wody.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Dla zdrowia dziecka ważne jest przestrzeganie zaleceń dotyczących przygotowania, które znajdują się na opakowaniu produktu.
Jedzenie należy zawsze przygotowywać świeże. Nie należy odgrzewać i podawać resztek posiłku, które jadło dziecko.
Nie podgrzewaj kaszki w kuchence mikrofalowej, ze względu na ryzyko poparzenia.
Należy zwrócić uwagę na zbilansowaną dietę, zdrowy tryb życia i dokładną pielęgnację jamy ustnej już od pierwszego ząbka dziecka.
Komponując jadłospis kierować się zasadami zdrowego żywienia i rekomendacją lekarza.
Cechy produktu
- Płeć
- Zalecenia żywieniowe
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Główny składnik
- Pora stosowania
- Sposób aplikacji