Kosmetyki z algami. Na co zwrócić uwagę?
Magdalena Wierucka-Rybak

Kosmetyki z algami. Na co zwrócić uwagę?

Woda morska, sól morska, błoto a także glinki, to bogactwo naturalnych surowców kosmetycznych. Dary morza są wykorzystywane w kosmetologii, w szczególności w zabiegach definiowanych słowem thalassoterapiia. Są cenione ze względu na swoje dobroczynne lecznicze i kosmetyczne właściwości. Innym darem morza są algi. Algi, a właściwie glony, to szeroka roślinność morska, będąca źródłem drogocennych makro i mikroelementów. Od dawna są wykorzystywane przez człowieka jako surowiec farmaceutyczny i dietetyczny. To właśnie one podbiły również rynek kosmetologiczny. Wykorzystywane w preparatach do pielęgnacji domowej jak i w kosmetyce profesjonalnej oraz rytuałach spa.

Klasyfikacja glonów

Glony (łac. Algae, gr. Phykos) należą do grupy plechowatych, występujących w środowisku wodnym i miejscach wilgotnych. Znajdziemy je w wodach słodkich jak i słonych, chłodnych oraz ciepłych. Są zaliczane do królestwa Protista, a na Ziemi pojawiły się już ok. 1.5 biliona lat temu. Charakteryzują się wieloraką budową morfologiczną. Algi występują jako organizmy jednokomórkowe tj. plankton, mikroskopijnej wielkości, jak i wielokomórkowe osiągające olbrzymie rozmiary, kształtem przypominajże zarośla lub krzaki. Mogą one być przytwierdzone do podłoża, lub swobodnie przemieszczać się w toni wodnej.

Występują trzy główne grupy alg klasyfikowane ze względu na obecność pigmentów nadających im kolor: brunatnice, krasnorosty oraz zielenice. Klasyfikacja ta nie obejmuje cyjanofitów, czyli sinic o barwie zielono-niebieskiej, zaliczanych do priokariotów.

Substancje aktywne

Analiza chemiczna alg wykazała, że rośliny te mają zdolność wchłaniania składników mineralnych, które występują w wodzie. Ponieważ woda mórz i oceanów jest w nie bogata, dlatego glony są obfitym ich źródłem. Ponadto wszystkie mikro i makro elementy występują w postaci związków metaloorganicznych, dlatego też są łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka i nie tylko. Wśród nich możemy znaleźć: cynk, brom, fluor, fosfor, magnez, miedź, mangan, potas, wapń i żelazo. Pełnią one ważną rolę umożliwiającą utrzymanie homeostazy skóry. Uczestniczą m.in. w ochronie naskórka, w procesie melanogenezy , wpływają na procesy regeneracyjne, na gospodarkę wodno-elektrolitową i bilans osmotyczny oraz  zmniejszają reakcje wolnorodnikowe. W szczególności nasycone są one w jod, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Ponieważ biomasa alg akumuluje pierwiastki biogenne i metale lekkie, dlatego makrohodowle mogą dostarczać ekstraktów glonowych, które można stosować w kosmetologii i przemyśle farmaceutycznym o specyficznym składzie chemicznym. Dla przykładu makroalgi, np. z rodzaju Ulva i Cladophora, są zdolne do akumulacji dużych ilości wapnia i magnezu. Pierwiastki te wykorzystywane są w kosmetykach do pielęgnacji skóry suchej.

Algi obfitują w witaminy, cenione z punktu kosmetycznego. Wśród nich wyróżnić możemy witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12), uczestniczące w metabolizmie tłuszczy i białek, witaminę K uczestniczącą w procesie krzepnięcia, D niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania gospodarki wapniowo-fosforanowej. Ponadto nasycone są w przeciwwolnorodnikowe, stymulujące odnowę komórkową i wpływającą na regenerację włókien podporowych skóry witaminę E i C. W niektórych algach witamina A występuje ponad dwudziestokrotnie w większej ilości niż w marchwi. Retinol znany jest ze swoich właściwości przeciwzmarszczkowych, wykorzystywanych w kosmetykach pielęgnacyjnych dla skóry dojrzałej. W skład chemiczny alg wchodzą ponadto polifenole o właściwościach przeciwwolnorodnikowych i przeciwzapalnych, fitoestrogeny naśladujących żeńskie hormony płciowe,  mukopolisacharydy ( kwas hialuronowy i siarczan chondroityny) o właściwościach nawilżających, czy NNKT biorących udział w syntezie ceramidów, wpływających na prawidłowe funkcjonowanie bariery lipidowej naskórka. Lipidy tj. kwas arachidonowy, eikozapantaenowy, linolowy i gamma-linolenowy, spełniają istotną rolę w ochronie naskórka. W skład biomasy alg wchodzą także białka. Wśród aminokwasów, będących składnikiem budulcowym dla komórek, a także występujących w NMF (natural moisturizing factor) wpływającego na prawidłowe nawilżenie, wyróżnić można alaninę, asparginę, glicynę, lizynę, serynę. Ponadto aminokwas prolina jest niezbędnym w produkcji kolagenu. Na szczególna uwagę zasługuje białko aosaina. Glony bogate w ten związek zapobiegają destrukcji włókien elastylowych. Ponadto w algach występują także bakteriostatycznie węglowodany. Wśród nich wyróżnić możemy sorbitol i mannitol o właściwości bakteriobójczych. Wykorzystywane są one także w kosmetykach przeciwłojotokowych. Do innych węglowodanów, w które bogate są glony zaliczyć można kwas alginowy służący do zagęszczania kosmetyku, a także laminarynę i fukoidynę o właściwościach wyszczuplających i  antycellulitowych.

Zastosowanie alg w kosmetologii

  • Kosmetyki dla cery problematycznej

Algi dzięki zawartości wielu cennych substancji aktywnych znalazły zastosowanie w pielęgnacji różnego typu cery a także i ciała. Wykazują one właściwości oczyszczające skórę oraz mają zdolność wchłaniania łoju. Dlatego preparaty z algami stosuje się w leczeniu schorzeń dermatologicznych, takich jak trądzik pospolity czy łojotokowe zapalenie skóry. W przypadku skóry problematycznej regulują wydzielanie sebum a także zmniejszają przetłuszczanie się skóry. Ponadto ograniczają tworzenie się wykwitu pierwotnego, jakim jest zaskórnik, i rozwój zmian wtórnych. Wybierając kosmetyk na bazie alg, przeznaczony do pielęgnacji skóry tłustej z niedoskonałościami, warto wybrać ten bogaty w omawiany sorbitol i mannitol. Alkohole cukrowe regulują pracę gruczołów łojowych i hamują rozwój bakterii, zmniejszając tym samym skłonność do powstawania ropnych zmian skórnych.  Przykładową algą stosowana do walki z trądzikiem pospolitym jest alga Laminaria Digitala - brązowa jadalna alga.

  • Skóra sucha

W przypadku pielęgnacji skóry suchej sprawdzą się kosmetyki na bazie wyciągu z alg. Obecny w nich kwas alginowy i hialuronowy nawilżają skórę. Jak omówiono wyżej, glony są także bogatym źródłem protein. Dzięki nim, wpłyniemy na pobudzenie odbudowy składników NMF, a także intensywnie nawilżymy naskórek oraz głębsze warstwy skóry. Ponadto, bogactwo sobritolu wpływa korzystnie na zahamowanie przeznaskórkowej utraty wody. Dodatkowym plusem zastosowania kosmetyków na bazie naturalnych wyciągów z alg będzie złagodzenie podrażnień. Zawartość lipidów jest doskonałym źródłem NNKT dla skóry, co pozytywnie wzmacnia barierę lipidową naskórka i łagodzi stany zapalne. Przykładem algi o właściwościach nawilżających, bogatej w karagen, jest Chrząstnica Kędzierzawa. 

  • Działanie przeciwzmarszczkowe

Algi są również wykorzystywane w pielęgnacji skóry starzejącej się. Wpływają na procesy regenerujące a także wyraźnie wzmacniają włókna podporowe skóry tj. kolagen i elastyna. Dzięki czemu uzyskamy lepsze napięcie a także wygładzimy i spłycimy zmarszczki. Wykazują pozytywny wpływ na proces starzenia się skóry. Działają przeciwwolnorodnikowo i hamują procesy oksydacyjne. Ponadto, algi dostarczają substancji odżywczych i chronią przed niekorzystnym działaniem środowiska. W kosmetyce szeroko stosowaną alga jest Cladophora glomerata. Jej wysoka aktywność przeciwutleniająca wynika z dużej zawartości związków fenolowych i polifenolowych.

  • Cera naczyniowa

Ponadto, algi wykorzystywane są w pielęgnacji skóry naczyniowej. Skutecznie zapobiegają powstawaniu teleangiektazjom, a także wzmacniają naczynka, chroniąc je przed działaniem czynników środowiskowych. Działają przeciwzapalnie i regenerująco. Dodatkowo stosuje się je w przypadku skóry uszkodzonej, ze względu na stymulacje procesu epitelizacji oraz granulacji. Wspomagają gojenie się ran i proces powstawania blizny.

Algi i ciało

Z uwagi na zawartość wielu składników bioaktywnych, glony wykazują wielokierunkowe działanie na skórę. Są one wykorzystywane także w preparatach do walki z przypadłościami tj. otyłość, cellulit i rozstępy, gdyż zawarte w nich omówione wyżej flukoidyna i laminaryna wpływają na metabolizm. Ponadto jod ułatwia usuwanie złogów tłuszczu, poprzez wzmożenie podstawowej i całkowitej przemiany materii. Dodatkowo algi pooprawiają ukrwienie i detoksykację organizmu, sprzyjając likwidacji zaburzeń krążenia oraz zwiększają wymianę osmotyczną, co powoduje eliminację nadmiaru wody z tkanek oraz redukcję złogów tłuszczowych i cellulitu wodnego. W kosmetyce na szeroką skalę wykorzystuje się Morszczyn pęcherzykowy, Listownicę palczastą  czy Alarię jadalną, które są składnikami kremów wyszczuplających.

Suplementy diety

Algi mogą być również przyjmowane doustnie, w formie suplementów. Na rynku dostępnych jest wiele gotowych preparatów uzupełniających naszą dietę. Najbardziej popularne są przede wszystkim: Spirulina i Chlorella. Spirulina dostarcza pełnowartościowego białka, dlatego polecana jest w szczególności dla wegetarian. Ponadto jest źródłem przyswajalnych minerałów i witamin. Wpływa na procesy trawienne i metaboliczne oraz działa korzystnie na układ immunologiczny. Natomiast Chlorella pozytywnie wpływa na koncentrację oraz detoksykację. Ten słodkowodny, jednokomórkowy glon wspomaga leczenie chorób reumatycznych, cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego. Suplementy diety zawierające sproszkowane algi są szczególnie polecane również dla osób z problemami alergicznymi, jak również dla tych, którzy chcą poprawić stanu swojej skóry.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Oparzenia słoneczne – pierwsza pomoc

    Oparzenie słoneczne to nasilony rumień skóry, połączony z uczuciem pieczenia, a nierzadko i pęcherzami, pojawiający się po ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Skóra, zamiast zostać opalona, staje się czerwona i wrażliwa na dotyk. Sezon urlopowy w pełni, ale beztroskie plażowanie może skończyć się dla skóry boleśnie już po pierwszym dniu urlopu. Jak zapobiegać oparzeniom słonecznym oraz jak radzić sobie, gdy wystąpią?

  • Filtry w okularach przeciwsłonecznych. Jak działają i dlaczego powinny być dobrej jakości?

    Są nieodłącznym atrybutem każdego słonecznego dnia. Najczęściej sięgamy po nie latem, jednak w ciągu całego roku powinniśmy mieć je przy sobie, aby chronić nasze oczy przed działaniem promieni słonecznych. Mowa oczywiście o okularach przeciwsłonecznych, które – oprócz pełnienia funkcji dodatku do stylizacji – powinny stanowić barierę chroniącą jeden z naszych zmysłów: wzrok. Podobnie jak przy zakupie ubrań, butów, żywności czy kosmetyków zwracamy uwagę na ich jakość, tak i w przypadku wyboru okularów słonecznych powinniśmy dobrać takie, które będą odpowiednie do naszych potrzeb nie tylko pod względem wizualnym, ale przede wszystkim jakościowym.

  • Kwas kojowy i jego zastosowania w kosmetologii, kosmetyce i medycynie

    Kwas kojowy (5-hydroksy-2-(hydroksymetylo)-4H-pirano-4-on) jest związkiem chemicznym naturalnego pochodzenia. Jest produkowany przez wiele gatunków grzybów i bakterii. Można go znaleźć w sfermentowanych produktach kuchni azjatyckiej – np. w sosie sojowym, paście miso czy winie ryżowym. Znany jest głównie ze względu na swoje działanie rozjaśniające. Ta niewielka cząsteczka chemiczna wykazuje także szereg innych ciekawych właściwości, dzięki którym znalazła o wiele szersze zastosowane praktyczne.

  • Żel, pyn czy pianka – który kosmetyk do higieny intymnej wybrać? Czy żel do higieny intymnej dla mężczyzn różni się od żelu dla kobiet?

    Żel do higieny intymnej powinien być dobrany nie tylko zgodnie z potrzebą fizjologiczną, ale także wiekiem i płcią. Nowością na rynku są kosmetyki dla mężczyzn i te skierowane specjalnie dla dzieci, a nawet niemowląt. Podrażnienia, infekcje bakteryjne czy grzybicze, a także brak poczucia nawilżenia okolic intymnych są najczęstszą przyczyną zmiany preparatów z tych wybieranych przypadkowo, na te dobrane właściwie. Który kosmetyk do higieny intymnej wybrać, dlaczego dodatek kwasu mlekowego w żelach, płynach i piankach jest tak istotny oraz czym różnią się produkty dla kobiet od tych dla mężczyzn? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Oczar wirginijski – właściwości i zastosowanie w medycynie oraz w kosmetyce

    Oczar wirginijski jest rośliną, której właściwości są coraz bardziej doceniane. Do celów leczniczych i kosmetycznych wykorzystuje się liście oraz korę, które zawierają m.in. cenne flawonoidy, garbniki, saponiny. Preparaty zawierające oczar wirginijski w swoim składzie mają działanie przeciwbakteryjne, ściągające, antyseptyczne, co wykorzystuje się m.in. w leczeniu ran, owrzodzeń, hemoroidów. Oczar ma też właściwości uszczelniające naczynia krwionośne, przeciwzapalne i przeciwłojotokowe, dlatego też jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych do cery trądzikowej czy naczynkowej. 

  • Tatuaż z henny dla dzieci i dorosłych – czy jest bezpieczny?

    Henna jest naturalnym barwnikiem pozyskiwanym z roślin, który wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym. Tatuaże z henny są popularną metodą tatuowania ciała, gdyż w przeciwieństwie do naturalnych tatuaży, znikają po kilku tygodniach bez pozostawienia śladu. Należy jednak pamiętać, że henna jest dość częstym alergenem, powodującym reakcje uczuleniowe na skórze.  

  • Blizny po ospie – jak im zapobiec? Co na nie stosować?

    Blizny po ospie – czy można im zapobiec? Co stosować, aby pozbyć się nieestetycznych dziur lub plam po ospie? Podpowiadamy, co robić, aby ich uniknąć, a także wskazujemy, które preparaty będą pomocne w ich rozjaśnieniu i spłyceniu.  

  • Niacynamid i jego właściwości – czym jest i na co pomoże?

    Niacynamid, znany również jako nikotynamid, to substancja będąca składową witaminy B3 (niacyny). Charakteryzuje się niezwykle szerokim spektrum działania. Czym jest dokładnie, jakie ma działanie i jak wykorzystać te właściwości dla swoich korzyści zdrowotnych? O tym piszemy poniżej. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij