Co nam w brzuchu burczy?
Ewa Pakuła-Kmieciak

Co nam w brzuchu burczy?

Jednymi z najczęstszych problemów zdrowotnych, zgłaszanych lekarzowi są dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. W części przypadków objawy te nie są związane z organiczną chorobą narządów jamy brzusznej, w pozostałych u ich podłoża leżą schorzenia przewodu pokarmowego.

Można sobie poradzić z nimi prostymi sposobami, ale czasem konieczna staje się konsultacja u lekarza i dokładniejsze badania przewodu pokarmowego. Typowe dolegliwości brzuszne to zgaga, dyskomfort i ból brzucha, wzdęcia oraz wiatry. 

Zgaga – skąd i dlaczego? 

Jest to uczucie palenia lub pieczenia w przełyku. W ostatnich latach coraz częściej jej przyczyną jest choroba refluksowa przełyku. Refluks żołądkowo-przełykowy, czyli zarzucanie zawartości żołądka do przełyku, sporadycznie występuje u każdego człowieka. O chorobie refluksowej przełyku mówimy wtedy, gdy daje dolegliwości lub powikłania na skutek zapalenia błony śluzowej przełyku wywołanego przez kwaśną treść żołądkową. Inną przyczyną zgagi jest choroba wrzodowa żołądka lub dyspepsja.

Co robić, kiedy dokucza nam zgaga?

Uczucie zgagi szybko, ale na krótko, likwidują  dostępne bez recepty w aptekach środki alkalizujące kwaśny sok żołądkowy, które zawierają związki magnezu, glinu lub wapnia. Dlatego środki te trzeba zażywać wielokrotnie w ciągu dnia. Jednocześnie przyjmowanie dużych dawek preparatów zobojętniających zawierających magnez prowadzi do biegunki, zawierających glin – do zaparć, a nadmiar wapnia może wywołać zaburzenia gospodarki wapniowej, co jest efektem ubocznym tych preparatów.

Jeśli zgaga się powtarza i zaczynamy coraz częściej kupować  środki alkalizujące, pomyślmy o wizycie u lekarza i diagnostyce przewodu pokarmowego oraz bardziej intensywnym leczeniu niwelującym zgagę na stałe.

Odbijania 

Jest to wyrzucanie z żołądka gazu, któremu towarzyszą tzw. domieszki smakowe (np. kwaśne, gorzkie, pokarmowe) i zapachowe. Gazem tym najczęściej jest powietrze, które nieświadomie połykamy wraz z jedzeniem i piciem, szczególnie napojów gazowanych. Gdy dochodzi do  nadmiernego nagromadzenia powietrza w żołądku, rozciąga ono żołądek. Organizm chcąc się pozbyć gazu rozluźnia połączenie żołądka z przełykiem i nagromadzone powietrze zostaje gwałtownie usunięte na zewnątrz przez przełyk, co słyszmy jako odbijanie. Po odbiciu się powietrza pojawia się uczucie ulgi, bo żołądek staje się rozluźniony.

Często jedyną przyczyną odbijań jest nadmierne połykanie powietrza i uświadomienie sobie tego zjawiska może pomóc opanować  połykanie powietrza. Powtarzające się odbijania mogą towarzyszyć różnym chorobom przewodu pokarmowego zwłaszcza, gdy współistnieją z innymi dolegliwościami przewodu pokarmowego. Wskazana jest wówczas wizyta u lekarza celem dokładniejszej diagnostyki i leczenia.

Uwaga czkawka!

Czkawka polega na rytmicznych powtarzających się skurczach przepony niezależnych od naszej woli wynikających z podrażnienia układu nerwowego. Czkawka może pojawić się po przejedzeniu, nadużyciu alkoholu lub wypiciu napojów gazowanych. Czasem występuje przy przemęczeniu lub po długotrwałym śmiechu, ale w tych przypadkach najczęściej szybko przemija. 

Dość często czkawka ustępuje samoistnie. Jeśli tak się nie dzieje, skuteczne może być zatrzymanie powietrza w płucach lub żucie suchej kromki chleba. Jednak najskuteczniejsze jest szybkie wypicie na głębokim wdechu zimnej wody lub przestraszenie. 

Zdarza się, że czkawka towarzyszy różnym schorzeniom narządów klatki piersiowej lub jamy brzusznej i wtedy leczenie jej jest trudne i wymaga współpracy z lekarzem. 

Niestrawność, czyli chory układ trawienny 

Ból i dyskomfort w nadbrzuszu są częstymi objawami  niestrawności, która pojawia się przy zbyt wolnym opróżnianiu rozciągniętego żołądka. To właśnie zalegające w żołądku jedzenie wywołuje uczucie pełności lub bólu w nadbrzuszu. Czasem towarzyszy im zgaga i odbijania. Pacjent z niestrawnością ogólnie czuje się dobrze i nie ma żadnych innych niepokojących symptomów, jak: chudnięcie, osłabienie, wymioty, trudności w przełykaniu, niedokrwistość, zaburzenia w rytmie oddawania stolca lub obecność krwi na stolcu.

Sposób na niestrawność 

Niestrawność po przejedzeniu mija zazwyczaj samoistnie po kilku-kilkunastu godzinach przerwy w jedzeniu. Jeśli dokucza nam wzdęcie brzucha, można zażyć dostępne bez recepty w aptece -preparaty, które poleci nam farmaceuta. Zgagę złagodzi mleczko lub tabletki do ssania alkalizujące sok żołądkowy. Pomocne są też leki ziołowe dostępne w aptece bez recepty - dziurawiec lub mięta połączone z łagodnie uspokajającą melisą.

Unikanie niestrawności z przejedzenia w przyszłości jest proste. Należy ograniczy ilość spożywanego jedzenia w czasie posiłku - szczególnie potraw tłustych, smażonych oraz wzdymających (np. fasoli, grochu, kapusty) i słodyczy, bo one najdłużej zalegają w żołądku. Jeśli jednak ból w nadbrzuszu się powtarza, wymaga to oczywiście dokładnej diagnostyki – przede wszystkim gastrofiberoskopowej i leczenia zależnego od wyników badania.

Kolka żółciowa

Jedną  z częstszych chorób przewodu pokarmowego jest kamica pęcherzyka żółciowego, którą cechuje tworzenie się w pęcherzyku kamieni żółciowych. Po błędach dietetycznych, jakimi jest spożywanie tłustych potraw, często smażonych i ostro przyprawianych, dochodzi do ataku kolki żółciowej. Kolka występuje nagle, zwykle w kilka godzin po jedzeniu, czyli w nocy lub nad ranem i cechuje się bardzo silnym bólem w okolicy prawego łuku żebrowego lub powyżej pępka z promieniowaniem do tyłu lub pod prawą łopatkę. Przyczyną bólu jest rozciąganie ściany pęcherzyka żółciowego przez zastój żółci spowodowany zatkaniem przez kamień ujścia pęcherzyka. Towarzyszą mu nudności i wymioty oraz wzdęcia brzucha. Chora, bo częściej na kamicę żółciową zapadają kobiety, jest cierpiąca, niespokojna i żadna pozycja ciała nie łagodzi bólu. 

Sposób na kolkę żółciową 

Pomocy w tym stanie zazwyczaj udziela pogotowie ratunkowe podając silne leki rozkurczowe i przeciwbólowe.

Na złagodzenie bólu kolki żółciowej korzystnie czasem działa ciepło termofora lub poduszki elektrycznej przyłożonych do okolicy prawego łuku żebrowego. Wskazane jest również kilkanaście godzin głodówki ograniczonej tylko do picia płynów. Po ustąpieniu bólów ważna jest lekkostrawna dieta, aby zapobiec kolejnym napadom kolki. 

Podrażnienie wątroby

Inną przewlekłą chorobą przewodu pokarmowego związaną z częstym przekarmianiem i otyłością lub nadużywaniem alkoholu jest stłuszczenie wątroby. Dolegliwości pojawiające się wówczas po przejedzeniu to: ucisk pod prawym łukiem żebrowym, wzdęcia, odbijania. 

Przy stłuszczeniu wątroby konieczna jest dieta lekkostrawna, o prawidłowej kaloryczności, ale wysokobiałkowa i uboga w tłuszcz. Wykluczony jest zupełnie alkohol, nawet piwo. Dodatkowo można zażywać witaminy z grupy B raz preparaty działające ochronnie na komórki wątrobowe, które dostępne są w aptekach bez recepty.

Podrażnienie trzustki

Drugą chorobą przewodu pokarmowego mogącą zaostrzać się  w wyniku nie przestrzegania diety jest przewlekle zapalenie trzustki. Istotą tego schorzenia jest stopniowe nieodwracalne uszkodzenie tego narządu i sukcesywne zmniejszanie wydzielania enzymów trawiennych. Choroba rozwija się powoli, a jej głównymi objawami są: pełność po jedzeniu, wzdęcia, bóle brzucha, nudności i wymioty. Ból umiejscawia się w okolicy lewego podżebrza i w dołku podsercowym i może promieniować do lewej łopatki i barku i nasilać się nawet bardzo po jedzeniu. Gdy choroba trwa długo, może pojawić się tłuszczowa biegunka i chudnięcie. Choroba ta występuje częściej u osób z kamicą żółciową. Wpływ na jej rozwój ma też przewlekły alkoholizm.  

Ulga dla podrażnionej trzustki

Choroba wymaga diety lekkostrawnej, aby trzustka była jak najmniej pobudzana do wydzielania soku trzustkowego oraz bezwzględnego powstrzymania się  od picia alkoholu. Silne dolegliwości bólowe zmuszają często chorego do wezwania pogotowia i otrzymuje on wówczas leki rozkurczowe i przeciwbólowe podobne jak przy kolce żółciowej. W leczeniu stosuje się także preparaty enzymów trzustkowych, aby umożliwić właściwe trawienie tłuszczów, białek i węglowodanów.

Jak uniknąć kłopotów z trawieniem?

Podstawową sprawą jest uzmysłowienie sobie, że nasze zdrowie zależy w dużej mierze od sposobu żywienia. Dlatego na co dzień warto stosować dietę łatwo strawną, której ideą jest odżywianie się produktami tak przygotowanymi, aby łatwo ulegały trawieniu w przewodzie pokarmowym i wpływały na lepsze przyswajanie składników pożywienia. Jednocześnie dieta ta nie zaburza czynności przewodu pokarmowego, a co za tym idzie nie towarzyszą jej dolegliwości brzuszne. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Na oczy naturalnie

    Coraz częściej nasi pacjenci, a czasem i my sami, skarżą się na uczucie piasku pod powiekami, zmęczenie oczu, pieczenie, kłucie lub przekrwienie spojówek. Dolegliwości te mogą być następstwem tzw. zespołu suchego oka – choroby wynikającej z niedostatecznego zwilżenia powierzchni gałki ocznej łzami.

  • Wątroba pod ochroną

    Prawidłowo funkcjonujący przewód pokarmowy umożliwia trawienie pokarmów i przyswajanie z nich składników odżywczych niezbędnych do harmonijnego rozwoju fizycznego i życia. Jest to możliwe dzięki idealnemu skoordynowaniu pracy poszczególnych narządów trawiennych, a zwłaszcza wątroby, pęcherzyka żółciowego i trzustki, współdziałających w trawieniu pożywienia.

  • Czy warto zaszczepić się przeciw grypie?

    Szczepić się czy nie szczepić przeciwko grypie? Pytanie to nurtuje niejednego z nas. Grypa jest bez wątpienia najpoważniejszą wirusową infekcją dróg oddechowych, na którą w krótkim czasie zapadają tysiące ludzi. Jednocześnie zmienność antygenowa szczepów wirusa powoduje, że na grypę można chorować co rok. Według wielu specjalistów najlepszą profilaktyką grypy są szczepienia.

  • Jak uchronić się przed przeziębieniem i grypą?

    Chłód, zwiększona wilgotność powietrza i zimny wiatr zdecydowanie pogarszają nasz komfort cieplny, sprzyjając przechłodzeniu organizmu.

  • Naturalnie na odporność

    Prawie każdy choć raz w trakcie przesilenia cierpi na przeziębienie. Szczególnie podatne jednak na tę infekcję są niemowlęta i małe dzieci oraz dorośli pracujący w kontakcie z innymi ludźmi.

  • Porady na letni urlop

    Lato sprzyja częstszym wypadom za miasto, urlopowym podróżom po kraju i zagranicznym wojażom. Nieumiejętne korzystanie z uroków lata może czasem zagrażać naszemu zdrowiu, dlatego warto dobrze się przygotować do planowanego wypoczynku. Przygotuj się do wakacji!

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij