Przechowywanie mleka matki - jak długo, w czym, jak je podgrzewać?
Mleko matki to najcenniejszy dar, jaki każda kobieta może dać swojemu nowo narodzonemu dziecku. Pokarm matki stanowi bowiem najlepsze źródło składników odżywczych niezbędnych do rozwoju i wzrostu dziecka, składniki te są dobrane w idealnych dla dziecka proporcjach, co warunkuje jego właściwe rozwijanie się. Zaleca się, aby pokarm matki stanowił jedyne źródło pożywienia dla dziecka przez pierwsze pół roku jego życia.
Kobiety wiedza o tym, że karmiąc dziecko piersią przekazują mu wiele cennych składników, w tym różnego rodzaju przeciwciała, które zapewnią maluchowi większą odporność i uchronią go przed częstym zapadaniem na różnego rodzaju infekcje w przyszłości. Poza tym, że karmienie piersią jest po prostu bardzo korzystne dla zdrowia dziecka, to dodatkowo dzięki niemu matka i dziecko nawiązują ze sobą niepowtarzalną więź, dzięki której są sobie bardzo bliscy. Najlepiej karmić jest maluszka piersią na żądanie bezpośrednio z piersi, zdarzają się jednak sytuacje (kiedy mama wraca do pracy lub po prostu chce wyjść z domu na kolacje do restauracji czy do kina), że kobiety odciągają pokarm, który następnie jest przechowywany i dopiero po upływie jakiegoś czasu podawany dziecku.
Jak zatem należy przechowywać mleko matki?
Każda kobieta, która zaczyna karmić maluszka piersią, zadaje sobie właśnie pytanie, jak przechowywać odciągnięte mleko. Przede wszystkim przechowywanie mleka matki musi odbywać się we właściwy sposób. Co to oznacza? Do przechowywania mleka matki nie można używać jakichkolwiek pojemników. Muszą to być zatem specjalne pojemniki, które są szczelnie zamykane, jak również wykonane są one z tworzywa sztucznego przeznaczonego do kontaktu z żywnością, pojemniki takie nie mogą zawierać w swym składzie bisfenolu A. Po zakupieniu takich specjalnych pojemniczków należy sprawdzić, czy można ich używać od razu po ich rozpakowaniu czy też wymagają one dokładnego umycia i dezynfekcji zgodnie z instrukcją, która w takim wypadku będzie na pewno dołączona do opakowania. Należy też pamiętać, że odciągnięte mleko matki można przechowywać zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce.
Jak długo można przechowywać odciągnięty pokarm matki?
Długość przechowywania odciągniętego pokarmu matki jest uzależniona od tego czy pokarm przechowywany jest w temperaturze pokojowej czy też w lodowce. W przypadku temperatury pokojowej wahającej się pomiędzy 25 a 37 st. C pokarm matki można przechowywać do czterech godzin. Jeśli temperatura pomieszczania waha się w granicach 15-25 st. C, wtedy pokarm matki może być przechowywany do ośmiu godzin. Natomiast jeśli temperatura otoczenia nie przekracza 15 st. C, wtedy pokarm matki można przechowywać do 24 godzin, podobna długość przechowywania pokarmu matki obowiązuje w sytuacji, kiedy pokarm jest przewożony w torbie chłodniczej z wkładami chłodzącymi. W sytuacji, kiedy pokarm matki jest przechowywany w lodowce, wydłuża się czas, kiedy można podać go dziecku. Jeśli odciągnięty pokarm matki przechowujemy w lodowce na tylnej jej ścianie w temp. 4 st. C, wtedy może być on podany dziecku w przeciągu 2-5 dni. Jeśli pokarm matki trzymany jest w zamrażalniku lodówki (wtedy, kiedy są wspólne drzwi lodówki i zamrażalnika) w temp. -10 st. C, wtedy można podać go dziecku w czasie dwóch tygodni. Jeśli zamrażalnik i lodówka mają oddzielne drzwi, a temperatura w chłodziarko-zamrażarce wynosi -14 st. C, wtedy odciągnięty pokarm matki można w niej trzymać 3-4 miesiące. Najdłużej pokarm matki można przechowywać w zamrażarce w temp. od -18 do - 20 st. C - wtedy czas przechowywania odciągniętego mleka matki wynosi aż sześć miesięcy lub nawet dłużej.
Jak podgrzewać mleko matki?
Kiedy wiemy już, jak powinno wyglądać przechowywanie odciągniętego mleka matki, można zadać sobie kolejne pytanie - jak podgrzewać mleko matki? Podgrzewanie mleka matki nie jest żadną skomplikowaną sprawą. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, aby woda do podgrzewania mleka matki nie miała żadnego bezpośredniego kontaktu z podgrzewanym pokarmem. Ponadto, zawsze też należy podgrzewać tylko taką porcje pokarmu matki, jaką dziecko jest w stanie zjeść w czasie jednego karmienia.
Trzeba też pamiętać o tym, że absolutnie nie wolno również gotować mleka matki, bowiem gotowanie również zabiera wszystkie najcenniejsze składniki zawarte w matczynym pokarmie. Nigdy też nie wolno mieszać świeżo ściągniętego pokarmu z pokarmem rozmrożonym. Należy też pamiętać o tym, że w sytuacji, kiedy wyjmujemy z lodówki zamrożony pokarm, najpierw, zanim go podgrzejemy, musimy go rozmrozić.
Jak najlepiej rozmrażać matczyne mleko?
Po pierwsze, pojemnik z zamrożonym pokarmem można wyjąć z zamrażarki i przełożyć na dwanaście godzin do lodówki, a potem na kolejne dwanaście godzin postawić go w temperaturze pokojowej. Zamrożony pokarm można też rozmrozić używając podgrzewacza do butelek lub też zanurzając go w pojemniku z letnią wodą. Można też podstawić pojemnik z zamrożonym pokarmem pod strumień ciepłej, bieżącej wody, co spowoduje, że pokarm w ten sposób rozmrozi się dość szybko. Trzeba pamiętać też o tym, że mleko rozmrożone w lodowce można w niej przechowywać do 24 godzin od momentu wyjęcia go z zamrażalnika, zaś mleko rozmrożone pod ciepłą wodą lub rozmrożone w inny sposób można przechowywać w temperaturze pokojowej do czterech godzin.
Należy pamiętać, że pokarm matki to największe dobro, jakie matka może podarować swojemu maluszkowi. Dlatego naprawdę warto karmić piersią jak najdłużej.