Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy
Maria Brzegowy

Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy

Prawidłowe żywienie ma znaczenie nie tylko w przypadku profilaktyki czy leczenia chorób dietozależnych, ale i w sytuacji podejmowania konkretnego rodzaju wysiłku fizycznego, np. długodystansowego biegania. Jak powinna wyglądać dieta biegacza? Czego nie powinno w niej zabraknąć? Dowiedz się, jakie są jej zasady i zapoznaj się  przykładowym jadłospisem dla biegaczy.

  1. Dieta biegacza – zasady i zapotrzebowanie energetyczne 
  2. Bieganie na czczo 
  3. Dieta biegacza – co jeść przed treningiem?
  4. Dieta biegacza – co jeść po treningu? 
  5. Dieta biegacza – co jeść w dni bez treningu? 
  6. Przykładowy jadłospis dla biegaczy 
  7. Przepisy dla biegaczy 

Odpowiednia podaż makroskładników oraz właściwie skomponowane posiłki przed treningiem i po treningu z pewnością przyczynią się do osiągania coraz to lepszych wyników sportowych. Jak powinno wyglądać żywienie biegaczy? O co należy szczególnie zadbać celem zapewnienia organizmowi wszystkiego, co niezbędne w trakcie wysiłku wytrzymałościowego? 

Dieta biegacza – zasady i zapotrzebowanie energetyczne 

Maraton, półmaraton, biegi długodystansowe – kiedyś uprawiane głównie w charakterze zawodowym, dzisiaj również i hobbystycznym. Stale obserwuje się rosnące zainteresowanie tego typu aktywnością fizyczną, jak również możliwościami zapewnienia organizmowi odpowiednich pokładów energii i innych niezbędnych substratów. Wielogodzinny wysiłek wiąże się bowiem ze znacznie zwiększonym zapotrzebowaniem energetycznym, ale także i z indywidualnym podejściem do rozkładu w diecie białek, tłuszczy i węglowodanów. To także składowa samopoczucia, potrzeb organizmu i ewentualnych problemów podczas wykonywania jednostek, np. słynnej biegunki biegacza.  

Jak się przygotować do maratonu? Dowiedz się na DOZ.pl

Celem ustalenia właściwego sposobu żywienia biegacza długodystansowego, na pewno najlepiej byłoby skorzystać z porad doświadczonego dietetyka sportowego. Na podstawie dokładnie zebranego wywiadu dotyczącego m.in. rodzaju podejmowanej aktywności, ilości jednostek, czasu ich trwania, a także stanu zdrowia, samopoczucia i sposobu dotychczasowego żywienia, specjalista dobierze odpowiednie zalecenia w kierunku wymaganej ilości energii oraz udziału poszczególnych makroskładników.  

Wśród tych wskazówek znajduje się jednak pewien standard, który chociaż często modyfikowany w obrębie jednego, konkretnego zawodnika (przykładowo, inne zasady będą dotyczyć treningu, a inne zawodów), stanowi podstawę prawidłowego żywienia. Należą do niego: regularność spożywania posiłków, ich urozmaicenie oraz sięganie po specjalnie skomponowane przekąski bądź całe posiłki przed- i potreningowe, a w przypadku długich jednostek bądź zawodów – także te spożywane w ich trakcie. 

Bieganie na czczo 

Biegacze, podobnie jak i osoby rekreacyjnie uprawiające pozostałe formy sportu, bardzo często ze względu na swój tryb życia i pracy decydują się na treningi zaraz po przebudzeniu, nie spożywając wcześniej żadnego posiłku. Część z nich czuje się po prostu też lepiej, podejmując aktywność na czczo. Należy jednak pamiętać, że u wybranych osób takie postępowanie może okazać się niebezpieczne ze względu na ryzyko wystąpienia hipoglikemii. Stan ten może doprowadzić nawet do utraty świadomości. Ponadto część specjalistów uważa, że bieganie na czczo powoduje spadek odporności, utratę masy mięśniowej, a także większe ryzyko nabawienia się kontuzji.  

Jeśli więc nie masz ochoty na pełne śniadanie o poranku, może wystarczy zadbać o drobną, szybką przekąskę, która doda Ci energii, a jednocześnie nie spowoduje uczucia ciężkości? 

Powiązane produkty

Dieta biegacza – co jeść przed treningiem?

Zaleca się, aby posiłek przed treningiem zawierał odpowiednią ilość węglowodanów stanowiących źródło energii oraz dodatek białkowy. Istotne znaczenie mają również objętość posiłku oraz czas jego spożycia przed rozpoczęciem aktywności.

Jeżeli spożywamy je około 2–3 h przed biegiem, mogą to być większe dania składające się z węglowodanów złożonych, które będą wolniej ulegały trawieniu, a tym samym na dłużej utrzymywały wysoki poziom energii oraz poczucie sytości, np. owsianka z płatków owsianych górskich, orzechów i owoców, pełnoziarniste risotto z dodatkiem warzyw i ryb, makaron razowy z indykiem i sosem pomidorowym czy kasza gryczana z pieczona piersią z kurczaka i surówką.

W przypadku posiłku wykonywanego około 1 h przed biegiem należy natomiast zadbać o obecność w nich raczej węglowodanów prostych, które szybciej dostarczą niezbędnej energii i nie obciążą przewodu pokarmowego nadmiarem błonnika. Do takich posiłków zaliczyć można: suszone morele, rodzynki, koktajl, baton energetyczny, jogurt naturalny z owocami, daktyle lub wafle ryżowe. Posiłkiem tuż przed treningiem biegowym może być też mała kanapka z jasnego pieczywa z chudym serkiem czy mała porcja ciepłej zupy z jasnym makaronem albo ryżem. 

Długodystansowy bieg to także konieczność spożywania wybranych przekąsek w trakcie jego trwania. Doradź się swojego dietetyka sportowego, po jakie najlepiej sięgnąć. Możesz wybierać wśród wielu, specjalnie skomponowanych dla biegaczy np. żeli energetycznych

Dieta biegacza – co jeść po treningu? 

Po skończonym biegu posiłek powinien składać się przede wszystkim z węglowodanów, które szybko uzupełnią braki glikogenu mięśniowego oraz białka, które szybciej zregeneruje uszkodzone włókna mięśniowe. Część specjalistów uważa, że optymalna ilość białka w posiłku potreningowym to przynajmniej 25 g protein pochodzenia zwierzęcego lub 35 g pochodzenia roślinnego.

Posiłek po biegu zaleca się zjeść w czasie do 2 kolejnych godzin. Idealnie sprawdzą się np. koktajl owocowy na bazie jogurtu lub mleka, tortilla z dodatkiem wysokobiałkowym (np. tuńczyk, kurczak), gulasz warzywny na bazie roślin strączkowych czy naleśniki razowe z twarożkiem.  

Dieta biegacza – co jeść w dni bez treningu? 

W zależności od opracowanego z dietetykiem sportowym planu w dni bez treningu udział dostarczanej energii może być niższy. Nadal jednak należy dbać o regularne spożywanie posiłków oraz właściwe ich komponowanie, nie zapominając o dostarczaniu białek, tłuszczy, węglowodanów, a także witamin antyoksydacyjnych i innych przeciwutleniaczy, które pozwolą na zregenerowanie się organizmu. Do takich produktów zaliczamy przede wszystkim różnokolorowe warzywa i owoce oraz orzechy i oleje roślinne. Nie wolno również zapominać o odpowiednim nawodnieniu – ok. 30 ml na każdy kilogram masy ciała. Minimalne spożycie to 1,5–2 litrów, włączając w to zupy oraz soczyste owoce. 

Przykładowy jadłospis dla biegaczy 

Śniadanie: placuszki bananowe. 

Dojrzałego banana rozgnieć widelcem. W misce zmieszaj razem ze sobą mleko, jajko, mąkę owsianą, twaróg, ksylitol i wcześniej rozgniecione banany. Do ciasta możesz dosypać ulubione bakalie. Niewielkiej wielkości placuszki smaż na rozgrzanym oleju i podawaj posmarowane masłem orzechowym i truskawkami. 

II śniadanie: sałatka z pieczonym batatem, granatem i ciecierzycą. 

Bataty obierz i pokrój w kosteczkę, dopraw i polej oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na 100 minut i piec w 200 stopniach przez około 10 minut. Do miski rzuć rukolę, upieczone bataty, ciecierzycę z puszki, pokrojone pomidorki koktajlowe, przyprażone pestki słonecznika i pestki granatu. Całość polej oliwą z oliwek i dopraw.  

III śniadanie: koktajl na kefirze z owocami. 

Do misy blendera wlej kefir, dodaj orzechy, truskawki i płatki owsiane. Całość zblenduj.  

Obiad: spaghetti z wołowiną, fasolą czerwoną i oliwkami. 

Mięso mielone wołowe dopraw i podsmaż na patelni razem z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Następnie dodaj pokrojone pomidory lub passatę pomidorową. Makaron ugotuj. Do gotowego sosu dorzuć fasolę i oliwki. Tak przygotowany sos zjedz z makaronem.  

Przekąska: wafle ryżowe z masłem orzechowym i bananem. 

Wafle ryżowe posmaruj masłem orzechowym i ułóż pokrojonego w plasterki banana. 

Kolacja: jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorkami i chlebem graham. 

Jajka podsmaż na patelni razem z cebulką, dodaj pokrojone w kosteczkę pomidory i posyp szczypiorkiem. Zjedz z pieczywem.  

Przepisy dla biegaczy 

Kurczak z soczewicą i warzywami

Soczewicę przepłucz, zalej wodą i ugotuj. Pokrojone w paseczki warzywa: marchew, pietruszkę, seler i por podsmaż na patelni. Następnie dorzuć pokrojonego w kosteczkę kurczaka, dopraw i smaż do miękkości. Do całości dosyp ugotowaną czerwoną soczewicę, podlej delikatnie wodą i jeszcze chwilę podduś. Całość posyp natką pietruszki. 

Owsiane batoniki z jabłkami i cynamonem

Do miski wrzuć pokrojone w plasterki i ugotowane jabłka, płatki owsiane, białko z jaj, ksylitol, żurawinę, odrobinę mleka i cynamon i całość wymieszaj. Wyrobioną masę wlej do formy do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez około 15 minut. Po ostudzeniu, otrzymane ciasto pokrój w prostokąty.  

  1. A. Bean, Żywienie w sporcie, Zysk i S-ka Wydawnictwo, Poznań 2005. 
  2. J. Mizera, K. Mizera, Dietetyka Sportowa, co jeść by trenować efektywnie, Wydawnictwo Galaktyka,  Łódź 2017. 
  3. I. Celejowa, Żywienie w sporcie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008. 
  4. M. Misniakiewicz, Znaczenie racjonalnego żywienia w optymalizacji jakości życia osób rekreacyjnie uprawiających bieganie, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, nr 09 2017. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Żele energetyczne – jak używać? Czy są tylko dla sportowców?

    Podczas długotrwałej, zwiększonej aktywności fizycznej, jak udział w maratonie, intensywny trening czy wyścig kolarski, organizm potrzebuje dużej ilości energii, którą czerpie z glukozy i glikogenu. W celu utrzymania wydolności na tym samym poziomie oraz niedopuszczenia do uczucia zmęczenia dobrym rozwiązaniem jest stosowanie żeli energetycznych, które w prosty sposób dostarczają łatwo przyswajalne węglowodany i pozwalają utrzymać cukier na odpowiednim poziomie.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij