Dieta bogata w przetworzony błonnik może zwiększać ryzyko rozwoju raka wątroby
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przyjrzeli się ogólnemu spożyciu błonnika i powiązanemu z nim ryzyku raka wątroby u ludzi. Wśród mężczyzn z wysokim poziomem kwasów żółciowych wysokie spożycie błonnika wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka wątroby. Jak wyglądało badanie?
Rak wątroby może być śmiertelny, ale eksperci wciąż pracują nad zrozumieniem, jak najlepiej badać i zapobiegać rakowi wątroby. Wyniki niedawno opublikowanych badań sugerują, że dieta bogata w przetworzony błonnik może zwiększać ryzyko raka wątroby u niektórych osób. Z kolei testowanie poziomu kwasów żółciowych może pomóc w identyfikacji osób zagrożonych rozwojem raka wątroby, które powinny ograniczyć spożycie błonnika ulegającego fermentacji.
Czym jest błonnik przetworzony?
Błonnik to mieszanina związków węglowodanowych (polisacharydowych), np. celulozy, pektyn, a także niewęglowodanowych, np. ligniny i kutyny. Nazywany jest także włóknem pokarmowym. Zapewnia organizmowi pewne korzyści zdrowotne, ale nie dostarcza mu wielu kalorii. Jest ważnym składnikiem zdrowej diety i korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Błonnik występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, w tym owocach i warzywach. Istnieje kilka jego rodzajów, w tym jest ten rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
Błonnik fermentujący to ten rodzaj włókna pokarmowego, który może być fermentowany i rozkładany przez bakterie jelitowe. Producenci żywności czasami dodają wysoko rafinowany, fermentujący błonnik do przetworzonej żywności. Techniki przetwarzania żywności mogą powodować fermentację błonnika, co oznacza, że może być rozkładany przez bakterie jelitowe i wytwarzać wiele produktów ubocznych.
Jakie były wyniki badania?
Niedawne badanie opublikowane w magazynie naukowym Gastroenterology dotyczyło diety bogatej w fermentowalny błonnik u myszy i związanego z nimi ryzyka rozwoju raka wątroby. Naukowcy odkryli, że ryzyko zachorowania na raka wątroby u myszy z określoną wadą wrodzoną było znaczne, gdy stosowały one dietę wzbogaconą w błonnik ulegający fermentacji. Krew tych myszy miała również wysoką zawartość kwasów żółciowych.
Na podstawie tych i dodatkowych danych pochodzących z analiz na ludziach, naukowcy wysnuli wniosek, że badania przesiewowe pod kątem poziomu kwasów żółciowych mogą pomóc w przewidywaniu ryzyka raka wątroby. Osoby z wyższym poziomem kwasów żółciowych być może powinny zachować ostrożność w odniesieniu do ilości spożywanej przetworzonej żywności wzbogaconej w błonnik.
Błonnik fermentujący i ryzyko raka wątroby
Według Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego rak wątroby jest przyczyną ponad 700 000 zgonów każdego roku na całym świecie. W samych Stanach Zjednoczonych przewiduje się, że rak wątroby będzie trzecim najbardziej śmiertelnym nowotworem w ciągły najbliższej dekady.
W ramach badania autorzy zbadali, w jaki sposób kilka różnych składników może być związanych z ryzykiem raka wątroby. Pracowali oni na myszach, które miały także wadę wrodzoną, nazywaną wrodzona przetoka wrotno-systemowa. Wada ta wpływa na przepływ krwi i wymianę substancji między krwioobiegiem a wątrobą. Te myszy miały wyższe ryzyko raka wątroby.
Kied zwierzęta w grupie badanej jadły posiłki wzbogacone w fermentujący błonnik, zwiększało się u nich ryzyko zachorowania na raka wątroby. Naukowcy wysnuli teorię, że może to wynikać z faktu, że dieta z błonnikiem ulegającym fermentacji przyczyniła się do osłabienia układu odpornościowego. Miały one także podwyższony poziom kwasów żółciowych, co było związane ze wspomnianą wrodzoną przetoką wrotno-systemową.
Dokładne badanie przetok u ludzi było trudne, dlatego naukowcy zbadali poziomy kwasów żółciowych. Przyjrzeli się poziomom kwasów żółciowych u mężczyzn, u których rozwinął się rak wątroby i porównali wyniki tych uczestników z grupą kontrolną, u której nie rozwinął się rak wątroby. Odkryli, że poziom kwasów żółciowych u mężczyzn, u których w późniejszym życiu rozwinął się rak wątroby, był około dwukrotnie większy. Można powiedzieć, że badania przesiewowe w tym kierunku mogą być pomocne w przewidywaniu raka wątroby.
Następnie naukowcy przyjrzeli się ogólnemu spożyciu błonnika i powiązanemu z nim ryzyku raka wątroby u ludzi. Wśród mężczyzn z wysokim poziomem kwasów żółciowych wysokie spożycie błonnika wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka wątroby. Ogólnie rzecz biorąc, badanie wskazuje na potencjalną metodę badań przesiewowych w kierunku raka wątroby i potencjalnie ostrożne stosowanie fermentowalnego błonnika w niektórych grupach ryzyka.