Tran dla dzieci i dorosłych to produkt, który od lat jest spożywany z myślą o zachowaniu odporności i wsparciu zdrowia. Pod tą nazwą kryje się olej pozyskiwany z wątroby ryb – najczęściej z rodziny dorszowatych.
Tradycyjny tran z dorsza (a dokładniej tran z wątroby dorsza) to bogate źródła kwasów omega-3, witaminy A i D. Dostępny jest również tran z rekina, który charakteryzuje się podobnymi właściwościami. Obecnie dostępny jest tran w różnych postaciach: od klasycznego płynu po tran w kapsułkach.
Tran – wpływ na zdrowie
Właściwości tranu wynikają z jego składu. Tran zawiera przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA), które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego oraz mózgu.
Dodatkowo obecne w nim witaminy A i D wspierają utrzymanie prawidłowej odporności oraz gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie.
W efekcie tran omega 3 może wspomagać:
- prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego;
- utrzymanie zdrowia kości i zębów (dzięki witaminie D);
- prawidłowy wzrok i stan skóry (dzięki witaminie A);
- procesy przeciwzapalne.
Szerokie właściwości tranu sprawiają, że jest on szczególnie ceniony w okresie jesienno-zimowym, kiedy odporność potrzebuje dodatkowego wsparcia.
Tran dla dziecka a tran dla dorosłego – jaką formę wybrać?
Tran dla dzieci dostępny jest w formach dostosowanych do wieku i preferencji najmłodszych.
Tran dla niemowląt może być podawany nawet od 4. tygodnia życia, zazwyczaj po konsultacji z pediatrą. Najczęściej ma postać kropli, których porcję można łatwo odmierzyć. Podobną formę przyjmuje tran dla rocznego dziecka.
Starsze dzieci mogą spożywać m.in. tran do picia – równie łatwy do porcjowania, o słodkim smaku (który neutralizuje „rybny posmak”). Ponadto dostępne są żelki smakowe.
Osoby dorosłe mogą również sięgnąć po tran do picia, jednak wiele osób decyduje się na tran w kapsułkach. Jest wygodny do spożycia również poza domem i wyróżnia się zupełnie neutralnym smakiem oraz zapachem. Tabletki z tranem nie występują, ponieważ olej ma płynną postać i musi zostać „zamknięty” w otoczce żelowej.
Jak długo podawać tran?
Suplementacja tranu jest zazwyczaj prowadzona sezonowo – od jesieni do wiosny (październik-kwiecień), kiedy układ odpornościowy wymaga szczególnego wsparcia z uwagi na „sezon infekcyjny”. Kolejnym powodem, dla którego wiele osób spożywa tran o tych porach roku jest fakt, iż stanowi on źródło witaminy D. Tymczasem jej podaż w tym okresie jest mniejsza z powodu ograniczonej ekspozycji na słońce.
Ponadto warto zwrócić uwagę, że niektóre preparaty w płynie mogą mieć ograniczony termin przydatności. Często zaleca się, aby tran do picia po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć go w ciągu 3 miesięcy.
Jakie witaminy Omega-3 wybrać?
Jeśli wybierasz tran lub inne preparaty omega-3, dobrze jest uwzględnić kilka czynników. Przede wszystkim wysokiej jakości tran z dorsza czy rekina powinien pochodzić z certyfikowanych, czystych obszarów połowowych i być sprawdzony pod kątem zanieczyszczeń.
Warto również sprawdzić:
- zawartość EPA i DHA w zalecanej porcji (rekomendowana dzienna porcja dla dorosłych to 250 mg);
- obecność dodatkowych składników, np. witaminy D i witaminy K.
Tran jest dostępny w różnych postaciach, co pozwala dobrać odpowiedni produkt dla całej rodziny. Warto dokonać świadomego wyboru.