Beta-glukan to jedna z rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego, która należy do grupy polisacharydów. Jest ona uznawana za cenną w medycynie tradycyjnej i spożywana zwłaszcza przez osoby dbające o swoją odporność.
Prozdrowotne właściwości beta-glukanu
W czym występuje beta-glukan? Jego naturalnymi źródłami są m.in. zboża (w szczególności jęczmień oraz owies), grzyby, algi oraz drożdże. Na potrzeby suplementów diety jest on często izolowany z grzybów, np. boczniaka ostrygowatego, lub z drożdży.
Beta-glukan jest badany pod kątem właściwości prebiotycznych, a także wspierających prawidłową perystaltykę jelit. Podobnie jak pozostałe frakcje rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, wspomaga utrzymanie prawidłowej gospodarki lipidowej oraz poposiłkowej odpowiedzi glikemicznej.
Jak beta-glukan wpływa na układ odpornościowy?
Właściwości beta-glukanu są również często omawiane w kontekście odporności, a dokładniej – stymulacji makrofagów i limfocytów T, a także wsparcia produkcji cytokin. Dlatego ta substancja może być ważna dla osób, które chcą wesprzeć prawidłową pracę układu immunologicznego.
Dostępne preparaty z beta-glukanem
Preparaty z beta-glukanem są dostępne zarówno dla osób dorosłych, jak i dla dzieci. Przyjmują różne postaci. Najpopularniejsze to:
- płyny i syropy, w których oprócz beta-glukanów mogą się znajdować np. witamina C, laktoferyna, cynk czy ekstrakt z lipy; są przeznaczone najczęściej dla najmłodszych, nawet od 6. m.ż.;
- kapsułki z beta-glukanem – bywają wzbogacone np. o cynk, selen czy hydrolizat grasicy;
- proszki z beta-glukanem do rozpuszczania w wodzie – to np. żywność specjalnego przeznaczenia medycznego oraz suplementy diety (w tym przeznaczone dla kobiet w ciąży i mam karmiących).
Dobór odpowiedniego preparatu zależy m.in. od wieku osoby, która ma go spożywać, oraz indywidualnych potrzeb zdrowotnych.