Witamina C w kapsułkach i tabletkach
Witamina C odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Wspiera m.in. syntezę kolagenu i hormonów steroidowych, przemianę aminokwasów, wchłanianie niehemowego żelaza, a także metabolizm tłuszczów, kwasów żółciowych i cholesterolu. Jest też naturalnym antyoksydantem i wspomaga utrzymanie prawidłowej odporności. Dlatego warto zadbać o właściwą podaż tego składnika w diecie.
Dostępne są również tabletki z witaminą C. Z tego powodu wiele osób sięga po takie preparaty.
Witamina C – lek czy suplement?
Podstawową różnicą pomiędzy preparatami zawierającymi witaminę C jest rejestracja produktów. Do wyboru są głównie suplementy z witaminą C oraz leki.
- Lek z witaminą C jest przyjmowany w stanach niedoboru tej substancji – mogą one wystąpić np. w okresie ciąży i laktacji, u seniorów czy osób palących, a także w trakcie stosowania niektórych diet. Jest również potrzebny w profilaktyce i procesie leczenia szkorbutu.
- Suplement z witaminą C to środek spożywany przez osoby, które chcą wzbogacić dietę o tę substancję.
Dlatego zanim wybierzesz preparat, warto zastanowić się na co witamina C jest potrzebna w Twoim przypadku.
Witamina C: tabletki, kapsułki czy płynna?
Kolejna różnica między preparatami z witaminą C to forma jej podania. Wyróżnia się m.in.:
- kapsułki z witaminą C – często, poza tym składnikiem, zawierają sproszkowane surowce roślinne, np. owoce dzikiej róży;
- tabletki z witaminą C – zapewniają przedłużone uwalnianie się tej substancji do organizmu;
- witaminę C do picia – suplementy w tej postaci są wygodne do przyjmowania i mają przyjemny smak, co może ułatwić ich spożycie np. dzieciom czy seniorom; dostępna jest przede wszystkim witamina C rozpuszczalna w formie tabletek musujących, ale także płynu czy proszku.
Kwas L-askorbinowy, witamina C lewoskrętna – czyli jaką postać wybrać?
Witamina C w tabletkach czy kapsułkach jest dostępna w różnych postaciach. Są to np.:
- kwas L-askorbinowy, czyli tzw. witamina C lewoskrętna;
- liposomalna witamina C, czyli zamknięta w pęcherzykach tłuszczu (zwłaszcza w preparatach, które zawierają większą ilość tego składnika aktywnego w porcji);
- kwasu askorbowego;
- L-askorbinianu sodu, wapnia lub potasu – mają być one bardziej przyjazne dla osób z wrażliwym żołądkiem.
Warto przy tym podkreślić, że nie istnieją jednoznaczne badania, które wskazywałyby na to, która z tych postaci jest najbardziej przyswajalna. Dlatego wybór odpowiedniego preparatu to kwestia indywidualnych potrzeb zdrowotnych.