Czy dieta roślinna zmniejsza ryzyko zachorowania na COVID-19?
Naukowcy od dawna badają związki między dietą a różnymi chorobami zakaźnymi, nie dziwi więc fakt, że zainteresowali się wpływem sposobu odżywiania na ryzyko zachorowania na COVID-19. Wcześniejsze badania potwierdziły na przykład hipotezę, że czynniki żywieniowe mogą wpływać na różne aspekty układu odpornościowego, a tym samym na podatność na infekcje. Teraz badacze z Brazylii zbadali, czy dieta roślinna może obniżać ryzyko zakażenia koronawirusem. Do jakich wniosków doszli?
Dieta wegetariańska a COVID-19 – badanie
Ponad 30% wszystkich ofiar koronawirusa SARS-CoV-2 to Europejczycy. Z kolei najniższą śmiertelność z jego powodu odnotowano w Japonii oraz w Afryce Subsaharyjskiej. Choć populacje te różnią się znacznie pod wieloma względami, to – jak zauważają naukowcy – mają podobne nawyki żywieniowe. Podstawą ich diety są bowiem produkty roślinne, spożywa się tam stosunkowo niewiele żywności pochodzenia zwierzęcego, z dużą ilością tłuszczów nasyconych i żywności przetworzonej. Fakt ten zainteresował badaczy z Universidade de Sao Paulo w Brazylii, postanowili oni zbadać, czy stosowanie diety roślinnej można powiązać z niższym ryzykiem zakażenia COVID-19.
Badanie obserwacyjne opublikowane w czasopiśmie „BMJ Nutrition Prevention & Health” wykazało, że dieta oparta głównie na produktach pochodzenia roślinnego wiąże się z o 39% niższym ryzykiem zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. W badaniu wzięły udział 702 osoby, spośród których 424 nie miało żadnych ograniczeń w diecie (jadło różnorodnie: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, tłuszcze), a w menu pozostałych 278 osób przeważały potrawy roślinne. Z tej drugiej grupy wyłoniono dodatkowo podgrupę wegetariańską i wegańską oraz fleksitariańską. Uczestników porównano pod względem częstości występowania, ciężkości i czasu trwania infekcji koronawirusowej.
Jakie wnioski płyną z badania?
Brazylijscy naukowcy odkryli, że u osób spożywających produkty odzwierzęce wskaźnik zapadalności na COVID-19 był wyższy w porównaniu z grupami stosującymi dietę z przewagą żywności pochodzenia roślinnego. W pierwszej grupie częściej zgłaszano też infekcję od umiarkowanej do ciężkiej. Nie było natomiast większych różnic pomiędzy grupami pod względem czasu trwania i nasilenia objawów.
Badacze otwarcie przyznają się do ograniczeń swoich badań i widzą potrzebę rozszerzenia tych analiz na różne populacje oraz uwzględnienia różnych stylów odżywiania opartych na roślinach.
Rodzaje diet roślinnych
Istnieje wiele modeli żywieniowych opartych na produktach roślinnych, które wykluczają z menu produkty zwierzęce (całkowicie lub częściowo). Wśród tych najczęściej stosowanych znajduje się:
- weganizm – weganie unikają wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jaj, mleka i jego przetworów, a wielu wegan decyduje się też na eliminację miodu ze swojego jadłospisu;
- laktowegetarianizm – wyłączenie z diety mięsa i jaj, pozostawienie produktów mlecznych;
- owowegetarianizm – rezygnacja z produktów odzwierzęcych z wyjątkiem jaj;
- pescowegetarianizm – w menu znajdują się produkty roślinne oraz ryby;
- raw vegan (witarianizm) – to rodzaj diety, w której spożywa się produkty roślinne niepoddane obróbce termicznej (niepodgrzewane do temperatury wyższej niż 42 stopnie Celsjusza);
- fleksitarianizm – ograniczenie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego na rzecz żywności roślinnej.