Młoda kobeta zajada się posiłkiem skomponowanym z diety roślinnej
Ewelina Sochacka

Czy dieta roślinna zmniejsza ryzyko zachorowania na COVID-19?

Naukowcy od dawna badają związki między dietą a różnymi chorobami zakaźnymi, nie dziwi więc fakt, że zainteresowali się wpływem sposobu odżywiania na ryzyko zachorowania na COVID-19. Wcześniejsze badania potwierdziły na przykład hipotezę, że czynniki żywieniowe mogą wpływać na różne aspekty układu odpornościowego, a tym samym na podatność na infekcje. Teraz badacze z Brazylii zbadali, czy dieta roślinna może obniżać ryzyko zakażenia koronawirusem. Do jakich wniosków doszli?

  1. Dieta wegetariańska a COVID-19 – badanie
  2. Jakie wnioski płyną z badania?
  3. Rodzaje diet roślinnych

Dieta wegetariańska a COVID-19 – badanie

Ponad 30% wszystkich ofiar koronawirusa SARS-CoV-2 to Europejczycy. Z kolei najniższą śmiertelność z jego powodu odnotowano w Japonii oraz w Afryce Subsaharyjskiej. Choć populacje te różnią się znacznie pod wieloma względami, to – jak zauważają naukowcy – mają podobne nawyki żywieniowe. Podstawą ich diety są bowiem produkty roślinne, spożywa się tam stosunkowo niewiele żywności pochodzenia zwierzęcego, z dużą ilością tłuszczów nasyconych i żywności przetworzonej. Fakt ten zainteresował badaczy z Universidade de Sao Paulo w Brazylii, postanowili oni zbadać, czy stosowanie diety roślinnej można powiązać z niższym ryzykiem zakażenia COVID-19.

Badanie obserwacyjne opublikowane w czasopiśmie „BMJ Nutrition Prevention & Health” wykazało, że dieta oparta głównie na produktach pochodzenia roślinnego wiąże się z o 39% niższym ryzykiem zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. W badaniu wzięły udział 702 osoby, spośród których 424 nie miało żadnych ograniczeń w diecie (jadło różnorodnie: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, tłuszcze), a w menu pozostałych 278 osób przeważały potrawy roślinne. Z tej drugiej grupy wyłoniono dodatkowo podgrupę wegetariańską i wegańską oraz fleksitariańską. Uczestników porównano pod względem częstości występowania, ciężkości i czasu trwania infekcji koronawirusowej.

Jakie wnioski płyną z badania?

Brazylijscy naukowcy odkryli, że u osób spożywających produkty odzwierzęce wskaźnik zapadalności na COVID-19 był wyższy w porównaniu z grupami stosującymi dietę z przewagą żywności pochodzenia roślinnego. W pierwszej grupie częściej zgłaszano też infekcję od umiarkowanej do ciężkiej. Nie było natomiast większych różnic pomiędzy grupami pod względem czasu trwania i nasilenia objawów.

Warto jednak zaznaczyć, że badanie miało charakter obserwacyjny, małą liczebność próby i nie dowodzi związku przyczynowego. Wobec tego nie można uznać diety wegetariańskiej, wegańskiej bądź fleksitariańskiej za skuteczną profilaktykę przeciwko COVID-19.

Badacze otwarcie przyznają się do ograniczeń swoich badań i widzą potrzebę rozszerzenia tych analiz na różne populacje oraz uwzględnienia różnych stylów odżywiania opartych na roślinach.

Powiązane produkty

Rodzaje diet roślinnych

Istnieje wiele modeli żywieniowych opartych na produktach roślinnych, które wykluczają z menu produkty zwierzęce (całkowicie lub częściowo). Wśród tych najczęściej stosowanych znajduje się:

  • weganizm – weganie unikają wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jaj, mleka i jego przetworów, a wielu wegan decyduje się też na eliminację miodu ze swojego jadłospisu;
  • laktowegetarianizm – wyłączenie z diety mięsa i jaj, pozostawienie produktów mlecznych;
  • owowegetarianizm – rezygnacja z produktów odzwierzęcych z wyjątkiem jaj;
  • pescowegetarianizm – w menu znajdują się produkty roślinne oraz ryby;
  • raw vegan (witarianizm) – to rodzaj diety, w której spożywa się produkty roślinne niepoddane obróbce termicznej (niepodgrzewane do temperatury wyższej niż 42 stopnie Celsjusza);
  • fleksitarianizm – ograniczenie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego na rzecz żywności roślinnej.
  1. J. C. Acosta-Navarro i in., Vegetarian and plant-based diets associated with lower incidence of COVID-19, „BMJ Nutrition Prevention & Health” 2024, doi:10.1136/bmjnph-2023-000629 [dostęp:] 18.01.2024.
  2. T. Vu i in., Dietary Behaviors and Incident COVID-19 in the UK Biobank, „Nutrients” 2021, nr 13(6).

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Znieczulenie przy każdym porodzie, większa opieka po poronieniu. Ministerstwo zapowiada zmiany w opiece okołoporodowej

    Ministerstwo Zdrowia zapowiedziało przygotowanie zmian w załączniku do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 16 sierpnia 2018 r. w sprawie standardu organizacyjnego opieki okołoporodowej. Nowe regulacje mają na celu zwiększenie bezpieczeństwa, poprawę komfortu oraz wzmocnienie pozycji kobiet i personelu medycznego podczas ciąży, porodu i w połogu.

  • Czy to przełom w walce z próchnicą? Wynaleziono żel, który odbudowuje szkliwo zęba

    Zespół naukowców opracował specjalny żel białkowy, który odbudowuje szkliwo ludzkiego zęba – tkankę, która naturalnie się nie regeneruje. Po nałożeniu preparatu na ząb zaczynają tworzyć się drobne kryształy minerału, z którego naturalnie zbudowane jest szkliwo. Kryształy te odtwarzają jego pierwotną strukturę i właściwości.

  • Rekordowy sezon szczepień przeciw grypie. Najwięcej wykonano w aptekach

    Sezon 2025/2026 przynosi rekordowe wyniki wyszczepialności przeciwko grypie. Do początku listopada zaszczepiło się już ponad 1,88 mln Polaków – to więcej niż w całym poprzednim sezonie. Największy wzrost obserwuje się wśród osób starszych oraz w regionach, w których funkcjonuje najwięcej aptecznych punktów szczepień. Eksperci podkreślają, że to właśnie apteki stały się głównym motorem wzrostu wyszczepialności w kraju.

  • Rośnie liczba zakażeń WZW typu A w Czechach. Dane z Polski też są alarmujące

    W Czechach od początku roku zarejestrowano 2375 przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A (WZW A) – to najwyższa liczba zakażeń od 1989 r. Jednocześnie zanotowano aż 28 zgonów. W Polsce sytuacja również staje się niepokojąca – do 31 października 2025 r. zgłoszono 731 zachorowań, czyli ponad dwukrotnie więcej niż rok wcześniej w tym samym okresie. Rosnąca liczba infekcji w regionie, niska odporność populacji i intensywne powiązania epidemiologiczne między krajami wymagają wzmożonej czujności oraz działań profilaktycznych.

  • Od dwóch dekad niewłaściwie leczymy depresję? Nowe badania podważają stosowane schematy leczenia

    Najnowsze wyniki badań podważają jeden z filarów współczesnej farmakoterapii depresji. Przegląd literatury naukowej wykazał, że wiele strategii leczenia, stosowanych powszechnie przez ponad dwie dekady, nie potwierdziło swojej skuteczności w dobrze kontrolowanych badaniach klinicznych. Zarówno lekarze, jak i pacjenci mogą więc potrzebować zmiany podejścia do leczenia.

  • Co czwarty polski nastolatek ma myśli samobójcze. Niepokojące dane z nowego raportu

    Z badania „Dobre i złe wiadomości – życie online i offline a zdrowie psychiczne polskich nastolatków” wynika, że problemy psychiczne wśród młodzieży są powszechne, a skala kryzysu wymaga natychmiastowej reakcji. W ciągu ostatniego roku aż 23% uczniów klas trzecich szkół ponadpodstawowych myślało o odebraniu sobie życia. Raport podkreśla nie tylko skalę zagrożenia, ale także kluczową rolę rówieśniczego wsparcia. Po raz pierwszy badania tak precyzyjnie pokazują, jak aktywność online, przemoc i samotność splatają się w jeden, często niewidzialny problem – kryzys suicydalny.

  • Ognisko odry na Podkarpaciu. Sanepid potwierdza 11 zachorowań, trwa dochodzenie

    Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny poinformował o rozwijającym się ognisku odry w regionie. W ciągu kilku dni liczba potwierdzonych przypadków wzrosła z trzech do jedenastu. Trwa intensywne dochodzenie epidemiologiczne, a służby apelują o szczepienia i zachowanie środków ostrożności – szczególnie wśród osób, które nie mają pewności co do swojego statusu odpornościowego.

  • Rekordowa fala grypy w styczniu? Jedną z przyczyn nowy wariant grypy A – H3N2

    Nadchodzące tygodnie mogą przynieść jedną z intensywniejszych fal zachorowań ostatnich lat – ostrzega Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC). Mimo rosnącej liczby szczepień w Polsce poziom wyszczepienia nadal pozostaje niewystarczający, aby skutecznie ograniczyć ciężkie przypadki grypy, zwłaszcza w obliczu krążącego wariantu A(H3N2) podtyp K.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl