×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Orzechy makadamia — bogactwo witamin

Wśród orzechów uchodzą za jedne z najsmaczniejszych, choć zdecydowanie większą popularnością cieszą się w kosmetyce. Orzechy makadamia to przysmak dla osób chorych na serce, ponieważ obniżają poziom cholesterolu, a pozyskiwany z nich olej przywraca blask i elastyczność suchej skórze.

Orzechy makadamia mają bardzo twardą skorupę, której nie rozłupie nawet dziadek do orzechów, dlatego są sprzedawane bez łupin. Za ich wyjątkowy, maślany smak odpowiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, stanowiące aż 73% struktury (najwięcej spośród wszystkich orzechów).

Owoce makadamia zawierają białko (9%), mniej więcej tyle samo cukrów, witaminę A, B, składniki mineralne — fosfor, żelazo, magnez, wapń, cynk, a także kwas foliowy i błonnik. Już 100 gramów orzechów odpowiada za 20% dziennego zapotrzebowania na błonnik i żelazo.

Jedzone jako przekąska lub dodatek do wypieków pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiegają miażdżycy oraz chorobom układu krążenia. Naukowcy wskazują również na ich działanie przeciwnowotworowe dzięki zawartości selenu i kwasu solnego.

Właściwości orzechów makadamia

Z orzechów makadamia pozyskuje się olej o cenionych walorach kosmetycznych, zawierający więcej kwasów jednonienasyconych niż oliwa z oliwek. Wiele z jego elementów stanowi naturalny budulec ludzkiej skóry.

Zawarte w oleju kwasy mają świetne właściwości przeciwutleniające, chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV, nadają skórze elastyczność, pomagają jej w regeneracji i opóźniają pojawienie się oznak starzenia, ponieważ zwalczają wolne rodniki.

Ze względu na swoje właściwości upiększające, olej z orzechów makadamia jest polecany do pielęgnacji skóry przesuszonej, pozbawionej elastyczności oraz wymagającej odnowy, również w związku z pojawieniem się blizn i zmian wywołanych zbyt długim przebywaniem na słońcu.


Podziel się: