Właściwości pistacji
Świetnie smakują, a do tego są cennym źródłem ważnych składników mineralnych. Pistacje to jeden z najbardziej odżywczych gatunków orzechów, który w przeciwieństwie do innych popularnych przekąsek nie przeszkodzi w diecie przez swoją niskokaloryczność.
Każda pistacja (bez soli) zawiera jedynie 3 kalorie, więc po przysmak bez obaw sięgać mogą osoby na diecie i dbające o sylwetkę. To przede wszystkim źródło miedzi oraz manganu, dlatego pozytywnie wpływa na stan układu nerwowego, mięśnie i kości.
Witaminy i minerały zawarte w pistacjach
Pistacje zawierają znaczne ilości potasu, magnezu, żelaza oraz fosforu. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B, przede wszystkim B6 (porcja orzechów wystarczy, by pokryć ok. 20% dziennego zapotrzebowania), B1, B2, B3, B5, B7 i B9.
Ponadto dostarczają dużo błonnika wspomagającego dobre trawienie, mają go znacznie więcej niż np. orzechy włoskie. Posiadają mnogość antyoksydantów, przez co są idealną alternatywą dla popularnej zielonej herbaty.
Kto powinien sięgać po orzechy pistacjowe?
Po pistacje powinny sięgać osoby ze zbyt wysokim cholesterolem, ponieważ zrównoważają jego poziom. To również odpowiednia przekąska dla ludzi starszych oraz dla tych z problemami ze wzrokiem – pozytywnie wpływają na zdrowie oczu, zawierają luteinę i zeaksantyny (zmniejszają tym samym ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej).
Przez obecność witaminy E orzechy uznawane są za źródło zdrowia, a także młodości. Ułatwiają zachowanie ładnej cery, szczególnie osobom z suchym naskórkiem. Odżywiają paznokcie i włosy, fakt ten docenią zwłaszcza panie, które borykają się z ich łamliwością.
Wykazano, że minimalizują ryzyko zachorowania na nowotwory płuc i prostaty. Właściwości pistacji pomagają chorym na cukrzycę typu 2, zapobiegają obkurczaniu się naczyń krwionośnych w sytuacjach stresowych, co z kolei przekłada się na lepszą pracę serca.