O produkcie
Opis
Nektarowy miód Manuka, MGO 100+, 60 g
- Środek spożywczy,
- Miody Manuka marki Manuka Health pochodzą z oryginalnych krzewów manuka, rosnących w Nowej Zelandii. Metyloglioksal (MGO) zawarty w tych miodach ma między innymi właściwości antybakteryjne. Ta szczególna substancja powstaje w miodzie z dihydroksyacetonu (DHA) - naturalnego składnika nektaru kwiatów manuka (Leptospermum Scoparium). Do przemiany DHA w MGO dochodzi przez cały czas, zarówno już w organizmie pszczół, kiedy transportują nektar do ula, jak i w czasie dojrzewania składowanego już miodu.
Skład
Składniki: miód z krzewu Manuka 100%
Wartość odżywcza | w 100 g | w 15 g* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1400 kJ / 334 kcal | 210 kJ / 50,2 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 82,1 g | 12,3 g |
w tym cukry | 82,1 g | 12,3 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 0,3 g | 0,05 g |
Sól | 0,04 g | 0,01 g |
Methylglyoxal | >10 mg | >1,5 mg |
*15 g (3 saszetki) = porcja dzienna.
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 100 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). W 2018 roku przeprowadzono badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta.
Masa netto
12 x 5 g
Zalecane dzienne spożycie
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 saszetek lub po 1 saszetce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Cechy produktu
- Płeć
- Wiek
- Typ produktu
- Główny składnik
- Pora stosowania
- Smak
- Sposób aplikacji