posiłek w naczyniu żaroodpornym
Arkadiusz Dąbek

Czy można odgrzewać jedzenie więcej niż raz?

Przygotowywanie posiłków w dużych ilościach i odgrzewanie ich jest świetnym sposobem na zaoszczędzenie czasu w kuchni, a także może pomóc w zmniejszeniu ilości odpadów spożywczych. Jak bezpiecznie odgrzewać żywność? Czy można to robić więcej niż raz?

Przestrzegając kilku prostych kroków dotyczących przygotowywania i przechowywania żywności, można bezpiecznie odgrzewać żywność więcej niż raz.

Dlaczego żywność może powodować choroby?

Istnieje wiele sposobów, przez które bakterie i wirusy mogą znaleźć się w żywności np. czasem występują naturalnie w środowisku zbieranych produktów żywnościowych. Zdarza się również, że żywność zostaje nimi zanieczyszczona w trakcie przetwarzania.

Wirusy nie dojrzewają w żywności i zostają niszczone przez gotowanie (lub odpowiednie odgrzewanie). Co innego bakterie, które rozwijają się w żywności. Niemniej nie wszystkie bakterie powodują choroby. Niektóre są nawet korzystne, takie jak probiotyki w jogurcie lub kultury używane do produkcji żywności fermentowanej. Jednak te bakterie, które są niekorzystne, rozmnażają się i powodują zmiany fizyczne, co w efekcie czyni żywność niesmaczną (lub zepsutą).

Innymi są patogeny powodujące choroby. Niektóre z nich rozwijają się w jelitach i powodują objawy zapalenia żołądka oraz jelit. Jeszcze inne produkują toksyny (trucizny), które przyprawiają o chorobę. Niektóre bakterie wytwarzają nawet pewne struktury, zwane endosporami, które przeżywają przez długi czas, aż do momentu, gdy napotkają sprzyjające warunki, pozwalające na wzrost i produkcję toksyn.

Temperatura a toksyny

Zwykle gotowanie lub odgrzewanie zabija bakterie chorobotwórcze w żywności, może jednak nie zniszczyć toksyn lub endospor.

W przypadku ponownego podgrzewania żywności toksyny są największym ryzykiem zachorowania.

Ryzyko wzrasta w przypadku żywności, która była niewłaściwie przetwarzana lub zbyt wolno chłodzona po pierwszym gotowaniu czy odgrzewaniu. Dzieje się tak, ponieważ takie warunki mogą pozwolić bakteriom wytwarzającym toksyny na wzrost i rozmnażanie się.

Bakterie powodujące choroby przenoszone przez żywność zazwyczaj rozwijają się w temperaturze między 5 a 60°C (strefa zagrożenia temperaturą). Najszybszy wzrost zaś następuje w temperaturze około 37°C.

Żywność, która najlepiej wspiera rozwój tych bakterii, jest uznawana za potencjalnie niebezpieczną. Jakie produkty się do niej zalicza? Przede wszystkim są to mięso, nabiał, owoce morza, gotowany ryż lub makaron, jaja oraz inne składniki bogate w białko.

Częstym sprawcą zatruć pokarmowych związanych z odgrzewaną żywnością jest gronkowiec złocisty (łac. Staphylococcus aureus). Wiele osób nosi go w nosie lub gardle. Wytwarza on stabilną termicznie toksynę, która po spożyciu powoduje wymioty i biegunkę.

Osoby zajmujące się żywnością mogą przenosić te bakterie ze swoich rąk na żywność po ugotowaniu lub odgrzaniu. Jeśli skażona żywność jest przechowywana w strefie zagrożenia temperaturą przez dłuższy czas, gronkowiec złocisty będzie rósł i produkował toksyny. Późniejsze odgrzewanie zniszczy bakterie, ale nie toksyny.

Powiązane produkty

Jak zachować bezpieczeństwo żywności, nawet po ponownym podgrzaniu?

Żeby ograniczyć rozwój bakterii, potencjalnie niebezpieczna żywność powinna być przechowywana jak najdłużej poza strefą zagrożenia temperaturą. Oznacza to, że żywność zimna powinna być utrzymywana w niskiej temperaturze (poniżej 5°C), żywność gorąca zaś w temperaturze powyżej 60°C. Oznacza to również, że po ugotowaniu potencjalnie niebezpieczna żywność powinna być jak najszybciej schłodzona do temperatury poniżej 5°C. Dotyczy to również odgrzewanych potraw, które przechowuje się na później.

Według zaleceń Food Standards Australia New Zealand podczas chłodzenia żywności należy zadbać, aby temperatura spadła z 60°C do 21°C w czasie krótszym niż dwie godziny i została obniżona do 5°C lub niższej temperatury w ciągu kolejnych czterech godzin.

W praktyce oznacza to przeniesienie gorącej żywności do płytkich pojemników w celu schłodzenia do temperatury pokojowej, następnie przeniesienie przykrytych pojemników do lodówki w celu dalszego chłodzenia. Nie jest dobrym pomysłem wkładanie gorących potraw prosto do lodówki, ponieważ może to spowodować wzrost temperatury lodówki powyżej 5°C, co może wpłynąć na bezpieczeństwo innych produktów znajdujących się w środku.

Jeśli żywność została przygotowana w sposób higieniczny, szybko schłodzona po ugotowaniu (lub odgrzaniu) i przechowywana w chłodzie, ponowne odgrzanie więcej niż raz nie powinno zwiększyć ryzyka choroby. Jednak długotrwałe przechowywanie i wielokrotne odgrzewanie wpływa na smak, teksturę, a czasem także na jakość odżywczą żywności.

O czym warto pamiętać podczas odgrzewania jedzenia? Oto najprostsze zasady:

  • należy pamiętać o higienie podczas przygotowywania żywności, najlepiej stosować jednorazowe rękawiczki przeznaczone do kontaktu z żywnością,
  • po ugotowaniu chłodzi się żywność w małych porcjach lub w płytkich pojemnikach (zwiększona powierzchnia skraca czas chłodzenia) i wkłada do lodówki w ciągu dwóch godzin; w ciągu następnych czterech godzin żywność powinna być zimna (poniżej 5°C),
  • odgrzewać należy tylko tę porcję, która jest przeznaczona do spożycia; poza tym posiłek powinien być w całości gorący (temperatura wewnętrzna około 75°C),
  • niespożywane (odgrzane) jedzenie należy trzymać z dala od potencjalnego kontaktu i umieścić w lodówce z powrotem w ciągu dwóch godzin,
  • trzeba zachować ostrożność przy odgrzewaniu jedzenia, zwłaszcza dla osób wrażliwych (np. dzieci, seniorów, kobiet ciężarnych); w przypadku wątpliwości wobec jakości jedzenia, należy je wyrzucić.

Warto przestrzegać tych kilka prostych kwestii, które pozwolą nam zachować bezpieczeństwo przechowywanej żywności i zminimalizować jej marnowanie.

  1. Yes, you can reheat food more than once, „medicalxpress.com” [online], https://medicalxpress.com/news/2022-09-reheat-food.html [dostęp:] 04.09.2022.
  2. Zalecenia Food Standards Australia New Zealand, „foodstandards.gov.au” [online] https://www.foodstandards.gov.au/consumer/safety/faqsafety/pages/foodsafetyfactsheets/charitiesandcommunityorganisationsfactsheets/temperaturecontrolma1477.aspx [dostęp:] 04.09.2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szczepienie na HPV i meningokoki obowiązkowe od przyszłego roku? Ministerstwo Zdrowia zapowiada zmiany w kalendarzu szczepień

    Ministerstwo Zdrowia zapowiada znaczące zmiany w krajowym Programie Szczepień Ochronnych – obowiązkowe szczepienia przeciw HPV dla dzieci w wieku 9-15 lat oraz przeciw meningokokom dla osób z grupy ryzyka. Nowe wytyczne mają objąć także kalendarz szczepień przeciw krztuścowi – druga dawka przypominająca podawana wcześniej i nowa, trzecia dawka dla nastolatków. Projekt rozporządzenia wprowadzającego powyższe zmiany jest już gotowy i wkrótce trafi do konsultacji międzyresortowych i społecznych.

  • Znieczulenie przy każdym porodzie, większa opieka po poronieniu. Ministerstwo zapowiada zmiany w opiece okołoporodowej

    Ministerstwo Zdrowia zapowiedziało przygotowanie zmian w załączniku do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 16 sierpnia 2018 r. w sprawie standardu organizacyjnego opieki okołoporodowej. Nowe regulacje mają na celu zwiększenie bezpieczeństwa, poprawę komfortu oraz wzmocnienie pozycji kobiet i personelu medycznego podczas ciąży, porodu i w połogu.

  • Czy to przełom w walce z próchnicą? Wynaleziono żel, który odbudowuje szkliwo zęba

    Zespół naukowców opracował specjalny żel białkowy, który odbudowuje szkliwo ludzkiego zęba – tkankę, która naturalnie się nie regeneruje. Po nałożeniu preparatu na ząb zaczynają tworzyć się drobne kryształy minerału, z którego naturalnie zbudowane jest szkliwo. Kryształy te odtwarzają jego pierwotną strukturę i właściwości.

  • Rekordowy sezon szczepień przeciw grypie. Najwięcej wykonano w aptekach

    Sezon 2025/2026 przynosi rekordowe wyniki wyszczepialności przeciwko grypie. Do początku listopada zaszczepiło się już ponad 1,88 mln Polaków – to więcej niż w całym poprzednim sezonie. Największy wzrost obserwuje się wśród osób starszych oraz w regionach, w których funkcjonuje najwięcej aptecznych punktów szczepień. Eksperci podkreślają, że to właśnie apteki stały się głównym motorem wzrostu wyszczepialności w kraju.

  • Rośnie liczba zakażeń WZW typu A w Czechach. Dane z Polski też są alarmujące

    W Czechach od początku roku zarejestrowano 2375 przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A (WZW A) – to najwyższa liczba zakażeń od 1989 r. Jednocześnie zanotowano aż 28 zgonów. W Polsce sytuacja również staje się niepokojąca – do 31 października 2025 r. zgłoszono 731 zachorowań, czyli ponad dwukrotnie więcej niż rok wcześniej w tym samym okresie. Rosnąca liczba infekcji w regionie, niska odporność populacji i intensywne powiązania epidemiologiczne między krajami wymagają wzmożonej czujności oraz działań profilaktycznych.

  • Od dwóch dekad niewłaściwie leczymy depresję? Nowe badania podważają stosowane schematy leczenia

    Najnowsze wyniki badań podważają jeden z filarów współczesnej farmakoterapii depresji. Przegląd literatury naukowej wykazał, że wiele strategii leczenia, stosowanych powszechnie przez ponad dwie dekady, nie potwierdziło swojej skuteczności w dobrze kontrolowanych badaniach klinicznych. Zarówno lekarze, jak i pacjenci mogą więc potrzebować zmiany podejścia do leczenia.

  • Co czwarty polski nastolatek ma myśli samobójcze. Niepokojące dane z nowego raportu

    Z badania „Dobre i złe wiadomości – życie online i offline a zdrowie psychiczne polskich nastolatków” wynika, że problemy psychiczne wśród młodzieży są powszechne, a skala kryzysu wymaga natychmiastowej reakcji. W ciągu ostatniego roku aż 23% uczniów klas trzecich szkół ponadpodstawowych myślało o odebraniu sobie życia. Raport podkreśla nie tylko skalę zagrożenia, ale także kluczową rolę rówieśniczego wsparcia. Po raz pierwszy badania tak precyzyjnie pokazują, jak aktywność online, przemoc i samotność splatają się w jeden, często niewidzialny problem – kryzys suicydalny.

  • Ognisko odry na Podkarpaciu. Sanepid potwierdza 11 zachorowań, trwa dochodzenie

    Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny poinformował o rozwijającym się ognisku odry w regionie. W ciągu kilku dni liczba potwierdzonych przypadków wzrosła z trzech do jedenastu. Trwa intensywne dochodzenie epidemiologiczne, a służby apelują o szczepienia i zachowanie środków ostrożności – szczególnie wśród osób, które nie mają pewności co do swojego statusu odpornościowego.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl