Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier DHLKurier GLSKurier PHARMALINK
-
ODBIÓR W PUNKCIEAutomaty DHL i punkty POPAutomaty i punkty odbioru GLSPaczkomat INPOST
Kupuj w zestawie
Co to jest Nutridrink Protein?
Nutridrink Protein to doustny preparat odżywczy. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym, którą należy stosować pod nadzorem lekarza.
Kiedy stosuje się Nutridrink Protein?
Nutridrink Protein znajduje zastosowanie u pacjentów, u których z powodu choroby pokrycie potrzeb organizmu tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające.
Przed, w trakcie i po pobycie w szpitalu
oraz:
• okres rekonwalescencji po chorobie
• przygotowanie do operacji oraz po niej
• proces rehabilitacji, np. po udarze
• w chorobach przewlekłych, w których wzrasta zapotrzebowanie na białko


Czy wiesz, że?
Każdego dnia dorosły zdrowy człowiek powinien przyjmować
ok. 0,8 g białka/kg masy ciała.
Zapotrzebowanie na białko
wzrasta w niektórych stanach chorobowych nawet dwukrotnie*.
Białko jest jednym z podstawowych składników diety, bez którego organizm nie mógłby funkcjonować, ponieważ:
• jest podstawowym budulcem organizmu,
• odpowiada za budowę i pracę mięśni,
• jest składnikiem enzymów i hormonów
(regulacja procesów metabolicznych),
• transportuje witaminy i składniki mineralne
do odpowiednich miejsc w organizmie,
• jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania
układu odpornościowego.
• Ze względu na tak różnorodne funkcje, białko jest stale używane przez nasz organizm, w związku z czym musi być regularnie dostarczane z pożywieniem. Jednak nie zawsze jest to możliwe jedynie z tradycyjną dietą.
* Sobotka, L. (2013). Podstawy żywienia klinicznego: Scientifica.
Duża ilość energii i białka w porcji gotowej do spożycia
W jednej, małej butelce (125 ml) znajduje się aż 18 g białka i 306 kcal.
Koncentracja energii, białka oraz innych składników odżywczych w małej objętości ułatwia pacjentowi stosowania produktu zgodnie z zaleceniami lekarza.
Dzięki płynnej formie i małej objętości Nutridrink Protein jest łatwy do spożycia przez osoby chore. Można go stosować samodzielnie lub jako składnik potraw, aby zwiększyć ich wartość odżywczą.

Nutridrink Protein to największa ilość białka w najmniejszej butelce*

Nutridrink Protein to aż 18 g białka w 125 ml produktu
* spośród innych wysokobiałkowych preparatów do żywienia medycznego dostępnych na polskim rynku (10/2024)

Stosowanie
2 butelki dziennie
przez minimum 14 dni*
o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej
Dla uzyskania efektów wsparcia żywieniowego Nutridrink Protein musi być stosowany regularnie.
*14 dni to najczęściej zalecana minimalna długość stosowania, jednak wsparcie żywieniowe powinno być zalecone przez lekarza na tak długo jak pacjent tego potrzebuje (najlepiej przez cały okres trwania leczenia i rekonwalescencji po chorobie).
7 wariantów smakowych
Duży wybór smaków, w tym 2 innowacyjne formuły smakowe opracowane z myślą o żywieniu pacjentów onkologicznych doświadczających zaburzeń czucia smaku w trakcie terapii przeciwnowotworowej: neutralny i rześki smak czerwonych owoców.

o smaku neutralnym
Gdy lekarz zalecił Ci Nutridrink Protein, wypróbuj różne smaki i wybierz swój preferowany
Pytania i odpowiedzi:
Dla kogo przeznaczony jest Nutridrink Protein?
Nutridrink Protein znajduje zastosowanie w sytuacjach, w których z różnych przyczyn pokrycie potrzeb organizmu (często zwiększonych na skutek choroby) tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające.
Do takich sytuacji należy:
- zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze (szczególnie na białko) będące następstwem choroby
- brak apetytu i niechęć do jedzenia
- problemy z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem)
- pogorszone trawienie i wchłanianie objawiające się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego jak nudności, wymioty, biegunka i/lub zaparcia.
Takie sytuacje mogą wystąpić w szczególności:
- w okresie rekonwalescencji po chorobie
- w przygotowaniu do operacji oraz po niej
- podczas ciężkiej choroby i po niej (wymagającej dłuższego pobytu w szpitalu)
- w chorobach przewlekłych wymagających zwiększonej podaży białka, np. w chorobie nowotworowej
- w procesie rehabilitacji np. po udarze mózgu
Jak stosować Nutridrink Protein?
- Może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami lub jako dodatek do posiłków w celu zwiększenia ich wartości odżywczej.
- Należy pić go powoli, 1 butelkę przez około 30 minut.
- Najlepiej podawać schłodzony.
- Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
- Jest gotowy do spożycia.
- Przechowuj go w chłodnym, suchym miejscu. Po pierwszym otwarciu opakowania przechowuj produkt w zamkniętej butelce, w lodówce, maksymalnie do 24 godzin.
Jakie są ważne informacje dotyczące produktu?
Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 6 lat.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 6-10 lat.
- Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.
- Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
Twoje posiłki w walce z chorobą
Choroba i operacja to wyzwanie dla organizmu. Nutridrink Protein odżywia, dzięki temu wspiera leczenie i rekonwalescencję.
Inne produkty z linii Nutridrink

Nutridrink Protein Omega 3
Choroba nowotworowa
• wysoka zawartość białka 18 g białka w 125 ml produktu
• wysoka zawartość energii 306 kcal w 125 ml
• zawiera kwasy tłuszczowe Omega 3 (EPA i DHA) o wysokiej zawartości witaminy D
Nutridrink Skin Repair
Skład wspomagający żywieniowo gojenie ran
• wysoka zawartość białka
• wysoka zawartość energii
• zawiera argininę, cynk i antyoksydanty
Nutridrink Protein
Niedożywienie i ryzyko niedożywienia
• wysoka zawartość energii 306 kcal w 125 ml
• witaminy i składniki mineralne skoncentrowane w małej objętości
• kompletny pod względem odżywczym
Nutridrink Protein, Nutridrink, Nutridrink Protein Omega 3, Nutridrink Skin Repair to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
Stosować pod nadzorem lekarza.
Nutridrink do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą. Nutridrink Protein do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym. Nutridrink Protein Omega 3 do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Nutridrink Skin Repair do postępowania dietetycznego w przypadku odleżyn i innych trudno gojących ran.
Nutricia Polska Sp. z.o.o, ul, Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa
ADLT/PHAM/01/12/2024

Pokaż wszystkie produkty NUTRIDRINK
Producent
NUTRICIA POLSKA Sp. z o.o.Bobrowiecka 8
00-728 Warszawa
serwis@nutricia.com.pl
Opis
Nutridrink Protein, płyn o smaku neutralnym, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Nutridrink Protein to specjalistyczny preparat odżywczy opracowany z myślą o pacjentach onkologicznych. To wysokoenergetyczny i wysokobiałkowy preparat w płynie, przeznaczony do picia. Nutridrink Protein może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami. Nie może stanowić jedynego źródła pożywienia.
Nutridrink Protein 125 ml to skoncentrowane źródło białka, kalorii i składników odżywczych w małej objętości. Jedna butelka Nutridrink Protein to 306 kcal, 18 g białka oraz pełen skład witamin i minerałów. Dostarcza dużo energii i wszystkie składniki odżywcze niezbędne chorej osobie, która ma problem ze spożywaniem wyłącznie tradycyjnych posiłków. Dostarczenie do organizmu białka jest szczególnie ważne w przypadku chorób onkologicznych. Jest to bardzo ważny składnik niezbędny w trakcie terapii i rekonwalescencji.
Skład
Białka mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), aromat, wodorofosforan magnezu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), chlorek choliny, cytrynian potasu, L-askorbinian sodu, wodorofosforan dipotasu, mleczan żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu, glukonian miedzi(II), siarczan cynku, siarczan manganu, D-pantotenian wapnia, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, nikotynamid, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
Nie zawiera błonnika ani glutenu.
Wartość odżywcza | w 100 ml |
Energia | 1029 kJ/ 245 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 9,6 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,86 g |
Węglowodany, w tym: | 25,1 g |
Cukry | 13,7 g |
Laktoza | <0,35 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 14,6 g |
Sól | 0,09 g |
Witamina A | 260 µg |
Witamina D | 2,08 µg |
Witamina E |
4,90 mg alfa-TE/ET |
Witamina K | 18,9 µg |
Tiamina | 0,52 mg |
Ryboflawina | 0,56 mg |
Niacyna | 0,70 mg |
Kwas pantotenowy | 1,53 mg |
Witamina B6 | 0,61 mg |
Kwas foliowy | 80,9 µg |
Witamina B12 | 0,90 µg |
Biotyna | 10,1 µg |
Witamina C | 30,7 mg |
Sód | 35 mg |
Potas | 97,6 mg |
Chlorki | 60 mg |
Wapń | 350 mg |
Fosfor | 282 mg |
Magnez | 54 mg |
Żelazo | 2,19 mg |
Cynk | 2,58 mg |
Miedź | 0,35 mg |
Mangan | 0,64 mg |
Fluor | 0,18 mg |
Molibden | 21,5 µg |
Selen | 15,4 µg |
Chrom | 13 µg |
Jod | 49 µg |
Cholina | 99,4 mg |
Osmolarność | 570 mOsmol/l |
Procent (%) energii z: | |
Tłuszczu | 35% |
Węglowodanów | 41% |
Błonnika | 0% |
Białka | 24% |
Masa netto
500 ml (4 x 125 ml)
Właściwości
Nutridrink Protein zawiera dużą dawkę białka (18 g) w małej objętości 125 ml. Źródłem białka w produkcie są serwatka i kazeina. Środek spożywczy do stosowania wyłącznie jako uzupełnienie diety pacjenta.
Przeznaczenie
Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym, np:
- w okresie rekonwalescencji po chorobie;
- w przygotowaniu do operacji oraz po niej;
- podczas ciężkiej choroby i po niej (wymagającej dłuższego pobytu w szpitalu);
- w chorobach przewlekłych wymagających zwiększonej podaży białka, np. w chorobie nowotworowej;
- proces rehabilitacji np. po udarze mózgu.
Zalecane dzienne spożycie
Zalecane spożycie to 1-3 butelki dziennie przez minimum 14 dni lub dłużej, zgodnie z zaleceniami lekarza.
Sposób użycia
- Należy pić powoli – 1 butelkę przez około 30 minut.
- Najlepiej podawać schłodzony.
- Jest gotowy do spożycia.
- Wstrząsnąć przed użyciem.
- Można dodawać do potraw, by zwiększyć ich wartość odżywczą.
- Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, nie dłużej niż przez 24 godziny.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Stosować pod nadzorem lekarza.
Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 6 lat.Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 6-10 lat.
Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
Ze względu na wysoką zawartość białka produkt nie jest odpowiedni dla pacjentów z niewydolnością nerek.
Cechy produktu
- Zalecenia żywieniowe
- Dieta
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Główny składnik
- Układy narządowe
- Smak